Aleksandar Vulin

Izvor: Wikipedija
Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin (Novi Sad, 2. listopada 1972.) srbijanski je političar, diplomirani pravnik, novinar, bivši zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, bivši ministar obrane u Vladi Republike Srbije, bivši direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Republike Srbije i bivši ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja u Vladi Republike Srbije od 2014. godine.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Obitelj Vulin podrijetlom je iz Bosne i Hercegovine. Osnovnu školu završio je u Novom Sadu, a gimnaziju u Srijemskim Karlovcima. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

Politika[uredi | uredi kôd]

Političku karijeru započinje u Savezu komunista - Pokretu za Jugoslaviju (SK-PJ) gdje je obnašao i dužnost glavnog tajnika. Bio je jedan od osnivača Jugoslavenske ljevice, gdje je bio glasnogovornik i zamjenik predsjednika Direkcije JUL-a. Bio je i predsjednik "Jugoslavenske revolucionarne omladine". Godine 1998. podnio je ostavku na sve funkcije u JUL-u, nakon formiranja vlade SPS-a, SRS-a i JUL-a. Dvije godine kasnije osnovao je Partiju demokratske ljevice, koja je u lipnju 2002. godine, s Demokratskom socijalističkom partijom Milorada Vučelića, ušla u kolektivno članstvo SPS-a. Sa SPS-om razišao se 2006. godine, nakon afere „Kofer“. Bio je kolumnist listova „Svet“, „Nacional“, „Centar“, kao i politički komentator radija „Indeks“, a trenutačno je odgovorni urednik lista „Pečat”. Godine 2008. osnovao je Pokret socijalista, čiji je sadašnjii predsjednik.[1] Godine 2014. imenovan je do strane Vlade Republike Srbije za predsjednika Savjeta za unapređenje položaja Roma i sprovođenje Dekade uključivanje Roma. Do tada je tu funkciju obnašao predsjednik Romske partije Srđan Šajn.[2]

Vlada RH mu je u travnju 2018. godine zabranila ulazak na područje Hrvatske.[3]

Velikosrpsko povezivanje i "Srpski svet"[uredi | uredi kôd]

Tijekom 2021. godine, Vulin se prometnuo u jednog od vodećih zagovaratelja kontroverzne ideje "Srpskog sveta", koju u većini država bivše Jugoslavije kao i dijelu srpske javnosti gledaju kao na rebradniranu Veliku Srbiju.[4][5][6][7][8][9] U lipnju 2021., komentirajući "Srpski svet", Vulin je izrazio i svoje mišljenje o Velikoj Srbiji izjavivši da: "Velike Srbije, nažalost, nikad nije bilo, u suprotnom bismo znali gde živimo i koji su naši etnički prostori"[10][11] U sličnom tonu komentirao je Srpski svet i događaje u Crnoj Gori u rujnu iste godine izjavivši: "Onaj tko je priznao lažnu državu Kosovo, nema pravo pričati o nepovredivosti granica i mora biti spreman prihvatiti posljedice svojih odluka." , dodavši da "Načelo o nepovredivosti granica mora početi od Srbije."[12] Srbijanski povjesničar Aleksandar Raković, također je ustvrdio da prema modelu Aleksandra Vulina, pod Srpskim svijetom podrazumijeva se zapravo državno povezivanje Srba.[9]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. (srp.) Istinomer: Aleksandar VulinArhivirana inačica izvorne stranice od 6. srpnja 2014. (Wayback Machine), Pristupljeno 31. 7. 2012.
 2. [1] Blic, Pristupljeno 15.4.2020.
 3. Aleksandar Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku do daljnjega journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 4. Jutarnji list - 'Srpski svet': Nova Vučićeva sintagma za nikad prežaljeni plan stvaranja Velike Srbije?. www.jutarnji.hr. 26. rujna 2020. Pristupljeno 24. rujna 2021.
 5. Slobodna Dalmacija - Veliku Srbiju Vučićeve vlasti sad zovu 'srpski svijet' i kunu se da će u njega objediniti sve Srbe, mada su svi slični planovi srpskog polusvijeta neslavno propali. slobodnadalmacija.hr. 20. srpnja 2021. Pristupljeno 24. rujna 2021.
 6. Aljović, Armin. Nikolaidis: 'Srpski svet' nije nikakav fantom, on je već formiran. balkans.aljazeera.net (bošnjački). Pristupljeno 24. rujna 2021.
 7. Srbija nakon kaosa u Crnoj Gori traži stvaranje "srpskog sveta". Što je to?. www.index.hr. Pristupljeno 24. rujna 2021.
 8. Agić, Jasmin. Vulinov 'srpski svet': Pola Bosne i cijela Crna Gora. balkans.aljazeera.net (bošnjački). Pristupljeno 24. rujna 2021.
 9. a b Što je "srpski svet"?. Hrvatska radiotelevizija. Pristupljeno 24. rujna 2021.
 10. VULIN GOVORI ONO ŠTO VUČIĆ MISLI: 'Velike Srbije, nažalost, nikad nije bilo, a najvažniji zadatak je stvaranje...'. slobodna-bosna.ba (bošnjački). Pristupljeno 14. lipnja 2021.
 11. Vulin: Stvaranje srpskog svijeta najvažniji zadatak sadašnje generacije političara. vijesti.me (srpski). Pristupljeno 14. lipnja 2021.
 12. Vulin: Crna Gora nema pravo govoriti o nepovredivosti granica. www.index.hr. Pristupljeno 24. rujna 2021.