Riksdag

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zgrada Riksdaga
Unutrašnjost parlamenta

Riksdag (službeni švedski naziv: Riksdagen or Sveriges riksdag) je nacionalna zakonodavna skupština i vrhovno tijelo za donošenje odluka u Kraljevini Švedskoj.

Ustavne funkcije Riksdaga navedene su u Ustavu Švedske (švedski: Regeringsformen), a njegovo unutarnje djelovanje navedeno je podrobnije u Riksdag Zakoniku (švedski: Riksdagsordningen).[1][2] Sjedište Riksdaga je u Parlamentalnoj kući (švedski: Riksdagshuset), na otoku Helgeandsholmen u središnjim dijelovima Stockholma. Riksdag ima svoje institucionalne korijene u feudalnom Riksdagu. Sljedeći opći izbori održat će se 9. rujna 2018.

Organizacijski prikaz[uredi VE | uredi]

Predsjednik Riksdaga: Po Westerberg (od listopada 2006.)
Dom: jednodoman sa 349 članova
Izbori: Članovi se biraju na općim izborima na temelju proporcionalne zastupljenosti da služe četverogodišnji mandat. U izbornoj godini, izbori se održavaju treće nedjelje rujna, iako je u tijeku prijedlog da se preseli izborni dan na drugu nedjelju u rujnu.
Izbori posljednji održani: 19. rujna 2010.

Riksdag obavlja normalne funkcije zakonodavstva u parlamentarnoj demokraciji. On donosi zakone, mijenja ustav i imenuje vladu. Prema stanju u veljači 2013., 44,7 posto članova Riksdaga su žene. To je u svijetu četvrti najveći udio žena u nacionalnom parlamentu, iza parlamenata Ruande, Andore i Kube. [3] Član Riksdaga radi puno radno vrijeme sa svojim mandatom i ima plaću od 56.000 kruna (oko 51.000 hrvatskih kuna) mjesečno. [4] Prema anketi sociologa Jennya Hanssona, švedski nacionalni parlamentarci imaju prosječni radni tjedan od 66 sati, uključujući i sporedne obaveze. Istraživanje dalje navodi da prosječni švedski nacionalna parlamentarac spava 6,5 sati po noći.

Na posljednjim izborima najviše glasova osvojila je Švedska Socijaldemokratska stranka, ali nije uspjela formirati vlast, to je uspjelo Umjerenoj stranci.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Riksdag.

Izvor[uredi VE | uredi]

  1. Instrument of Government, as of 2012. Retrieved on 2012-11-16.
  2. The Riksdag Act, as of 2012. Retrieved on 2012-11-16.
  3. http://www.ipu.org/wmn-e/classif.htm
  4. Sveriges riksdag, pressmedelande