Željeznička pruga Qingzang

Izvor: Wikipedija
karta željezničke pruge

Željeznička pruga Qingzang, željeznička pruga Qinghai–Xizang ili Željeznička pruga Qinghai–Tibet (pojednostavljeni kineski: 青藏铁路; tradicionalni kineski: 青藏鐵路; pinyin: Qīngzàng Tiělù) jest željeznička pruga koja spaja Xining u provinciji Qinghai s Lhasom u Tibetanskoj autonomnoj regiji u Narodnoj republici Kini.

Dionicu pruge između Golmuda i Lhase 1. srpnja 2006. svečano je otvorio predsjednik Hu Jintao, a tada su krenula prva dva putnička vlaka: Qing 1 iz Golmuda prema Lhasi, a na drugoj strani Tibet 2 iz Lhase.[1] Ova željeznička pruga prva je koja spaja Užu Kinu s Tibetanskom autonomnom regijom koja je zbog svoje visine i terena bila posljednji provincijski entitet kopnene Kine bez željeznica. Automatsko testiranje pruge i opreme započelo je 1. svibnja 2006.[2] Direktni vlakovi prometuju iz Pekinga, Chengdua, Chongqinga, Xininga i Lanzhoua, što tvori vezu između Lhase i ostalih važnijih gradova unutar Kine.[3]

Pruga uključuje Prijevoj Tanggula koji s 5072 m nadmorske visine ima najviše željezničke tračnice na svijetu.

Tunel Fenghuoshan dug 1338 m najviši je željeznički tunel na svijetu. Nalazi se na 4905 m nadmorske visine. Tunel Yangbajing je najduži tunel na pruzi dug 3345 m. Nalazi se na 4264 m nadmorske visine i 80 km sjeverozapadno od regionalne prijestolnice Lhase.

Više od 960 km, ili 80 % pruge, sagrađeno je na visini većoj od 4000 m, a preko polovice položeno je na području vječnog leda.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. [1] Report of inauguration, accessed July 1, 2006
  2. Shanglin, Luan, editor. 13. travnja 2006. Tibet's 1st railway to start unmanned operation. Xinhua. Pristupljeno 14. travnja 2006.CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
  3. China Tibet Information Center. Shanghai strives for straight train to Lhasa[neaktivna poveznica]. Retrieved April 7, 2006.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]