Aleksandar I. Škotski

Izvor: Wikipedija
Aleksandar I. Žestoki
kralj Škota
Vladavina 1107. - travnja 1124.
Prethodnik Edgar
Nasljednik David I.
Supruga Sibila Normanska
Djeca Máel Coluim (nezakoniti)
Puno ime Alasdair mac Mhaol Chaluim
Dinastija Dunkeldi
Otac Malcolm III.
Majka Margareta Škotska
Rođenje oko 1080., Dunfermline
Smrt 23. travnja 1124., vjerojatno Stirling, Škotska
Vjera rimokatolik

Aleksandar I. Žestoki (škot. Alasdair mac Mhaol Chaluim (Dunfermline, oko 1080. – vjerojatno Stirling, Škotska, 23. travnja[1] 1124.), škotski kralj od 1107. do 1124. godine; sin škotskog kralja Malcolma III. Canmorea (1058. – 1093.) i nasljednik brata, kralja Edgara (1097. – 1107.) iz dinastije Dunkelda.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se kao sin kralja Malcolma III. i kraljice Margarete Škotske, a na prijestolju je naslijedio svog brata, kralja Edgara. U dogovoru s bratom, postavio je svog mlađeg brata i nasljednika, Davida, za vladara južne Škotske. Aleksandar I. je vjerojatno priznavao vrhovništvo engleskog kralja Henrika I. (1100. – 1135.). Oženio je njegovu nezakonitu kćer Sibilu, s kojom nije imao djece, dok je Henrik oženio Aleksandrovu sestru Matildu.[2] Godine 1114. sudjelovao je u Henrikovoj vojnoj kampanji protiv Velšana.[3]

Zbog načina na koji je ugušio ustanak u Morayju, dobio je nadimak Žestoki. Nastojao je sačuvati neovisnost Škotske i njene crkve, ali rezultat napora uoči njegove smrti nije bio definitivno određen. Također, prvo je administrativne reforme u zemlji, a značajno je i da se prve škotske kovanice pojavljuju upravo u vrijeme njegove vladavine. Aleksandar I. nije ostavio zakonitih nasljednika pa ga je na prijestolju naslijedio mlađi brat, David I.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Aleksandar I. Škotski


Nedovršeni članak Aleksandar I. Škotski koji govori o vladaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.