Alfej

Izvor: Wikipedija
Alfej (Αλφειός)
Slapovi na rijeci kod mjesta Olimpija
Karta porječja rijeke
Položaj
Države Grčka
NaseljaPirgos, Megalopoli, Karitena, Olimpija.
Fizikalne osobine
Duljina110 km
Površina porječja3600 km2
Tok rijeke
IzvorGora Parnonas
 • Nad. vis.800 m
UšćeJonsko more, 5 km istočno od grada Pirgosa
 • Koord.37°36'46,1"N, 21°27'5,0"EUredite na Wikipodatcima
Ulijeva se uJonsko more
PritociLousios, Ladon, Elison, Erimantos, Selinous

Alfej, zvan i Alfios (grčki: Αλφειός) je rijeka na Peloponezu u Grčkoj. Izvor rijeke nalazi se na obroncima gore Parnonas pored gradića Megalopolisa u prefekturi Arkadiji.

Rijeka od svog izvora uglavnom teče prema zapadu, pored lokaliteta Olimpija skreće prema jugu i uvire u Jonsko more u Zaljevu Kiparisija u prefekturi Elida, pored grada Pirgosa. Alfej je najveća i najduža rijeka na Peloponezu sa svojih 110 km.

Zemljopisne odlike[uredi | uredi kôd]

Rijeka izvire pored mjesta Davia u središnjoj Arkadiji, potom teče između naselja Leontari i Megalopoli pa potom teče uz granicu općina Falaisia i Megalopoli kroz šumovitu kotlinu u pravcu sjeverozapada. Zatim rijeka teče dalje u smjeru sjeverozapada, te protječe južno od naselja Karitena, zatim teče sjeverno od mjesta Andritsina. Potom Alfej teče 15 do 20 km uz granicu dviju grčkih prefektura; Elide i Arkadije. Zatim rijeka teče na granici dviju grčkih provincija Olimpije i Elide, pa potom na granici dviju općina Olimpije i Alifeire, koja se nalazi južno. Alfej posljednje kilometre svog toka teče uz granicu dviju općina Pirgos i Volaka, na močvarnom terenu do uvira u more.

Porječje rijeke Alfej može se podijeliti na tri dijela; najveći dio je u Arkadiji (60%), manji je u Elidi (30%) a najmanji u Ahaji (10%).

Antička cesta iz Patrasa za Kalamatu išla je manje više uz korito rijeke Alfej, istočno od Olimpije.

Rijeka Alfios u mitologiji[uredi | uredi kôd]

U Grčkoj mitologiji, rijeke Penej i Alfej bile su one dvije rijeke čije je tokove skrenuo Heraklo da očisti Augijine staje u jednom danu, i tako izvrši peti od dvanaest zadataka koje je mu je zadao kralj Euristej.

  • Pjesma Rogera Cailloisa, zvana Le fleuve Alphée ( Rijeka Alfej), većim dijelom pjeva o toj rijeci.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]