Klingonci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Translation arrow.svg
Ovaj članak ili dio članka, djelomično ili uopće nije preveden s engleskog jezika.
Slobodno pomozite u prijevodu vodeći računa o stilu i pravopisu. Izvornik se možda nalazi na popisu drugih jezika.
Zastava klingonskoga carstva

Klingonci (Klingonski: tlhIngan; Izgovor: /ˈt͡ɬɪŋɑn/) su izmišljena ratnička rasa u Star Trek svemiru. Pojavljuju se kao antagonisti u Star Trek: Originalna serija (TOS) i kasnije u svih pet 'spinoff' serija, konačno postajući nevoljki saveznici u Ujedinjenoj Federaciji Planeta.

Izmislio ih je pisac Gene Coon. Klingonci su se prvi puta pojavili u epizodi "Errand of Mercy" (1967.). Dobili su ime po naredniku Wilburu Clinganu, koji je služio zajedno s tvorcem Star Treka Geneom Roddenberryjem u Los Angeles Police Department-u.

U originalnoj seriji, konflikt između Federacije i Klingonaca bio je alegorija tada aktualnom Hladnom ratu tenzije između SAD-a i sada propalog SSSR-a. Star Trek: The Next Generation nastavio je prikazivati Klingonce kao ratnički nastrojenu rasu, ali blago baziranu na bushido borcima, Japanskom feudalnom vojnom kodu ponašanja, koji cijeni čast više od života.

Vanjski izgled[uredi VE | uredi]

"Klingonci"

Grubo humanoidnog izgleda, Klingonci tipično imaju duge i obilate gotovo 'grivaste' kose, a brkovi i brada uobičajeni su za muškarce. Vjerojatno najprepoznatljivija karakteristika im je naborano čelo. Te zanimljive, koštane strukture i uzorci koje tvore odražavaju se i na nosu i uzduž kičmenog dijela leđa. Uzorci, vidljivi također i na stopalima i leđima, variraju od obitelji do obitelji. Manje su izraženi kod pojedinaca sa miješanim porijeklom, kao kod K'Ehleyr ili B'Elanne Torres.

Anatomija[uredi VE | uredi]

Serija je razradila nekoliko referenci na Klingonsku anatomiju. Većina klingonskih tjelesnih odlika zasniva se na "rezervnim" dijelovima tijela i organima, poput rezervnih želudaca, pluća, jetra, srca s osam komora (iako "Star Trek Medical Reference Manual" prikazuje samo tri), i dvadeset i tri rebra. Ovo čini Klingonce izuzetno izdržljivima. Rebra su im isprepletena, zubi obično naoštreni, s višestrukim rubovima.

Spock jednom navodi kako Klingonci nemaju suzne kanale, mada Klingonski mit navodi kako je Kahless jednom ispunio ocean svojim suzama. Klingonci imaju očekivani životni vijek najmanje 150 godina, ali tipični muški Klingonac umire mlad u bitkama, a ne od starosti.

Krv[uredi VE | uredi]

Star Trek VI: Neotkrivena zemlja opisuje klingonsku krv kao ružičastu, ali u svim drugim slučajevima, za njihovu se krv navodi da je crvena, kao i ljudska. Redatelj Nicholas Meyer objašnjava na DVD komentaru da je razlog za ovo to što bi inače (da je krv bila crvena) film morao biti stavljen u kategoriju za gledateljstvo iznad 18 godina u SAD-u. Kako više nije nalikovala na krv čovjeka, cenzura je odobrila da film bude stavljen pod kategoriju "za sve uzraste".

Broken Bow iz serije Enterprise indicira i to da Klingonski eritrociti sadrže DNK, za razliku od njihovog ljudskog ekvivalenta.

Planet porijekla[uredi VE | uredi]

Qo'noS je klingonski planet, izgovara se Kronos. Klingonsko Visoko Vijeće, vlada Klingonskog Carstva, nalazi se u First Cityju na Qo'noS-u. Qo'noS je opisan kao zeleni planet, kad se gleda iz orbite. Ima ogroman kontinent i veliki ocean, jako nagnutu os koja izaziva silovite promjene godišnjih doba, turbulentnu atmosferu i ekstreme vrućeg i hladnog vremena. Oko 14. stoljeća Qo'noS je pretrpio invaziju Hur'q-a. Ljudi prvi put dolaze na planet 2151. godine.

Planet je imao mjesec Praxis do 2293, kad je uništen u eksploziji (Star Trek VI: The Undiscovered Country). Praxis je bio glavni pogon za proizvodnju energije za Klingonsko Carstvo prije nego je uništen. Kad je eksplodirao, izazvao je strašne ekološke posljedice za Qo'noS. Kao rezultat, Klingonci su započeli s mirnim rješavanjem krize i suradnjom s ostatkom galaksije - što je naposljetku rezultiralo formalnim udruživanjem s Ujedinjenom Federacijom Planeta.

Jezik[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Klingonski jezik
Klingonski jezik (tlhIngan Hol u Klingonskom), je izmišljeni jezik kojeg govore Klingonci u svemiru iz serije i filmova Star Trek.

Osnovne glasove (zajedno s nekoliko riječi) je izmislio James Doohan za Star Trek: The Motion Picture. Tada je ovaj jezik prvi put uporabljen u filmu. Prije toga, Klingonci su uvijek govorili engleski. Iako, s obzirom na postojanje tzv. univerzalnog prevoditelja, može se uzeti da je engleski koji čujemo ustvari prevedeni klingonski.

Sam jezik je stvorio jezikoslovac Marc Okrand, koji ga je bazirao na zvuku i riječima izmišljenima od strane Doohana. Doohan je također izmislio i prve vulkanske "riječi" koje je bilo moguće čuti u originalnoj seriji. Napisao je i knjigu The Klingon Dictionary, u kojoj razrađuje gramatiku, sintaksu i vokabular.

Klingonski se povremeno koristi i izvan konteksta Star Treka. Npr. "Pocket Books" je izdao i prijevod Hamleta na klingonski nakon izlaska Star Trek VI: The Undiscovered Country.

Vlada[uredi VE | uredi]

Od 2369., klingonski narod i njihovo interstelarno carstvo postali su podanici oligarhije koju predstavlja Klingonsko Veliko Vijeće i glavni član car, iako je u prošlosti uloga cara bila s daleko većim stupnjem moći. Klingonska politička država naziva se Klingonsko Carstvo. Iako je ime "Klingon Imperial Empire" ("Klingonsko Imperijalno Carstvo") isto upotrebljavano, to je na kraju ipak odbačeno kao pretjerano.

Religija/mitologija[uredi VE | uredi]

Mit o stvaranju[uredi VE | uredi]

Tijekom tradicionalne klingonske ceremonije vjenčanja recitira se dio mita o stvaranju:

"Vatrom i čelikom bogovi su iskovali klingonsko srce. Tako je strašno tuklo, tako je glasan bio zvuk, da su bogovi povikali: "Danas smo stvorili najjače srce što postoji. Nitko ne može stati preda nj da ne zadrhti od te snage." No, tad je klingonsko srce oslabjelo, pravilan se ritam poremetio. Bogovi su rekli: Zašto si tako oslabjelo? Stvorili smo te da budeš najjače od svih.
"A srce je reklo... - Samo sam."
Bogovi su vidjeli da su pogriješili, vratili se u kovačnicu i stvorili drugo srce.
Drugo srce tuklo je jače od prvog i prvo mu je zavidjelo. Srećom, drugo srce bilo je prekaljeno mudrošću.
"Ako se udružimo, nikakva nas sila ne može zaustaviti."
Kada su dva srca počela tući zajedno, ispunila su nebesa strahovitim zvukom. Prvi su se put bogovi uplašili. Pokušali su pobjeći, ali bilo je prekasno. Klingonska srca uništila su bogove koji su ih stvorili. Pretvorili su nebesa u pepeo. Do dana današnjega, nitko ne može protiv dva klingonska srca."[1]

U kasnijim epizodama Zvjezdanih staza, mit se ponovno spominje, i saznaje se identitet prvog Klingonca ikada, imena Kortar, koji je uništio bogove koji su ga stvorili, i kao kaznu prevozi duše nečasnih do Gre'thora, klingonskog pakla.[2]

Sto-vo-kor[uredi VE | uredi]

Sto-vo-kor (ili Sto'Vo'Kor) je zagrobni život za časne Klingonce, gdje odlaze svi pravi ratnici nakon smrti, kako bi vodili vječnu borbu protiv velikih neprijatelja. Dvorane Sto-vo-kora čuva Kahless Nezaboravni[lower-alpha 1] (Kahless the Unforgettable). Prema starom ritualu ak'voh, kada ratnik umre u bitci, njegovi drugovi ostaju uz tijelo kako bi zaštitili ratnika od predatora, dopuštajući njegovu duhu da napusti tijelo i ode u Sto-Vo-Kor.[3] Klingonci mogu doći u Sto-vo-kor umiranjem u bitci ili izvršavanjem herojskog čina. Također mogu doći dopuštajući drugom Klingoncu da ih ubije.[4][5]

Ako ratnik pogine u iznenadnom napadu ili nekom drugom smrću u kojoj nema istinske časti, njegovi bližnji mogu izvesti neki herojski čin u ime palog ratnika kako bi osigurali da ratnik stigne u Sto-Vo-kor, dokazujući da je ratnik živio život koji druge može nadahnuti na velike i hrabre pothvate.

Gre'thor[uredi VE | uredi]

Gre'thor je klingonski ekvivalent pakla. To je mjesto gdje odlaze duše nečasnih nakon plovidbe vodama punim Kos'karii-ja[lower-alpha 2] na Barci mrtvih (Barge of the Dead). Znak Gre'thora, i nečasnih Klingonaca je okrenuti znak Carstva. Kingoncima na Barci se znak žigosa na lijevi obraz prilikom dolaska na Barku.[2] Vrata Gre'thora čuva mitološko čudovište Fek'lhr.[6]

U popularnoj kulturi[uredi VE | uredi]

Zbog svog položaja kao glavnih neprijatelja Federacije u The Original Series, Klingonci su postigli status ikone, uzimajući u obzir Star Trek.

Osim toga, nekoliko knjiga i CD-a je objavljeno sredinom i krajem 1990-tih kao vodiči za učenje klingonskog jezika.

Epizode crtića The Simpsons u kojima se pojavljuje "Lik iz stripa" povremeno se osvrću na njegovo enciklopedijsko znanje o klingonskim artefaktima.

U više filmova i knjiga se spominje kako je netko "tečan u Javi i klingonskom" kad se za istoga želi dati opis "štrebera".

Bilješke[uredi VE | uredi]

 1. legenarna mito-povijesna Klingonska figura. On je prvi ratnik-kralj (Warrior King) i prvi car Klingonskog Carstva, poznat kao "najveći ratnik od svih".
 2. blijeda, zmijolika stvorenja koja obitavaju u krvavocrvenim vodama kroz koje prolazi Barka Mrtvih na putu za Gre'thor. Njihov je cilj namamiti nečasne duše glasovima prijatelja i voljenih, te ih odvući u vodu. Takva sudbina smatra se gorom od smrti.[2]

Izvori[uredi VE | uredi]

 1. DS9, sezona 6, epizoda 7: "You Are Cordially Invited": "With fire and steel did the gods forge the Klingon heart. So fiercely did it beat, so loud was the sound, that the gods cried out, 'On this day we have brought forth the strongest heart in all the heavens. None can stand before it without trembling at its strength.' But then the Klingon heart weakened, its steady rhythm faltered and the gods said, 'Why have you weaken so? We have made you the strongest in all of creation.'
  And the heart said... 'I am alone.'
  And the gods knew that they had erred. So they went back to their forge and brought forth another heart.
  But the second heart beat stronger than the first, and the first was jealous of its power. Fortunately, the second heart was tempered by wisdom.
  'If we join together, no force can stop us.'
  And when the two hearts began to beat together, they filled the heavens with a terrible sound. For the first time, the gods knew fear. They tried to flee, but it was too late. The Klingon hearts destroyed the gods who created them and turned the heavens to ashes. To this very day, no one can oppose the beating of two Klingon hearts." "
 2. 2,0 2,1 2,2 VOY, sezona 6, epizoda 2: Barge Of The Dead
  B'Elanna Torres: So you're supposed to be Kortar.
  Kortar: Ah. You remember me.
  B'Elanna Torres: I remember the myth of Kortar, the first Klingon. He destroyed the gods who created him.
  Kortar: And as punishment, I was condemned to ferry the souls of the dishonoured to Gre'thor.
 3. DS9, sezona 5, epizoda 2: "The Ship"
 4. DS9, sezona 5, epizoda 22: "Children of Time"
 5. DS9, sezona 7, epizoda 9: "Covenant"
 6. TNG, sezona 4, epizoda 13: "Devil's Due"

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Klingonci