1. dodjela Oscara

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

1. dodjela Oscara, koju je priredila Akademija filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS), slavila je najbolje američke 1927. i 1928., a održana je 16. svibnja 1929. na privatnoj večeri u hollywoodskom Hotelu Rooseveltu u Los Angelesu.

Ceremoniju je vodio predsjednik AMPAS Douglas Fairbanks. Karte za priredbu su koštale pet dolara, bilo je prisutno 270 uzvanika, a trajala je petnaest minuta. Nagrade je bio proizveo Louis B. Mayer, tvorac studija Louis B. Mayer Pictures Corporation (kasnije inkorporiranog u Metro-Goldwyn-Mayer). Bila je jedina ceremonija dodjele Oscara koja nije bila uživo prenošena na radiju ili televiziji.

Za vrijeme ceremonije, AMPAS je dodijelio svoje nagrade (danas poznate kao "Oscari") u dvanaest kategorija. Dobitnici su bili objavljeni tri mjeseca prije same ceremonije. Neke od nominacije nisu bile vezane uz specifičan film, kao što je slučaj s Ralphom Hammerasom i Nugentom Slaughterom, nominiranim u danas napuštenoj kategoriji mehaničkih efekata.[1] Za razliku od kasnijih ceremonija, glumac ili redatelj je mogao biti nominiran za više djela u godini. Emil Jannings je tako dobio nagradu za najboljeg glumca za uloge u filmovima The Way of All Flesh i The Last Command. Charlie Chaplin i Warner Brothers su istovremeno dobili počasnog Oscara.[2][3]

Među pobjednicima na ceremoniji su bili filmovi Seventh Heaven i Sunrise: A Song of Two Humans, od kojih je svaki dobio po tri nagrade, a Wings, je osvojio dvije. Među nagradama je Sunrise dobio Oscara za jedinstvenu i umjetničku produkciju a Wings za izvanredni film (danas najbolji film); te dvije kategorije su se u to vrijeme smatrale različitim a istovremeno jednako vrijednim. Sljedeće godine je Akademija ukinula nagradu za jedinstvenu i umjetničku produkciju i retroaktivno odlučila da će nagrada za Wings biti najviša od svih.[1]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 The Official Academy Awards Database. Academy of Motion Picture Arts and Sciences Arhivirano s izvorne stranice 8. veljače 2009., pristupljeno 18. veljače 2012. Reader must select "1927/28" in the "Award Year(s):" drop-down menu and press "Search".
  2. History of the Academy Awards. Academy of Motion Picture Arts and Sciences Arhivirano s izvorne stranice 8. travnja 2010., pristupljeno 6. svibnja 2010.
  3. Dirks, Tim. 1927–28 Academy Awards Winners and History. Rainbow Media pristupljeno 6. svibnja 2010.