Autocesta A2 (Grčka)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Aftokinitodromos 2)
Za antičku rimsku cestu sličnog imena pogledajte Via Egnatia
Aftokinitodromos 2
Αυτοκινητόδρομος 2

Egnatia odos
Εγνατία Οδός
E90
Osnovni podatci
Vrsta: državna cesta
Duljina: 670
Vrijeme izgradnje: 1990-2009.
Upravitelj: Egnatia Odos A.E.
Od: Igumenice
Glavni
čvorovi:
Janjina-Kozani-Solun-Ksanti-Komotini
Do: Kipoja
Područja: Grčka Epir, Egejska Makedonija, Trakija
Gradovi: Igumenica - Janjina - Mecovo - Grevena - Kozani - Verija - Solun - Kavala - Ksanti - Komotini i Aleksandropoli

Aftokinitodromos 2/Αυτοκινητόδρομος 2 (grčki ‚Autocesta 2‘) ili Egnatia Odos/Εγνατία Οδός je grčki dio europskog prometnog pravca E90, ta autocesta ide od luke Igumenica na zapadu, do grčko-turske granice na istoku na rijeci Marici. Njegova ukupna dužina je 670 km, počeo se graditi 1990-ih a dovršen je 2009.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Trasa autoceste Egnatia Odos, bila je težak inženjerski izazov, jer prolazi preko grčkog planinskog pojasa, preko gorja Pind i Vermio, ali najkraćim pravcem povezuje grčke regije Epir i Egejsku Makedoniju. Zbog tog je bilo potrebno probiti 76 tunela (ukupne dužine 99 km) i izgraditi 1,650 mostova i vijadukata. To je zaokruženi sustav s visoko razvijenim elektronskim nadzorom svjetla, ispušnih plinova i ventilacije po tunelima i praćenjem i nadzorom prometa duž cijele trase.[1]

Autoput Egnatia Odos

Karakteristike autoceste Egnatia Odos;

Dio trase autoceste Egnatia Odos, dužine 360 km od rijeke Marice do Soluna, ide istom trasom kao antička Via Egnatia, koja je povezivala luku Drač u današnjoj Albaniji s Bizantiumom. No stara Via Egnatia nakon te dionice išla je više na sjever, preko Makedonije i bila je duplo dulja 1,120 km.

Ukupni troškovi izgradnje autoceste Egnatia Odos popeli su se na 5,9 milijardi eura, tako da je to ispao najskuplji građevinski projekat ikada rađen u Grčkoj, izgradnju je financijski pomogla i Europska unija, jer je ta autocesta ključni dio buduće europske transverzale E90 i dio europske prometne politike.

Most kod Mecova na autocesti Egnatia Odos

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]