Pitanje časti

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s A Matter of Honor)
Pitanje časti
A Matter of Honor
Pitanje časti
IKS Pagh na kojem je Riker privremeno služio
Epizoda br. 8.
Sezona 2.
Prvo prikazivanje 6. veljače 1989.
Scenarist Burton Armus
Redatelj(i) Robert Bowman
Gostujući glumci Christopher Collins kao kapetan Kargan
John Putch kao Ensign Mendon
Brian Thompson kao Klag
Zvjezdani datum 42506.5
Članak o epizodi na IMDb-u
Kronologija epizoda
Prethodna Neprirodni odabir
Sljedeća Mjera čovječnosti

Pitanje časti (eng. A Matter of Honor) je osma epizoda druge sezone američke znanstveno-fantastične serije Zvjezdane staze: Nova generacija.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Poseban program razmjene časnika dovodi Benzitea imena Mendon na Enterprise i daje Rikeru šansu da postane prvi federacijski časnik koji je služio na klingonskom brodu.
Rikerove pripreme za ovaj zadatak uključuju i lekciju poručnika Worfa o Klingoncima. Stečeno znanje Riker odmah iskoristi na Klingonskoj krstarici Pagh, kada kao prvi časnik mora nadjačati drugog časnika koji preispituje njegov autoritet.

U međuvremenu, Enterprise otkriva da zarazni oblik bakterije jede trup Enterprisea, ali i Pagha. Dok Enterprise kreće na kurs za presretanje kako bi upozorio Pagh, Klingonci otkriju bakteriju i dođu do zaključka da je Enterprise kriv za nju. Budući da ne mogu komunicirati sa skrivenim Paghom, Picard se zabrine i naredi uključivanje Enterpriseovih štitova, što Klingonci odmah protumače kao znak agresije.
Dok se Pagh priprema napasti, Riker izvadi i aktivira transponder za hitne slučajeve kojeg je dobio od Worfa prije odlaska s Enterprisea. Kapetan Pagha uzme uređaj te se odjednom nađe na Enterpriseu. Riker, sada kapetan Pagha, zahtjeva predaju Picarda i posade, dopuštajući Klingoncima da zadrže svoju čast kao ratnici.

Nedugo nakon toga, Enterprise pomogne u uklanjanju bakterije s klingonskog broda i vrati kapetana Pagha na njegov brod. Riker odmah predaje zapovjedništvo klingonskom kapetanu i vrati se svojim dužnostima na Enterpriseu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]