Akutna megakariocitna leukemija

Izvor: Wikipedija
Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10-CM C94.20, C94.2 Uredi na Wikipodatcima
MeSH D007947 Uredi na Wikipodatcima

Akutna megakariocitna leukemija (naziva se u Akutna megakarioblastična leukemija, skraćeno AMKL) (AML-M7 po FAB klasifikaciji) je podtip akutne mijeloične leukemije (AML), zloćudne novotvorine krvotvornih organa koja nastaje zbog abnormalnog klonalnog rasta i nepotpunog sazrijevanja stanica mijeloidne loze. Ovaj podtip čini oko 5% slučajeva AML u odraslih.

Bolest karakterizira prisutnost velikog broja nezrelih stanica, mijeloblasta koji čine više od 20% neeritroidnih stanica u koštanoj srž, a njih više od 50% čine prekursori megakariocita. Ponekad je morfološki je nemoguće razlikovati prekursore megakariocita, od ostalih blasta. To se postiže imunocitokemijski ili imunofenotipizacijom na biljege. Megakarioblasti su pozitivni na CD41 i CD61 (specifičan za megakariocite), CD42b, CD34, CD36, faktor VIII i von Willebrandov faktor.

U liječenju se koristi kemoterapija.

Oblik AMKL prisutan je uz mutaciju gena, translokaciju t(1;22)(p13;q13), (nastanak fuzijskog gena RBM15-MKL1) koji se javlja u dječjoj dobi (do 3 godine) te ima lošu prognozu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

    Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez savjetovanja s liječnikom!