Adena (kultura)

Izvor: Wikipedija
Karta kultura Adena, Hopewell i Fort Ancient
Criel Mound, Zapadna Virginia

Adena (kultura), stara indijanska kultura sa središtem u središnjem i južnom Ohaju, te u susjednim predjelima Zapadne Virginije, Kentuckyja i Indiane.

Narod kulture Adena preživljavao je od lova, ribolova i sakupljanja divljeg jestivog bilja. Javilja see u prvom tisućljeću prije Krista, po nekima negdje između 500. i 100 prije Krista.[1] Ono što se zna o njima temelji se na nalazima pronađenim po moundima (humcima). Na području koje je naseljavao narod kulture Adena bilo je bakra i tinjca (liskun) čime su oni po svoj prilici i trgovali. Najjljepši primjerci prapovijesne indijanske umjetnosti Sjeverne Amerike su njihove lule izrađene od siltita.

Adene su uz lov, ribolov i sakupljanje ostatak prinosa nadopunjavali sadnjom tipičnih indijanskih kultura u vrtovima pokraj svojih malenih sela. Jela su zacijelo kuhali u velikim zemljanim loncima debelih stijenki kakove su pronađene u okruzima Clinton i Pickaway. U nekim dijelovima Ohaja i Kentuckyja žene su dekorirale lončariju,[2] a za razliku od nekih drugih kultura, lončarija nije zakapana u humak s pokojnikom.[3]

Od raznih predmeta pronađenih u humcima, najveći je Serpent Mound, su kamene motike i strugači, kremene oštrice i šiljci za koplja i strijele. U humcima su pronađene i školjke, koje isu im služile u dekorativne svrhe, ali i kao žlice. Iz rogova i kostiju izrađivali su češljeve, perle i drugo

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Adena Culture
  2. Adena Pottery. Inačica izvorne stranice arhivirana 21. listopada 2012. Pristupljeno 3. lipnja 2009.
  3. Adena. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. lipnja 2010. Pristupljeno 3. lipnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)