Adelbert von Chamisso

Izvor: Wikipedija
Adelbert von Chamisso

Rođenje 30. siječnja 1781.
Chateau de Boncourt, Francuska
Smrt 21. kolovoza 1838.
Berlin, Pruska
Narodnost Nijemac
Polje Književnost, botanika
IPNI kr. Standardna autorska kratica Cham. može biti korištena za naznačavanje ove osobe u citiranju botaničkog imena.
Portal o životopisima

Adelbert von Chamisso (Ludolf Karl Adelbert von Chamisso, Chateau de Boncourt, 30. siječnja 1781.Berlin, 21. kolovoza 1838.), njemački književnik i znanstvenik.

Sin je francuskog časnika koji je zbog revolucije emigrirao u Berlin. Bio je najprije paž kraljice Luise, zatim pješački časnik, nakon čega napušta vojsku te se posvećuje izučavanju njemačkog jezika i književnosti. Pristupa krugu njemačkih romantičara Nordsternbund. Studirao je medicinu i botaniku, obilazio svijet kao istraživač na ruskom brodu Rjurik te postao kustos botaničkog vrta u Berlinu. Vrlo rano se posve saživio sa svijetom i stilom njemačke romantike.

U njegovu književnom razvoju očiti su utjecaji Schillera, Novalisa, Goethea i Tiecka. Usprkos izrazitoj osjećajnosti i snažnom daru uživljavanja, nije se uspio razviti u samosvjesnog pjesnika ljubavne lirike i balade. Za razliku od poezije opterećene sentimentalizmom i egotikom, njegov prozni rad djelotvoran je u izrazu. Najvažnija je pripovijetka o Peteru Schlemihlu koji je izgubio svoju sjenu, gdje je u simboličnom obliku opisao sudbinu čovjeka između dvije domovine. Samo ime junaka (Schlemihl) na hebrejskom jeziku označava čovjeka loše sreće. Poznati su i njegovi putopisi, znanstveni radovi s područja botanike te prijevodi (Béranger).

U biologiji se rabi kratica Cham. kad se citira botaničko ime.[1]

Djela[uredi | uredi kôd]

  • "Čudnovata pripovijest Petera Schlemihla"
  • "Napomene i pogledi s otkrivačkog putovanja"

Izvori[uredi | uredi kôd]