AMD

Izvor: Wikipedija
Advanced Micro Devices, Inc.
AMD Logo
Vrsta javna (NYSE: AMD)
Osnovana 1969.
Osnivač(i) Jerry Sanders i John Carey
Sjedište Santa Clara, Kalifornija, SAD
Djelatnost(i) Poluvodiči
Proizvodi Mikroprocesori
Prihod US$6,48 milijardi (2019.)
Operativni prihod US$631 milijuna (2019.)
Neto dobit US$341 milijuna (2019.)
Broj zaposlenih 11.400 (2019.)
Web stranica www.amd.com

Advanced Micro Devices (AMD) američki je multinacionalni proizvođač računalnih procesora i srodnih tehnologija iz Santa Clare u Kaliforniji. Iako je u početku proizvodio vlastite procesore, poslije je proizvodnju isposlio (engleski: outsourcing) izdvajanjem ogranka GlobalFoundries 2009.

Glavni proizvodi AMD-a uključuju mikroprocesore, čipsete za matične ploče, embedded procesore i grafičke procesore za osobna računala, servere te radne stanice.

Povijest[uredi | uredi kôd]

AMD ulazi u posao izrade računačnih procesora kada IBM daje ultimatum Intelu da mora ustupiti svoje proizvodne patente minimalno još jednom proizvođaču. Tako izabrani proizvođač postaje AMD.

Tijekom posljednjih 25 godina veći broj drugih kompanija pokušao je neuspješno ući na tržište Intelovih procesora, ali su sve osim AMD-a doživjele neuspjeh različitih nivoa. Posljednje procesorske borbe do istrebljenja vođene su polovicom devedesetih godina zbog porasta cijena dizajniranja i proizvodnje novih procesora. U tom razdoblju nemajući u sebi dovoljno snage za tehnološki napredak AMD se prebacio na kupovine. Imajući očito u rukama proizvod (procesor K5) koji nitko ne želi kupiti AMD kupuje kompaniju Nexgen čiji procesor poslije izdaje na tržištu pod imenom K6. Ta odluka tad je ujedno spasila AMD i prebacila njegov fokus na nove saveze i kupovine. Tako je dizajnerski tim Alpha procesora stvorio procesor Athlon koji prvi put izjednačuje računalne snage AMD-a i Intela.

Trenutačno na proizvodnji novih procesora AMD se nalazi u patentnom savezu s IBM-om i Appleom.

Drugi manji samostalni proizvođači procesora kao kompanije Centaur ili Cyrix koji nisu našli spas u tim savezima propali su između 1996. i 1998 godine.

AMD završava akviziciju ATI-ja 25. listopada 2006. godine te se kupnjom te tvrtke proširuje i na tržište grafičkih procesora.

AMD-ovi procesori[uredi | uredi kôd]

Generacija Am2900 (1975.)[uredi | uredi kôd]

29000 (29K) (1987.–95.)[uredi | uredi kôd]

Procesori vrste x86 s Intelovim dizajnom (1979.–91.)[uredi | uredi kôd]

Generacije x86 originalnog dizajna[uredi | uredi kôd]

Generacija K5 (1995.)[uredi | uredi kôd]

Generacija K6 (1997.–2001.)[uredi | uredi kôd]

Generacija K7 (1999.–)[uredi | uredi kôd]

Generacija K8 (2003.–)[uredi | uredi kôd]

Generacija K10[uredi | uredi kôd]

Prvi procesori ove generacije predstavljeni su 10. rujna 2007. Procesori K10 proizvedeni su kao dvojezgreni, trojezgreni i četverojezgreni, svi na jednom silicijskom waferu, što ima svoje prednosti i mane u odnosu na trenutačne Intelove procesore (veća brzina ako je potrebna komunikacija između procesora, ali i veća mogućnost otpada – sve jezgre trebaju biti ispravne da bi procesor bio ispravan).

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi AMD