Abatis

Izvor: Wikipedija
Abatisi se upotrebljavaju u ratu kako bi se nadolazeći neprijatelj držao što dulje pod vatrom.

Abatis (franc. abatis, abattis ili abbattis hrpa bačenog materijala) je termin u poljskoj fortifikaciji kojim se označava prepreka napravljena od grana drveća polegnutih u jednom redu tako da vrhovi budu usmjereni prema neprijatelju. Drveće je obično isprepleteno ili povezano žicom. Abatis se može upotrijebiti zasebno ili u kombinaciji sa žičanim spletovima i drugim zaprekama.

Iako se primjenjuje od vremena Rimskog Carstva, danas se abatis rijetko može vidjeti, jer su ga u velikoj mjeri zamijenile žičane zapreke. Ipak, može se upotrebljavati kao zamjena ili dodatak kada ponestane bodljikave žice. Oblik divovskog abatisa u kojem se upotrebljavaju čitava stabla umjesto grana može se primijeniti kao improvizirana protutenkovska zapreka.

Važna slabost abatisa, za razliku od bodljikave žice, jest u činjenici da se lako uništava požarom. Štoviše, ako je isprepleten užetom umjesto žicom, uže se vrlo brzo može uništiti takvim požarom pa se poslije abatis može brzo ukloniti kukama koje će pograbiti sa sigurne udaljenosti.

Važna prednost je da se improvizirani abatis može relativno brzo formirati na šumovitim područjima. To se može napraviti jednostavnom sječom redova drveća tako da ona padnu vrhovima okrenutim prema neprijatelju. Alternativa sječi je postavljanje eksploziva radi rušenja drveća.

Vojni simbol SAD-a za abatis

Iako ih rijetko primjenjuju moderne konvencionalne vojne jedinice, abatisi su još uvijek u službenoj uporabi u Vojsci SAD-a i treningu Mornaričkog pješaštva. Trenutačni trening podučava inženjere ili ostale konstruktore takvih zapreka kako srušiti stabla, ostavljajući 1 ili 2 metra visoke panjeve, na takav način da drveće padne isprepleteno pod kutom od 45 stupnjeva prema smjeru iz kojeg će doći neprijatelj. Štoviše, preporučuje se da drveće ostane povezano s panjevima i da duljina prekrivenog puta bude najmanje 75 metara. U vojnim kartama (zemljovidima) SAD-a upotrebljavaju oznaku za abatis u obliku obrnutog slova "V" s kratkom crtom koja se širi nadesno.[1]

Abatis kakav su improvizirale japanske postrojbe tijekom Drugog svjetskog rata
Divovski abatis napravljen od cijelog drveća može tvoriti učinkovitu protutenkovsku zapreku. Ovakva formacija često se postiže uporabom eksploziva--primijetite presječene panjeve.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Vojska SAD-a i Mornaričko pješaštvo SAD-a, FM 101-5-1/MCRP 5-2A Operational Terms and Graphics, 30. rujna 1997.