Djeca

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Dijete)
Ovo je glavno značenje pojma Djeca. Za druga značenja pogledajte Djeca (razdvojba).
Dijete

Djeca su najmlađi članovi ljudskog roda. Po UN-ovoj Konvenciji o pravima djeteta dijete je svaka osoba mlađa od 18 godina.

Od rođenja do 28 dana života djecu zovemo novorođenčad. U daljem njihovu djetinjstvu razlikujemo rano djetinjstvo (do 6. godine života), srednje djetinjstvo (do 9. godine života) i kasno djetinjstvo (do 12. godine života). Neki razdoblje puberteta isto smatraju djetinjstvom, znači od 1. do 16. godine. O djetetu se brinu njegovi roditelji, obično i starija braća/sestre te djedovi i bake. Ovisno o spolu, može biti dječak ili djevojčica.

U mnogim zemljama djeca idu u školu, no, u većini siromašnih zemalja mnogo se djece izrabljuje za rad ili ne idu u školu. Od gladi pati više od 150 milijuna, a umire oko 10 milijuna djece. Konvencija o pravima djeteta donesena je 20. studenog 1989. godine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda i na taj se datum svake godine obilježava Svjetski dan djece.

Svjetska rekorderka po broju djece je Ruskinja koja je rodila čak 69 djece koje je nosila u 27 trudnoća. 16 je puta nosila blizance, sedam puta trojke i četiri puta četvorke. Otac s najviše djece je marokanski imperator Moulay Ismail Ibn Sharif koji je imao harem od 500 žena, a otac je čak 1 042 djeteta.[1]

Konvencija o pravima djeteta[uredi | uredi kôd]

Konvencija o pravima djeteta je sporazum kojega su usvojili Ujedinjeni narodi 20. studenoga 1989. Konvenciju je prihvatilo 196 zemalja svijeta, a među njima i Hrvatska. Konvencija sadrži obaveze koje su države potpisale kako bi zaštitile djecu te zajednički odredile što treba učiniti da bi svako dijete raslo i razvijalo se u odraslu osobu. Drugim riječima, u Konvenciji o pravima djeteta popisana su sva dječja prava koja je djeci potrebno zaštititi i osigurati kako bi rastala zdravo i zadovoljno.

Dječja prava dijele se na prava preživljavanja, zaštitna prava, razvojna prava i prava sudjelovanja.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Ivica Pažin i Ante Pavlović, Na putu vjere, Kršćanska sadašnjost, Zagreb-Sarajevo, 2007., izdaje Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine, Sarajevo, Kaptol 32, Povjerenstvo za vjeronauk u školi, Sarajevo, Kaptol 32, ISBN 978-953-11-0294 nevaljani ISBN
  • Grupa autora, Oxford enciklopedija za mlade, ISBN 978-953-274-039-4 (3. svezak)
  • Marija Fuerst, Psihologija, Zagreb, 1994.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikicitata
Logotip Wikicitata
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Djeca