Matilda Škotska

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)
Matilda Škotska, engleska kraljica

Matilda Škotska, krštenim imenom Edita (Dunfermline, Škotska, oko 1080.Westminsterska palača, London, 1. svibnja 1118.), škotska princeza i kasnije engleska kraljica, preko braka s engleskim kraljem Henrikom I. (1068. – 1135.), čime je bila spojena anglosaksonska i normanska kraljevska loza.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodila se u škotskoj kraljevskoj obitelji Dunkelda, poznatoj i kao Canmore, od oca, Malcolma III. († 1093.), škotskog kralja, i majke sv. Margarete Škotske († 1093.), engleske princeze i kćerke engleskog princa Eduarda Izgnanika. Bila je obrazovana i vladala je kao regentica u vrijeme Henrikova izbivanja iz Engleske. Uzdigla je razinu kulture na engleskom dvoru, a usto je naložila Williamu od Malmsburyja da napiše Gesta regum Anglorum, što je najbolji prikaz rane povijesti Engleske.[1]

Matilda i Henrik su se vjenčali 11. studenog 1100. godine i tom prilikom je Matilda bila okrunjena za englesku kraljicu. S Henrikom je imala četvero djece od koje je preživjelo dvoje: Matilda i Vilim Adelin.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Crown of Saint Edward.svgP vip.svg Nedovršeni članak Matilda Škotska koji govori o vladaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.