Algoritam (knjižara)

Izvor: Wikipedija

Algoritam je lanac knjižara hrvatske tvrtke Algoritam d.o.o., čije je sjedište u Zagrebu. Ujedno je i najveći distributer videoigara i drugog računalnog softvera za kućnu uporabu u Hrvatskoj. Algoritam tijekom dvadeset godina postojanja na hrvatsko tržište konstantno donosi svjetske novitete. Uvijek se trudi biti ukorak s vremenom, ponuditi što bolji, kvalitetniji i širi izbor proizvoda te pružiti krajnjim kupcima i potrošačima uslugu na visokom nivou. To su ujedno glavna dostignuća tvrtke, koja stalnim posjetima potvrđuje sve veći broj kupaca.

Algoritam u Hrvatskoj drži primat u prodaji strane literature i multimedijalnih proizvoda, lider je na polju distribucije udžbenika za strane jezike u osnovnim, srednjim, stručnim i visokoškolskim ustanovama, kao i u školama za učenje stranih jezika. Na polju izdavaštva Algoritam se nalazi među četiri najveća hrvatska izdavača.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Dio znanstvenofantastičnih izdanja na SFeraKonu 2008. godine.

Algoritam je bila prva knjižara u Hrvatskoj koja se u potpunosti posvetila prodaji stranih knjiga. Na tržištu postoji od početka 90-ih godina 20. stoljeća, tijekom kojih se uspjela profilirati kao jedna od vodećih hrvatskih knjižara te vrste. Jedan od razloga tomu jest kontinuirani rast maloprodaje, otvaranje novih Bookshopova i Gameshopova diljem Hrvatske, što veća i raznolikija ponuda, umrežavanje cjelokupne ponude putem interneta i svakodnevno uvođenje inovacija putem istog, kao i raznovrsne pogodnosti za kupce.

Trudeći se korisnike informirati o svim novostima u ponudi, Algoritam redovito izdaje i besplatni, specijalizirani časopis – AMagazin, u kojem čitatelji mogu naći potpune i opširne informacije o knjigama, kako na stranim jezicima, tako i iz Algoritmove naklade, ali i multimediji i udžbenicima. Časopis se može naći u svim Algoritmovim maloprodajnim poslovnicama, kojih je svake godine sve više. Ne samo da se otvaraju nove jedinice diljem Zagreba (do sada ih ukupno ima četiri), već su do sada, u tom pogledu, obuhvaćeni i ostali veliki hrvatski gradovi, poput Pule, Splita, Varaždina, Dubrovnika i Osijeka. U Zagrebu je otvoren i prvi specijalizirani GameShop, a krajem kolovoza 2007. otvoren je Algoritam Bookshop – najveći do sada, smješten u trgovačkom centru Avenue Mall u Novom Zagrebu na čak 70 m2 prodajnog prostora. Ponuda tamo, baš kao i u ostalim jedinicama, obuhvaća domaću knjigu, stranu knjigu, stručnu literaturu, udžbenike, glazbu i film, videoigre za računala i konzole, pribore za računala i konzole, iPode i mp3 playere, papirnicu i gift shop, dječji odjel, strane časopise i slično.

Algoritam je odnedavno svoju ponudu proširio i na dnevni servis vijesti - Predlist, web-servis općenitih dnevnih informacija iz svijeta knjige, književnosti i multimedije. Do sada je na Predlistu, u samo nekoliko mjeseci, objavljeno više od 600 vijesti.

Ponuda[uredi | uredi kôd]

Osim Odjela za strane knjige, na kojem se može pronaći najveći izbor knjiga na stranim jezicima – od portugalskog, do engleskog, od najaktualnijih knjiga s bestseler lista diljem svijeta, pa do rječnika i enciklopedija, Odjela za časopise, s više od šest stotina različitih naslova svjetskih časopisa, Odjela multimedije koja opsegom svoje ponude zadovoljava i najzahtjevnije korisnike, te Odjela udžbenika sa svim relevantnijim naslovima iz tog područja, jedan od istaknutih jest i Odjel naklade, gdje se objavljuju prijevodi knjiga sa stranih jezika, ali i knjige hrvatskih autora. Najaktualnije knjige s bestseler lista diljem svijeta, publicistika, domaći i strani autori koji su svojom književnom kvalitetom zaslužili naslov klasika, djela pisaca koji su u svijetu iznimno popularni, čije su knjige osvojile mnogobrojne književne nagrade i tjednima ne silaze s top ljestvica najprodavanijih knjiga, najpoznatije svjetske knjige za djecu i mlade, kvalitetni naslovi po pristupačnim cijenama, ono najbolje od fantastike, kriminalističkih romana, trilera, ljubavnih romana… – više od 550 naslova do sada, razvrstanih u različite biblioteke (NAJ, Algoritam, Facta, Arboretum (Arboretum Electa), Zlatko Crnković vam predstavlja, Andrea Zlatar vam predstavlja, Anima, slikovnice, Infoteka, Male stvari, KaLibar, Naša stvar, Piramida, Ulica straha...)

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]