Alexander Sutherland Neill

Izvor: Wikipedija
Alexander Sutherland Neill

Alexander Sutherland Neill (Forfar, 17. listopada 1883.Aldeburgh, 23. rujna 1973.), škotski pedagog i autor.

Utemeljitelj je Summerhill škole. Poznat je kao zastupnik osobne slobode djeteta.

Život[uredi | uredi kôd]

Teorijski doprinosi[uredi | uredi kôd]

Neill je smatrao da je djetetova sreća polazna osnova za donošenje odluka o njegovu odgoju te da se sreća temelji na osjećaju osobne slobode. Prema Neillu, uskraćivanje osjećaja slobode dovodi do potiskivanja dječjih osjećaja i psiholoških poremećaja u odrasloj dobi.

U vrijeme njihovog nastajanja, Neillove ideje poticanja samoodređenja i kritičkoga mišljenja kod djece doživljavale su se kao nazadne, radikalne i sporne. Danas su Neillove ideje prihvaćene u nešto većoj mjeri, ali i dalje prevladava mišljenje da su kontroverzne i prijeteće za postojeći društveni poredak.

S ciljem ostvarivanja svojih pedagoških ideja u praksi, Neill je 1921. godine osnovao školu Summerhill. Pedagoški pristup u školi Summerhill se između ostalog temeljio na vjerovanju da djeca uče bolje kada nisu primorana pohađati nastavu. Odnosi u školi su se temeljili na demokratskim odnosima, a školska pravila su se utvrđivala na redovitim sastancima učenika i školskog osoblja. Glasačka prava učenika i školskog osoblja bila su izjednačena.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Alexander Sutherland Neill koji govori o znanstveniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.