Žene u oružanim snagama

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Žene u vojsci)
Hrvatske kadetkinje
Hrvatska vojnikinja

Žene u vojsci sudjelovale su u ratovima i vojna je povijest puna primjera žena-ratnica koje su se protivno običajima i zakonima istaknule brojnim pothvatima, nadmašivši u junaštvu nerijetko muške suborce.[1]

Sudjelovanje žena u ratovima odnosno njihova prisutnost u vojnim formacijama javlja se već jako davno, sa sigurnošću se može tvrditi od prije više od 4000 godina. Pojava ovog društvenog fenomena zabilježena je u mnogim kulturama diljem svijeta. Žene su tijekom povijesti u raznim vojskama tijekom mnogih ratova imale različite uloge. Ipak, u velikoj većini svih oružanih sukoba muškarci su bili mnogo zastupljeniji aktivni sudionici od žena, koje su najčešće imale ograničene funkcije u vojsci.

Unatoč dugoj povijesti sudjelovanja žena u oružanim snagama, primanje žena u vojnu službu i danas izaziva polemike. Počevši od ranih 1970-ih, većina zapadnjačkih vojki počinje primati žene u redovnu vojnu službu, s tim da neke zemlje ipak i dalje ne dozvoljavaju ženama da sudjeluju u borbenim formacijama svojih vojski.

Žene u Hrvatskoj vojsci[uredi | uredi kôd]

U Hrvatskoj vojsci ženama je dozvoljeno ravnopravno sudjelovanje s muškarcima. U Domovinskom ratu aktivno je sudjelovalo 23.080 žena[2] što je oko pet posto ukupnog broja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Ako se toj brojci dodaju i žene koje su na razne posredne načine pomagale obranu od velikosrpske agresije na RH, onda je ta brojka još veća. U ratu je poginulo 127 žena, a njih 1113 su postale trajni invalidi. Samo u obrani Vukovara sudjelovalo je oko 400 žena.

Poznate žene u vojsci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatski vojnik.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Žene u vojsci
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Žene u Oružanim snagama Republike Hrvatske