Željeznička pruga Qingzang

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Karta željezničke pruge

Željeznička pruga Qingzang, željeznička pruga Qinghai–Xizang ili Željeznička pruga Qinghai–Tibet (pojednostavljeni kineski: 青藏铁路; tradicionalni kineski: 青藏鐵路; pinyin: Qīngzàng Tiělù), je željeznička pruga koja spaja Xining u provinciji Qinghai s Lhasom u Tibetanskoj autonomnoj regiji u Narodnoj republici Kini.

Dionica pruge između Golmuda i Lhase je 1. srpnja 2006. svečano otvorena od strane predsjednika Hu Jintaoa, kada su krenula prva dva putnička vlaka, "Qing 1" iz Golmuda prema Lhasi, a na drugoj strani "Tibet 2" iz Lhase.[1] Ova željeznička pruga je prva koja spaja Užu Kinu s Tibetanskom autonomnom regijom, koja je zbog svoje visine i terena bila posljednji provincijski entitet kopnene Kine bez željeznica. Automatsko testiranje pruge i opreme je bilo započelo 1. svibnja 2006.[2] Direktni vlakovi prometuju iz Pekinga, Chengdua, Chongqinga, Xininga i Lanzhoua, što tvori vezu između Lhase i ostalih važnijih gradova unutar Kine.[3]

Pruga uključuje Prijevoj Tanggula, koji je s 5,072 m nadmorske visine sadrži najviše željezničke tračnice na svijetu.

1338 m dug tunel Fenghuoshan je najviši željeznički tunel na svijetu. Nalazi se na 4905 m nadmorske visine. 3345 m tunel Yangbajing je najduži tunel na pruzi. Nalazi se na 4264 m nadmorske visine i 80 km sjeverozapadno od regionalne prijestolnice Lhase.

Više od 960 km, ili 80% pruge, je sagrađeno na visini većoj od 4,000 m, te preko polovice je položeno na području vječnog leda.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. [1] Report of inauguration, accessed July 1, 2006
  2. Shanglin, Luan, editor. 13. travnja 2006. Tibet's 1st railway to start unmanned operation. Xinhua. Pristupljeno 14. travnja 2006.CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
  3. China Tibet Information Center. Shanghai strives for straight train to Lhasa[neaktivna poveznica]. Retrieved April 7, 2006.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]