Aleksander Aleksandrovič Blok

Izvor: Wikipedija
Aleksander Aleksandrovič Blok

Aleksander Aleksandrovič Blok (rus. Александр Александрович Блок, (Sankt Peterburg, Rusko Carstvo, 16. studenoga (po julijanskom), 28. studenoga (po gregorijanskom) 1880.Petrograd, RSFRS, 7. kolovoza 1921.) je bio ruski pjesnik, najznačajniji predstavnik ruskog simbolizma.

Odgojen u izrazito intelektualnoj sredini svoje porodice, upoznao se zarana s najboljim dostignućima ruskog i europskog pjesništva kao i modernog lirskog izraza.Budući pjesnik rođen je u plemićkoj plemićkoj obitelji. Otac Aleksandra Bloka, Alexander Lvovich, bio je profesor na Sveučilištu u Varšavi. Očev brat je u to vrijeme bio na visokom državnom položaju. Majka Aleksandra Bloka, Alexander Andreevna, bila je kći rektora Sveučilišta u Sankt Peterburgu. Godine 1898. Aleksandar postaje student prava na Sveučilištu u Sankt Peterburgu. No nakon tri godine odlučio je prijeći na Povijesno-filološki fakultet. U književnost ulazi simbolističkim Pjesmama o divnoj dami (Stihi o prekrasnoj dami 1898.1904.) u kojima obrađuje mistično-religioznu tematiku i u melodioznim stihovima punima nedorečenostiuspijeva izraziti nedefiniranetežnje svoje generacije za nedostižnim idealom.


Postupno se u njegovu poeziju počinje uvlačiti oštar smisao za životnu realnost i tematika se proširuje motivima iz gradskog života.

Pod utjecajem revolucionarnih gibanja u Rusiji, pjesnik napušta konačno i svoju društvenu izolaciju, priključuje se naprednim strujama i u svojoj najpoznatijoj poemi Dvanaestorica (Dvenadact', 1918.) daje grandioznu simboličnu viziju revolucije.

Stilski, Blok u toj poemi obogaćuje rafiniranu tehniku svog simbolističnog izraza (muzikalnost i ritmička raznolikost stiha, metaforika i simbolika) smionim miješanjem različitih stilova i tehnika (ubacivanjem žargona, parola, satire i parodija, folklornih elemenata itd.), te postaje jednim od preteča moderene europske poezije.

Djela

Anđeo čuvar

  Danas si išla posve sama

  Devojka iz spoleta

  Glas

  Jesen pozna

  Muzi

  Nepovratno si otišla u polja

  Snežno vino

  Sve umire na zemlji

  Svuda smo. I nigde

  Ti u polja, bez povratka, ode

  Užasne su večeri hladne

  Noć, ulica, lampa, ljekarna (Noć, ulica, fenjir, apoteka)


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikicitata
Logotip Wikicitata
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Aleksander Aleksandrovič Blok
Nedovršeni članak Aleksander Aleksandrovič Blok koji govori o ruskom književniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.