Žene u vojsci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Hrvatske kadetkinje
Hrvatska vojnikinja

Žene u vojsci sudjelovale su u ratovima i vojna je povijest puna primjera žena-ratnica koje su se protivno običajima i zakonima istaknule brojnim pothvatima, nadmašivši u junaštvu nerijetko muške suborce.[1]

Sudjelovanje žena u ratovima odnosno njihova prisutnost u vojnim formacijama javlja se već jako davno, sa sigurnošću se može tvrditi od prije više od 4000 godina. Pojava ovog društvenog fenomena zabilježena je u mnogim kulturama diljem svijeta. Žene su tijekom povijesti u raznim vojskama tijekom mnogih ratova imale različite uloge. Ipak, u velikoj većini svih oružanih sukoba muškarci su bili mnogo zastupljeniji aktivni sudionici od žena, koje su najčešće imale ograničene funkcije u vojsci.

Unatoč dugoj povijesti sudjelovanja žena u oružanim snagama, primanje žena u vojnu službu i danas izaziva polemike. Počevši od ranih 1970-ih, većina zapadnjačkih vojki počinje primati žene u redovnu vojnu službu, s tim da neke zemlje ipak i dalje ne dozvoljavaju ženama da sudjeluju u borbenim formacijama svojih vojski.

Žene u Hrvatskoj vojsci[uredi | uredi kôd]

U Hrvatskoj vojsci ženama je dozvoljeno ravnopravno sudjelovanje s muškarcima. U Domovinskom ratu aktivno je sudjelovalo 23.080 žena [2] što je oko pet posto ukupnog broja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Ako se toj brojci dodaju i žene koje su na razne posredne načine pomagale obranu od velikosrpske agresije na RH, onda je ta brojka još veća. U ratu je poginulo 127 žena, a njih 1113 su postale trajni invalidi. Samo u obrani Vukovara sudjelovalo je oko 400 žena.

Poznate žene u vojsci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Hrvatskivojnik.jpg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio je preuzet iz internetskog izdanja časopisa Hrvatski vojnik. Vidi Dopuštenje Hrvatskog vojnika za Wikipediju na hrvatskome jeziku.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Žene u vojsci
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još materijala na temu: Žene u Oružanim snagama Republike Hrvatske