Prijeđi na sadržaj

1. dodjela Oscara

Izvor: Wikipedija

1. dodjela Oscara, koju je priredila Akademija filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS), slavila je najbolje američke 1927. i 1928., a održana je 16. svibnja 1929. na privatnoj večeri u hollywoodskom Hotelu Rooseveltu u Los Angelesu.

Ceremoniju je vodio predsjednik AMPAS Douglas Fairbanks. Karte za priredbu su koštale pet dolara, bilo je prisutno 270 uzvanika, a trajala je petnaest minuta. Nagrade je bio proizveo Louis B. Mayer, tvorac studija Louis B. Mayer Pictures Corporation (kasnije inkorporiranog u Metro-Goldwyn-Mayer). Bila je jedina ceremonija dodjele Oscara koja nije bila uživo prenošena na radiju ili televiziji.

Za vrijeme ceremonije, AMPAS je dodijelio svoje nagrade (danas poznate kao "Oscari") u dvanaest kategorija. Dobitnici su bili objavljeni tri mjeseca prije same ceremonije. Neke od nominacije nisu bile vezane uz specifičan film, kao što je slučaj s Ralphom Hammerasom i Nugentom Slaughterom, nominiranim u danas napuštenoj kategoriji mehaničkih efekata.[1] Za razliku od kasnijih ceremonija, glumac ili redatelj je mogao biti nominiran za više djela u godini. Emil Jannings je tako dobio nagradu za najboljeg glumca za uloge u filmovima The Way of All Flesh i The Last Command. Charlie Chaplin i Warner Brothers su istovremeno dobili počasnog Oscara.[2][3]

Među pobjednicima na ceremoniji su bili filmovi Seventh Heaven i Sunrise: A Song of Two Humans, od kojih je svaki dobio po tri nagrade, a Wings, je osvojio dvije. Među nagradama je Sunrise dobio Oscara za jedinstvenu i umjetničku produkciju a Wings za izvanredni film (danas najbolji film); te dvije kategorije su se u to vrijeme smatrale različitim a istovremeno jednako vrijednim. Sljedeće godine je Akademija ukinula nagradu za jedinstvenu i umjetničku produkciju i retroaktivno odlučila da će nagrada za Wings biti najviša od svih.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b The Official Academy Awards Database. Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Inačica izvorne stranice arhivirana 8. veljače 2009. Pristupljeno 18. veljače 2012. Reader must select "1927/28" in the "Award Year(s):" drop-down menu and press "Search".
  2. History of the Academy Awards. Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Inačica izvorne stranice arhivirana 8. travnja 2010. Pristupljeno 6. svibnja 2010.
  3. Dirks, Tim. 1927–28 Academy Awards Winners and History. Rainbow Media. Pristupljeno 6. svibnja 2010.