Marica (rijeka)

Izvor: Wikipedija
Marica
Položaj
Države
NaseljaPazardžik, Plovdiv, Dimitrovgrad, Svilengrad, Drinopolje, Kastanies, Didimotihon i Lavara
Fizikalne osobine
Duljina525 km
Površina porječja53,000 km2
Plovna od – dood Jedrena do Egejskog mora
Tok rijeke
IzvorMaričino jezero, Rilska planina Bugarska
 • Nad. vis.2.378 m
 • Koord.42°9'53,3"N, 23°35'45,2"EUredite na Wikipodatcima
UšćeEgejsko more, 14,5 km istočno od grada Aleksandropolija u Grčkoj
 • Koord.40°44'17"N, 26°1'50"EUredite na Wikipodatcima
Ulijeva se uEgejsko more
PritociStruma, Arda, Tundža i Ergene

Marica (bugarski: Марица, grčki: Έβρος (Evros), turski: Meriç (Merič), latinski: Hebrus) najduža je rijeka u unutrašnjosti Balkanskog poluotoka.

Rijeka Marica je duga 525 km (od toga u Bugarskoj 322 km). Izvire na planini Rila, iz Maričinog jezera u sjevernoj Bugarskoj. Kroz Bugarsku teče između dva velika planinska masiva Rodopa i Stare planine (Balkan) i tvori veliku Maričku dolinu. Kroz ovu dolinu ide važna željeznička i cestovna magistrala SofijaCarigrad.

Rijeka Marica kod turskog grada Drinopolja
Maričino jezero u Rilskim planinama

U svom donjem dijelu ona je granična rijeka između Bugarske i Grčke (16 km), te između Grčke i Turske (185 km). Mali dio toka rijeke u Turskoj kod grada Drinopolja je potpuno unutar turskog ozemlja. To je napravljeno da se na taj način štiti grad Edirne od Bugarske. U Grčkoj se rijeka kod grada Aleksandropolija ulijeva u Egejsko more.

Porječje rijeke Marice obuhvaća teritorij od 53 000 km².

Na obala rijeke Marice leže veliki bugarski gradovi: Pazardžik, Plovdiv, Dimitrovgrad, Marica, Svilengrad, kao i turski grad Drinopolje (kod uvira rijeke Tundže u Maricu) te grčki gradovi Kastanies, Didimotihon i Lavara.

Glavne pritoke rijeke Marice su rijeke Struma, Arda, Tundža i Ergene. U bugarskom dijelu toka rijeke izgrađeno je nekoliko velikih hidrocentrala i brana za navodnjavanje.

Rijeka Marica je plovna od uvira rijeke Tundže do Egejskog mora.

Godine 1371., rijeka Marica bila je poprištem bitke kod Marice, koja je završila turskom pobjedom nad vojskom srpsko-bugarske koalicije. Srpski vođe Vukašin Mrnjavčević i Jovan Uglješa poginuli su u bitci.

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

  • МАРИЦА (антично име: Хеброс, Хебър). Българска енциклопедия А-Я (bugarski). БАН, Труд, Сирма. 2002. ISBN 9548104083. OCLC 163361648

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Marica (rijeka)