Klingonci

Izvor: Wikipedija
Zastava klingonskoga carstva

Klingonci (klingonski: tlhIngan; Izgovor: /ˈt͡ɬɪŋɑn/) su izmišljena ratnička rasa u Zvjezdanim stazama. Pojavljuju se u svim serijalima Zvjezdanih staza, počevši kao negativci u originalnoj seriji (TOS), dok kasnije postaju saveznici Ujedinjenoj Federaciji Planeta.

Izmislio ih je scenarist Gene Coon. Klingonci su se prvi puta pojavili 1967. u epizodi "Errand of Mercy". Dobili su ime po naredniku Wilburu Clinganu, kolegi tvorca Star Treka Genea Roddenberryja u Policijskoj upravi Los Angelesa.

Sukob Federacije i Klingonaca nastao je originalno kao alegorija tada aktualnog hladnog rata. Zvjezdane staze: Nova generacija nastavila je prikazivati Klingonce kao ratnički nastrojenu rasu, ali baziranu na kulturi časti sličnoj kodeksu bushido u feudalnom Japanu.

Vanjski izgled[uredi | uredi kôd]

"Klingonci"

Mišićavog čovjekolikog izgleda, Klingonci tipično imaju dugu velnavu kosu koju često pletu u pletenice, a brkovi i brada tipični su među muškarcima. Vjerojatno najprepoznatljivija karakteristika im je naborano čelo. Koštane strukture i uzorci koje tvore odražavaju se i na nosu i uzduž kičmenog dijela leđa. Ti uzorci, koji su također vidljivi i na stopalima i leđima, variraju od obitelji do obitelji. Manje su izraženi kod pojedinaca s miješanim porijeklom, kao kod K'Ehleyr ili B'Elanne Torres.

Anatomija[uredi | uredi kôd]

Klingonci imaju puno "rezervnih" dijelova tijela i organa, poput rezervnih želudaca, pluća, jetra, srca s osam komora (iako "Star Trek Medical Reference Manual" prikazuje samo tri), te dvadeset i tri rebra. To čini Klingonce izuzetno izdržljivima. Rebra su im isprepletena, zubi prirodno oštri i s višestrukim rubovima.

Spock u jednoj epizodi navodi kako Klingonci nemaju suzne kanale, iako klingonska mitologija navodi kako je Kahless jednom ispunio ocean svojim suzama. Prirodni životni vijek Klingonaca premašuje 150 godina, ali tipični klingonski muškarac umire mlad u bitki, a ne od starosti.

Krv[uredi | uredi kôd]

Star Trek VI: Neotkrivena zemlja prikazuje klingonsku krv u ružičastoj boji, ali u svim drugim slučajevima njihova je krv crvena kao i ljudska. Redatelj Neotkrivene zemlje Nicholas Meyer objašnjava na traci s komentarima na DVD-u da je krv bila tako prikazana da film ne bi završio u kategoriji za gledateljstvo iznad 18 godina u SAD-u. Kako klingonska krv više nije nalikovala na krv čovjeka, cenzori su film ocijenili prikladnim "za sve uzraste".

Epizoda Broken Bow iz serije Enterprise navodi da klingonski eritrociti sadrže DNK, za razliku od njihovog ljudskog ekvivalenta.

Planet porijekla[uredi | uredi kôd]

Qo'noS je planet Klingonaca (izgovara se "Kronos"). Klingonsko Visoko Vijeće, vlada Klingonskog Carstva, nalazi se u Prvom Gradu na Qo'noS-u. Qo'noS je opisan kao planet zelene boje iz perspektive iz orbite. Na njemu se nalazi veliki ocean i jedan kontinent, a jako nagnuta rotacijska os uzrokuje silovite promjene godišnjih doba, turbulentnu atmosferu i ekstreme vrućeg i hladnog vremena. Oko 14. stoljeća Qo'noS je pretrpio invaziju Hur'q-a. Ljudi prvi put dolaze na planet 2151. godine.

Planet je imao prirodni satelit Praxis do 2293., kad je uništen u industrijskoj nesreći ("Star Trek VI: Neotkrivena zemlja"). Praxis je tada bio glavni pogon za proizvodnju energije za Klingonsko Carstvo. Njegova eksplozija izazvala je strašne ekološke posljedice za Qo'noS. Kao rezultat, Klingonci su započeli s mirnim rješavanjem krize i suradnjom s ostatkom galaksije - što je naposljetku rezultiralo formalnim udruživanjem s Ujedinjenom Federacijom Planeta.

Jezik[uredi | uredi kôd]

Klingonski jezik (tlhIngan Hol u Klingonskom), je izmišljeni jezik koji govore Klingonci u serijama i filmovima Zvjezdanih staza.

Osnovne glasove (zajedno s nekoliko riječi) je izmislio James Doohan (glumac koji glumi strojara Scottyja) za film Star Trek: The Motion Picture. Tada je ovaj jezik prvi put uporabljen u filmu. Prije toga su Klingonci uvijek bili prikazivani da govore engleski. Iako, s obzirom na postojanje tzv. univerzalnog prevoditelja u tehnologiji Zvjezdanih staza, može se pretpostaviti da engleski predstavlja prevedeni klingonski koji čuju federacijski časnici.

Jezikoslovac Marc Okrand je za Novu generaciju stvorio kompletan jezik s vokabularom i gramatikom, baziran na Doohanovim riječima i načinu izgovaranja (Doohan je također izmislio i prve vulkanske "riječi" koje je bilo moguće čuti u originalnoj seriji). Napisao je i knjigu The Klingon Dictionary, u kojoj razrađuje gramatiku, sintaksu i vokabular.

Klingonski se koristi i izvan konteksta Star Treka. Npr. izdavač "Pocket Books" je izdao i prijevod Hamleta na klingonski nakon izlaska Star Trek VI: Neotkrivene zemlje.

Vlada[uredi | uredi kôd]

2369. su klingonski narod i njihovo međuzvjezdano carstvo postali su podanici oligarhije koju predstavlja Klingonsko Veliko Vijeće i glavni član car. U drevnoj klingonskoj prošlosti car je posjedovao apsolutnu moć, no u doba serijala on je samo marioneta Velikog vijeća, čiji predstavnik, kancelar je pravi vođa klingonske države, nazvane Klingonsko Carstvo. Iako je ime "Klingon Imperial Empire" ("Klingonsko Imperijalno Carstvo") isto upotrebljavano, to je na kraju ipak odbačeno kao pretjerano.

Religija/mitologija[uredi | uredi kôd]

Mit o stvaranju[uredi | uredi kôd]

Tijekom tradicionalne klingonske ceremonije vjenčanja recitira se dio mita o stvaranju:

"Vatrom i čelikom bogovi su iskovali klingonsko srce. Tako je strašno tuklo, tako je glasan bio zvuk, da su bogovi povikali: "Danas smo stvorili najjače srce što postoji. Nitko ne može stati preda nj da ne zadrhti od te snage." No, tad je klingonsko srce oslabjelo, pravilan se ritam poremetio. Bogovi su rekli: Zašto si tako oslabjelo? Stvorili smo te da budeš najjače od svih.
"A srce je reklo... - Samo sam."
Bogovi su vidjeli da su pogriješili, vratili se u kovačnicu i stvorili drugo srce.
Drugo srce tuklo je jače od prvog i prvo mu je zavidjelo. Srećom, drugo srce bilo je prekaljeno mudrošću.
"Ako se udružimo, nikakva nas sila ne može zaustaviti."
Kada su dva srca počela tući zajedno, ispunila su nebesa strahovitim zvukom. Prvi su se put bogovi uplašili. Pokušali su pobjeći, ali bilo je prekasno. Klingonska srca uništila su bogove koji su ih stvorili. Pretvorili su nebesa u pepeo. Do dana današnjega, nitko ne može protiv dva klingonska srca."[1]

U kasnijim epizodama Zvjezdanih staza, mit se ponovno spominje, i saznaje se identitet prvog Klingonca ikada, imena Kortar, koji je uništio bogove koji su ga stvorili, i kao kaznu prevozi duše nečasnih do Gre'thora, klingonskog pakla.[2]

Sto-vo-kor[uredi | uredi kôd]

Sto-vo-kor (ili Sto'Vo'Kor) je zagrobni život za časne Klingonce, gdje odlaze svi pravi ratnici nakon smrti, kako bi vodili vječnu borbu protiv velikih neprijatelja. Dvorane Sto-vo-kora čuva Kahless Nezaboravni[a] (Kahless the Unforgettable). Prema starom ritualu ak'voh, kada ratnik umre u bitci, njegovi drugovi ostaju uz tijelo kako bi zaštitili ratnika od predatora, dopuštajući njegovu duhu da napusti tijelo i ode u Sto-Vo-Kor.[3] Klingonci mogu doći u Sto-vo-kor umiranjem u bitci ili izvršavanjem herojskog čina. Također mogu doći dopuštajući drugom Klingoncu da ih ubije.[4][5]

Ako ratnik pogine u iznenadnom napadu ili nekom drugom smrću u kojoj nema istinske časti, njegovi bližnji mogu izvesti neki herojski čin u ime palog ratnika kako bi osigurali da ratnik stigne u Sto-Vo-kor, dokazujući da je ratnik živio život koji druge može nadahnuti na velike i hrabre pothvate.

Gre'thor[uredi | uredi kôd]

Gre'thor je klingonski ekvivalent pakla. To je mjesto gdje odlaze duše nečasnih nakon plovidbe vodama punim Kos'karii-ja[b] na Barci mrtvih (Barge of the Dead). Znak Gre'thora, i nečasnih Klingonaca je okrenuti znak Carstva. Kingoncima na Barci se znak žigosa na lijevi obraz prilikom dolaska na Barku.[2] Vrata Gre'thora čuva mitološko čudovište Fek'lhr.[6]

U popularnoj kulturi[uredi | uredi kôd]

Zbog svog položaja kao glavnih neprijatelja Federacije u The Original Series, Klingonci su postigli status ikone, uzimajući u obzir Star Trek.

Osim toga, nekoliko knjiga i CD-a je objavljeno sredinom i krajem 1990-tih kao vodiči za učenje klingonskog jezika.

Epizode crtića The Simpsons u kojima se pojavljuje "Lik iz stripa" povremeno se osvrću na njegovo enciklopedijsko znanje o klingonskim artefaktima.

U više filmova i knjiga se spominje kako je netko "tečan u Javi i klingonskom" kad se za istoga želi dati opis "štrebera".

Bilješke[uredi | uredi kôd]

 1. legenarna mito-povijesna Klingonska figura. On je prvi ratnik-kralj (Warrior King) i prvi car Klingonskog Carstva, poznat kao "najveći ratnik od svih".
 2. blijeda, zmijolika stvorenja koja obitavaju u krvavocrvenim vodama kroz koje prolazi Barka Mrtvih na putu za Gre'thor. Njihov je cilj namamiti nečasne duše glasovima prijatelja i voljenih, te ih odvući u vodu. Takva sudbina smatra se gorom od smrti.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. DS9, sezona 6, epizoda 7: "You Are Cordially Invited": "With fire and steel did the gods forge the Klingon heart. So fiercely did it beat, so loud was the sound, that the gods cried out, 'On this day we have brought forth the strongest heart in all the heavens. None can stand before it without trembling at its strength.' But then the Klingon heart weakened, its steady rhythm faltered and the gods said, 'Why have you weaken so? We have made you the strongest in all of creation.'
  And the heart said... 'I am alone.'
  And the gods knew that they had erred. So they went back to their forge and brought forth another heart.
  But the second heart beat stronger than the first, and the first was jealous of its power. Fortunately, the second heart was tempered by wisdom.
  'If we join together, no force can stop us.'
  And when the two hearts began to beat together, they filled the heavens with a terrible sound. For the first time, the gods knew fear. They tried to flee, but it was too late. The Klingon hearts destroyed the gods who created them and turned the heavens to ashes. To this very day, no one can oppose the beating of two Klingon hearts." "
 2. a b c VOY, sezona 6, epizoda 2: Barge Of The Dead
  B'Elanna Torres: So you're supposed to be Kortar.
  Kortar: Ah. You remember me.
  B'Elanna Torres: I remember the myth of Kortar, the first Klingon. He destroyed the gods who created him.
  Kortar: And as punishment, I was condemned to ferry the souls of the dishonoured to Gre'thor.
 3. DS9, sezona 5, epizoda 2: "The Ship"
 4. DS9, sezona 5, epizoda 22: "Children of Time"
 5. DS9, sezona 7, epizoda 9: "Covenant"
 6. TNG, sezona 4, epizoda 13: "Devil's Due"

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Klingonci