Abatis

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Abatisi se koriste u ratu kako bi se nadolazeći neprijatelj držao što dulje pod vatrom.

Abatis (franc. abatis, abattis ili abbattis hrpa bačenog materijala) je termin u poljskoj fortifikaciji kojim se označava prepreka napravljena od grana drveća polegnutih u jednom redu tako da vrhovi budu usmjereni prema neprijatelju. Drveće je obično isprepleteno ili povezano žicom. Abatis se može koristi zasebno ili u kombinaciji sa žičanim spletovima i drugim zaprekama.

Iako se koristi od vremena Rimskog Carstva, danas se abatis rijetko može vidjeti, jer su ga u velikoj mjeri zamjenile žičane zapreke. Ipak, može se koristiti kao zamjena ili dodatak kada ponestane bodljikave žice. Oblik divovskog abatisa u kojem se koriste čitava stabla umjesto grana može se koristiti kao improvizirana protutenkovska zapreka.

Važna slabost abatisa, za razliku od bodljikave žice, leži u činjenici da je lako uništiv požarom. Štoviše, ako je isprepleten užetom umjesto žicom, uže se vrlo brzo može uništiti takvim požarom da se kasnije abatis može brzo ukloniti kukama koje će pograbiti sa sigurne udaljenosti.

Važna prednost je da se improvizirani abatis može relativno brzo formirati na šumovitim područjima. To se može napraviti jednostavnom sječom redova drveća tako da ona padnu vrhovima okrenutim prema neprijatelju. Alternativa sječi je postavljanje eksploziva radi rušenja drveća.

Vojni simbol SAD-a za abatis

Iako ih rijetko koriste moderne konvencionalne vojne jedinice, abatisi su još uvijek u službenoj uporabi u Vojsci SAD-a i treningu Mornaričkog pješaštva. Trenutni trening podučava inženjere ili ostale konstruktore takvih zapreka kako srušiti stabla, ostavljajući 1 ili 2 metra visoke panjeve, na takav način da drveće padne isprepleteno pod kutom od 45 stupnjeva prema smjeru iz kojeg će doći neprijatelj. Štoviše, preporučuje se da drveće ostane povezano s panjevima te da duljina prekrivenog puta bude najmanje 75 metara. Vojne karte SAD-a koriste oznaku za abatis u obliku obrnutog slova "V" s kratkom linijom koja se širi nadesno[1].

Abatis kakav su improvizirale japanske trupe tijekom Drugog svjetskog rata
Divovski abatis napravljen od čitavog drveća može tvoriti učinkovitu protutenkovsku zapreku. Ovakva formacija se često postiže uporabom eksploziva--primjetite presječene panjeve.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Vojska SAD-a i Mornaričko pješaštvo SAD-a, FM 101-5-1/MCRP 5-2A Operational Terms and Graphics, 30. rujna 1997.