A.C.A.B.

Izvor: Wikipedija
Grafiti u Italiji

A.C.A.B. je akronim za rečenicu na engleskom All cops are bastards ili All coppers are bastards (hrv. "Svi policajci su gadovi"). Uvredljivi izraz čest je motiv u grafiterskoj supkulturi, tetovažama i predstavlja huliganski potpis uperen protiv policije širom Europe.[1] Raširen među nogometnoj navijačkoj supkulturi. Razvijen kao posljedica iz agresivnosti navijačkih skupina, osobito huligana, i kriminalu sklonih pripadnika tih skupina, ali i kao posljedica pretjerane i bezrazložne uporabe policijske sile. Zbog represivnih mjera navijačke su skupine bile na udaru policije. Oi! punk i navijački otpor od policijske represije, ponajviše u Velikoj Britaniji, prenijeli su atmosferu velike krize, nereda s nogometnih stadiona i zadimljenih underground klubova engleskih gradova u glazbu. Najviše su to bendovi The 4Skins i UK Subs. Upotreba se raširila 1980-ih. Kod hrvatskih navijača to se posebno raširilo jer su navijači hrvatskih klubova uvijek bili trn u oku tadašnje milicije zbog promicanja hrvatstva.[2]

Akronim se koristio za nazive filmova. Sidney Hayers snimio je 1972. kriminalističku dramu All Coppers Are.... Stefano Sollima snimio je dramu ACAB – All Cops Are Bastards.

The 4Skins su 1982. nazvali svoju pjesmu A.C.A.B., a na koncertima su pjevali All cops are butchers. Širenje oznake po medijima i nošenje takvih oznaka kažnjivo je djelo.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Zadarski list Što u Zadru zapravo znači A.C.A.B.? - All Cops Are Batur! 4. listopada 2016. (pristupljeno 29. ožujka 2018.)
  2. SupportersArhivirana inačica izvorne stranice od 9. svibnja 2013. (Wayback Machine) A.C.A.B. nedjelja, 23. prosinca 2007. (pristupljeno 29. ožujka 2018.)
  3. Jutarnji list Luka Benčić: Rijeka: Ocu prijeti drastična kazna jer je sinu kupio majicu s natpisom A.C.A.B. U prijevodu 'Svi su policajci kopilad'. 27. srpnja 2010. (pristupljeno 29. ožujka 2018.)