Golmud

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Položaj Golmuda u Kini

Golmud (kineski: 格尔木; Hanyu Pinyin: Ge'ermu; Wade-Giles: Koerhmu; tibetanski: ན་གོར་མོ་; Wylie: Na-gor-mo) je grad razine okruga u Haixi mongolskoj i tibetanskoj autonomnoj prefekturi u provinciji Qinghai Kine.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Golmud pokriva područje od 124,500 km². To uključuje urbano područje od 72 km². Golmud se nalazi u središnjem južnom dijelu bazena Qaidam. Oko grada se nalazi više od 20 slanih jezera različite veličine.

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

Godine 1999. ukupni broj stanovnika u području Golmud se procjenjivao na 200.000, a sam grad je imao 130.000 stanovnika.

Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

Zahvaljujući svojoj lokaciji, Golmud se koristi bogatstvom prirodnih resursa iz obližnjih slanih jezera. Tako su nastale industrije koje koriste kemikalije iz slanih jezera. Slano jezero Qarham sjeveroistočno od Golmuda se može podičiti s površinom od 5.856 km², što ga čini najvećim slanim jezerom na svijetu. Resursi iz Slanog jezera Qarham se procjenjuju na vrijednost od preko 15 bilijuna yuana. Jezero je najvažniji kineski izvor natrija, magnezija i soli. Golmud također posjeduje rezerve prirodnog plina koje se procjenjuju na 1 bilijun , isto kao i preko 50 različitih minerala kao što su zlato, bakar, žad, drago kamenje, olovo i cink.

Ostale važne industrije u Golmudu uključuju petrokemijsku, rafinerije nafte i polja plina.

Statistike za 2001. godine pokazuju da je grad imao nominalni godišnji BDP od 2,213 milijardi yuana, što iznosi porast od 31.9% u odnosu na prethodnu godinu i najviši rast od 1990.

Golmud Kunlun zona ekonomskog razvoja, s površinom od 28 km², sagrađena je 1992. Golmud planira postati "Kineski Salt Lake City" [1], [2].

Prijevoz[uredi VE | uredi]

Golmud leži na QingZangu, 1956-km dugoj željezničkoj pruzi koja počinje u Xiningu i završava u Lhasi. Dionica između Golmuda i Lhase od 1,142 km bila je najduža i zahtijevala najveće napore prije dovršetka. Nakon pet godina izgradnje, prvi vlak za Lhasu je napustio Golmud 1. srpnja 2006.

Cesta Golmud-Lhasa, koja ima 1.050 km dužine, je dio 1.930km duge autoceste Qinghai-Tibet koja spaja Xining i Lhasu.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Golmud