4th of July, Asbury Park (Sandy)

Izvor: Wikipedija
“4th of July, Asbury Park (Sandy)”
Izvođač Bruce Springsteen
Album The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle
Objavljeno 11. rujna 1973.
Snimanje 1973.
Žanr Rock
Jezik engleski
Trajanje 5:36
Izdavač Columbia Records
Producent(i) Mike Appel, Jim Cretecos
Mjesto na albumu
"The E Street Shuffle" "4th of July, Asbury Park (Sandy)" "Kitty's Back"
(1) (2) (3)

"4th of July, Asbury Park (Sandy)", poznata i jednostavno kao "Sandy" je pjesma Brucea Springsteena iz 1973. koja se prvi put pojavila kao druga pjesma na njegovu albumu The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle. To je jedna od najpoznatijih i najhvaljenijih ranih Springsteenovih pjesama,[1] ostaje jedna od njegovih najpopularnijih balada,[2] a opisana je kao "savršena glazbena studija šetalačke kulture Obale Jerseyja".[2] 1975. ju je kao singl objavio sastav The Hollies.

Teme i snimanje[uredi | uredi kôd]

Smještena u, kao što to i sam naslov sugerira, 4. srpnja u Asbury Park u New Jerseyju, pjesma je snažna ljubavna balada posvećena jednoj Sandy te opisuje depresivnu atmosferu koja prijeti da zaguši ljubav između pjevača i Sandy. Spomenuti mještani uključuju "napušene face", "delikvente" i "šminkere" koji se "skiću ulicama ili bivaju uhićeni zbog spavanja na pločniku do zore". Pjevač je umoran od "zadržavanja po zagušljvim igraonicama" i "ganjanja djevojaka iz tvornice".

Pjesma počinje rečenicom: "Sandy, the fireworks are hailin' over Little Eden tonight". Pisac Ariel Swartley smatra stihove pjesme opisivanjem pripovjedača kao nekog "adolescenta gubitnika ... koji uništava svoje šanse s djevojkom: ne može prestati govoriti joj o ponižavanjima, djevojkama koje su ga vukle za nos, o konobarici koja se umorila od njega."[3] Bez obzira na to, Swartley primjećuje kako su refreni topli, izravni te opisuju neodoljivo romantičnu atmosferu."[3]

Novinar Los Angeles Timesa Robert Hilburn kasnije je napisao da se "stihovi šapuću kao da pjeva djevojci u uho."[1] Tijekom snimanja pjesme za album, Springsteen je htio priključiti dječji zbor, ali se njegovi članovi nisu pojavili na snimanju.[4] Umjesto toga, snimio je visoki, jasni glas Suki Lahav te ga konstantno preklapao kako bi mu dao efekt zbora...[4] Lahav, koja je u to vrijeme bila supruga Springsteenova tehničara zvuka, nije bila potpisana za svoj doprinos,[4] ali se kasnije pridružila šest mjeseci E Street Bandu kao violinistica i pjevačica.

S albuma The Wild, The Innocent and The E Street Shuffle nisu objavljivani singlovi. No, "Sandy" je, uz "Rosalita (Come Out Tonight)", postala omiljena među obožavateljima[1][2] te se u vrijeme Springsteenova izbivanja prije objavljivanja albuma Born to Run puštala na radijskim postajama progresivnog rocka. Pjesma je krajem 1974. ili početkom 1975. objavljena kao singl u Njemačkoj s izmijenjenim naslovom, "Sandy (4th July, Asbury Park)".[5] "Sandy" je privukla pozornost i drugih glazbenika; bila je jedna od dvije Springsteenove pjesme koje je bubnjar Max Weinberg znao kad se prijavio za Springsteenov E Street Band krajem 1974.[6]

Povijest koncertnih izvedbi[uredi | uredi kôd]

"Sandy" je našla mjesto na box setu Springsteena i E Street Banda 1986. Live/1975-85: bila je to izvedba iz Nassau Coliseuma iz 1980. Uvrštavanje pjesme u box set predstavljalo je uvod u putovanje na koje su krenuli glavni likovi Springsteenova opusa;[7] Springsteen je rekao, "Zatim imate 'Sandy'. Govori o tipu na šetalištu, pretpostavljam da sam to ja iz tog vremena, kad sam se motao po Asburyju. I tu je djevojka... To je to. To je početak cijelog putovanja koje će se dogoditi."[7] Pjesma je uključena i na kompilaciju The Essential Bruce Springsteen iz 2003.

Pjesma je bilo uporište set listi koncerta Springsteena i E Street Banda tijekom rane karijere, a izvedba iz 1975. je uključena na audio i video izdanje Hammersmith Odeon London '75 iz 2006. Od River Toura iz 1980. i 1981. postajala je sve rjeđa pojava, a pojavljivala se obično na koncertima u New Jerseyju.[8]

Pjesma se ponajviše identificira sa solom Dannyja Federicija na harmonici koji je glavni glazbeni element. "Sandy" je izvedena nekoliko puta krajem prvog dijela Magic Toura iz 2007. i 2008., uključujući Federicijev posljednji nastup u studenom 2007. prije nego što je napustio sastav kako bi se posvetio liječenju melanoma. Kad se Federici vratio jedini put nakon toga, 20. ožujka 2008. kad se pojavio u dijelovima koncerta u Conseco Fieldhouseu u Indianapolisu, "Sandy" je bila pjesma za koju je zahtijevao da se izvede. Nakon Federicijeve smrti 17. travnja 2008., "Sandy" je izvedena njemu u čast, s Royom Bittanom na harmonici. U srpnju 2008. je objavljen koncertni EP Magic Tour Highlights s posljednjom Federicijevom izvedbom "Sandy".

Druge verzije[uredi | uredi kôd]

Jedan od prvih izvođača koji su obradili Springsteena bio je sastav The Hollies koji je 1975. snimio "Sandy" kao singl (pod tim naslovom), a uvrštena je i na album Another Night. Objavljena pod etiketom Epic Recordsa u SAD-u u travnju 1975., nije postigla značajniji uspjeh, dostigavši 85. poziciju na američkoj ljestvici pop singlova.[9] Ostvarila je veći uspjeh na Novom Zelandu, dostigavši 12. poziciju na ondašnjoj ljestvici singlova. U Ujedinjenom Kraljevstvu nije objavljena kao singl. Iako nisu postigli veliki uspjeh s pjesmom, The Hollies su bili predvodnici izvođača koji će kasnije početi obrađivati rane Springsteenove pjesme kao što su Manfred Mann i drugi.

Air Supply su snimili "Sandy" za svoj album Air Supply iz 1985. Pjevač i tekstopisac Richard Shindell snimio je svoju verziju pjesme za svoj koncertni album Courier iz 2002.[10]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Hilburn, Robert. 1985. Springsteen. Rolling Stone Press. ISBN 0-684-18456-7 str. 58.
  2. a b c Santelli, Robert. 2006. Greetings From E Street: The Story of Bruce Springsteen and the E Street Band. Chronicle Books. San Francisco. ISBN 0-8118-5348-9 str. 25.
  3. a b Ariel Swartley. 1979. The Wild, the Innocent and the E Street Shuffle. Greil Marcus (ur.) (ur.). Stranded: Rock and Roll for a Desert Island. Knopf str. 52.
  4. a b c David Horovitz, "Bruce Springsteen's kibbutz violinist", The Jerusalem Post, 22. listopada 2007.
  5. SANDY (4TH OF JULY, ASBURY PARK) / THE E STREET …. (Germany) (search for song). The Killing Floor. Pristupljeno 26. srpnja 2008. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  6. Appel, Mike; Eliot, Marc. 1992. Down Thunder Road. Fireside Books. ISBN 0-671-86898-5 str. 117.
  7. a b Marsh, Dave. 1987. Glory Days: Bruce Springsteen in the 1980s. Pantheon Books. ISBN 0-394-54668-7 str. 419, 429–430.
  8. The Killing Floor DB Page (search for song). The Killing Floor. Pristupljeno 26. srpnja 2008.
  9. The Hollies: Charts & Awards: Billboard Singles. Allmusic. Inačica izvorne stranice arhivirana 21. ožujka 2012. Pristupljeno 26. srpnja 2008. Nepoznati parametar |HOLLIES&sql= zanemaren (pomoć)
  10. Jeff Schwatcher, Courier review at the Allmusic (4.5/5)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]