Prijeđi na sadržaj

Žar-ptica (balet)

Izvor: Wikipedija
Žar-ptica - kostim balerine koja tumači žar-pticu u istoimenom baletu Stravinskog koji je dizajnirao Léon Bakst.

Žar-ptica (francuski: L'Oiseau de feu, ruski: Жар-птица) je balet Igora Stravinskog iz 1910. Balet je baziran na ruskom folkloru i magičnoj sjajećoj ptici istog imena koja je i sreća, ali i nesreća onome koji je uhvati.

Glazbu je premijerno izveo Djagilevljev Ballets Russes u Parizu 25. lipnja 1910. pod dirigentskom palicom Gabriela Piernéa. Bila je to prva njihova produkcija u kojoj je glazba skladana baš za njih. Glazbu za balet je u početku trebao skladati Anatolij Ljadov (1855.1914.), no kada je on ostao bez inspiracije, Djagilev je zadatak prebacio na tada dvadesetosmogodišnjeg Stravinskog. Balet ima povijesno značenje ne samo kao djelo koje je Stravinskog učinilo poznatim ("Dobro ga zapamti" - rekao je Djagilev Tamari Karsavinoj, koja je plesala glavnu ulogu: "on je čovjek na rubu slave."), nego i kao djelo kojim je započela suradnja Stravinskog i Djagileva, iz koje su još proizašli Petruška i Posvećenje proljeća.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Stravinskijev balet centrira se na putovanju glavnog junaka, princa Ivana. Ivan ulazi u čarobni kraj Koščeja Besmrtnog. Lutajući njegovim vrtom, Ivan susreće i lovi Žar-pticu. Žar-ptica, nakon što je Ivan uhvati, počne moliti za vlastiti život i pristaje pomoći Ivanu u zamjenu za eventualnu slobodu.

Nakon ovoga, Ivan ugleda 13 princeza, te se zaljubi u jednu. Sljedećeg dana, Ivan odluči pitati Koščeja za ruku jedne od princeza. Njih dvojica pričaju, te eventualno izbije svađa. Kada Koščej pošalje magična stvorenja na Ivana, Žar-ptica, koja drži do svoje riječi, začara ta stvorenja te one počnu plesati energičan ples ("inferno ples"). Stvorenja i Koščej tada zaspu, no Koščej se probudi samo da bi bio ubijen od strane Žar-ptice. Kako je Koščej umro, njegova čarolija je prestala djelovati te su sva magična stvorenja i mjesta nestala, a sva "prava" mjesta i osobe su se probudile i sa zadnjim nastupom Žar-ptice proslavila svoju pobjedu.