Alkemičar: Tajne besmrtnog Nicholasa Flamela

Izvor: Wikipedija
Alkemičar: Tajne besmrtnog Nicholasa Flamela

Korice hrvatskog izdanja
Naziv izvornika The Alchemyst: The Secrets of the Immortal Nicholas Flamel
Autor Michael Scott
Prijevod Marija Kostović
Dizajn korica Michael Wagner
Država Irska
Jezik engleski
Serijal Tajne besmrtnog Nicholasa Flamela
Rod
(stil, žanr)
fantastika
Izdavač Delacorte Press (SAD)
Doubleday (UK)
Algoritam (Hrvatska)
Datum (godina)
izdanja
22. svibnja 2007. (SAD)
24. svibnja 2007. (UK)
2009. (Hrvatska)
Korice tvrde korice
Broj stranica 266
ISBN broj ISBN 978-953-220-865-8
Sljedeća Čarobnjak

Alkemičar: Tajne besmrtnog Nicholasa Flamela (poznatiji samo kao Alkemičar) prvi je dio šestodijelnog serijala fantastičnih romana Tajne besmrtnog Nicholasa Flamela irskog književnika Michaela Scotta.[1] U Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu objavljen je u svibnju 2007., a u Hrvatskoj 2009. Djelo je prevedeno na 20 jezika i dostupno je u 37 država.[2]

Prava za snimanje filma otkupio je Lorenzo di Bonaventura.

Naslov[uredi | uredi kôd]

Naslov "Alkemičar" odnosi se na Nicholasa Flamela, francuskog pisara i prodavača rukopisa. Flamel je nakon smrti postao poznat po bavljenju alkemijom te potragom za kamenom mudraca i besmrtnošću.

Sažetak[uredi | uredi kôd]

Sophie i Josh Newman petnaestogodišnji su blizanci koji usred ljeta rade u San Franciscu (Sophie radi u Coffee Cupu, a Josh u knjižari na drugoj strani ulice). U knjižaru odjednom uđe tajnovit čovjek John Dee i zatraži Kodeks, tj. Knjigu Abrahama Židova. Josh svjedoči tomu kako se Nick Fleming, njegov šef, i Perry Fleming, Nickova supruga, služe magijom. Nakon toga otkrije da Nick nije običan knjižar, nego srednjovjekovni i legendarni alkemičar Nicholas Flamel te da njega i njegovu suprugu Perenelle na životu održava eliksir života (tajna iz Kodeksa). Dee se također posluži magijom te otme Perenelle, a Joshu otme Kodeks, no ostavlja za sobom dvije stranice: stranice za "Konačan poziv", koje su Deeju potrebne za prizivanje mračnih starijih, bićima kojima služi i koja ga nekoliko stotina godina čine besmrtnim. Flamelima je potreban Kodeks da bi pripravio eliksir života; u protivnom će ubrzano ostarjeti i umrijeti za mjesec dana. Također, ako se ne domognu Kodeksa, Dee će prizvati mračne starije, koji će uništiti svijet i vratiti ga u doba u kojem su ljudi bili samo robovi i hrana.

Flamel brzo odvede Sophie i Josha u skrovište i zatraži pomoć od Scathach, snažne pripadnice sljedeće generacije starijih bića. Međutim, prisiljeni su pobjeći otamo jer ih počnu progoniti Deejevi štakori, no Flamel i Scathach uspiju ih otjerati. Gotovo odmah počnu ih progoniti na desetke tisuće ptica i Flamel odvede blizance i Scathach ka Hekati, snažnom starijem biću s tri lica koje blizancima može pomoći razviti sposobnost čarobiranja. Kad Dee sazna za to, obrati se Bastet i Morrigan. Njih troje pokrenu velik napad na Hekatino carstvo sjena i pokušaju uništiti Yggdrasill, svjetsko drvo, koje Hekatu čini moćnom.

Dok je Yggdrasill pod napadom, Hekata osposobi Sophie za čarobiranje, ali ne uspije osposobiti Josha jer je u tome prekine Deejevo paljenje drveta. Nakon što pobjegne kako bi obranila svoj dom, Scathach, Flamel i blizanci pokušaju pobjeći iz carstva sjena. U bijegu susretnu Deeja i svjedoče moći Excalibura, drevnog mača leda. Dee pretvara veprodlaka u led i zatim ga razbija na djeliće. Scathach izjavi da je mislila kako je Excalibur nestao kad je umro Artorije.

Blizanci, Scathach i Flamel pobjegnu iz carstva sjena, koje je potom, uz Hekatu i Yggdrasill, uništeno. Dee se posluži Excaliburom kako bi smrznuo drvo, a Hekata, čiji su život i snaga povezani s drvetom, pretvori se u led. Dee usput sazna da su Flamel i Scathach pobjegli s blizancima. Razbješnjen, razbije Yggdrasill, koji se potom sruši na Hekatu i ubije ju. Flamel, Scathach i blizanci posjete Vješticu iz Endora (također poznatu kao "Gospodarica Zraka"), Scathachinu baku. Vještica prenese Sophie sve svoje znanje i pouči je kako se služiti zračnom magijom.

Dee u međuvremenu sazna da proročanstvo u Kodeksu zapravo govori o Sophie i Joshu. Odluči pozvati Josha da mu se pridruži i pritom se posluži magijom uskrisivanja mrtvih kako bi tisućama trupala napao pripadnike starije rase, Flamela i Sophie. Josh zamalo pristane, ali u posljednji čas shvati da će izgubiti Sophie ako pristane na tu ponudu. Dee uskrisi sve mrtvace s obližnjeg groblja i krene u napad, no Josh ga udari Hummerom i skrene mu pozornost toliko dugo da sa Scathach, Sophie i Flamelom može pobjeći služeći se poljanskim vratima (uređajem za teleportaciju izgrađenom na križanju dvaju ili više poljanskih putova). Služeći se njima, pobjegnu u Pariz, stari dom Nicholasa Flamela.

Filmska adaptacija[uredi | uredi kôd]

Prava za snimanje filma na temelju knjige izvorno su prodana New Line Cinemi i Mark Burnett Productionsu.[3] The Hollywood Reporter izvijestio je da je na mjesto scenarista Eric Bress, koji je autor scenarija za televizijsku emisiju Kyle XY. Također je objavljeno da će producent biti Mark Burnett.[3]

U studenome 2009. Variety Magazine[4] objavio je da je Lorenzo di Bonaventura otkupio prava na snimanje filma te da će Michael Scott i Barry Krost biti izvršni producenti, no nije potvrdio tko će biti scenarist.

Wikicitati »"Pa, obećao sam da ću vas izvijestiti o filmu o Flamelu. Evo izjave za tisak. Film je dogovoren s New Lineom, no s obzirom na to da je Warner preuzeo New Line, prava su mi vraćena. Nakon velika zanimanja za serijal prava je preuzeo Lorenzo di Bonaventura, čovjek koji je Warneru predstavio Harryja Pottera dok je još radio ondje. Zbilja voli ovaj serijal. Idući je korak naći pisca – ja neću biti scenarist jer moram napisati još tri knjige!"«

Dana 20. lipnja 2012. objavljeno je da je australska tvrtka AMPCO Films otkupila prava na film, a Michael Scott izabran je za scenarista. Snimanje je trebalo početi početkom 2013., a odvijati se u Australiji i na Novom Zelandu.[6] Dick Cook Studios pridružio se radu na filmu u listopadu 2019. i izjavio da bi snimanje trebalo početi početkom 2021.[7]

Nastavci[uredi | uredi kôd]

Serijal se nastavlja u knjizi Čarobnjak: Tajne besmrtnog Nicholasa Flamela, objavljenoj 2008. u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u te 2010. u Hrvatskoj. Treća knjiga Čarobnica: Tajne besmrtnog Nicholasa Flamela objavljena je 2009. u SAD-u i 2011. u Hrvatskoj. Četvrta knjiga Nekromant: Tajne besmrtnog Nicholasa Flamela objavljena je 2010. u SAD-u i 2012. u Hrvatskoj. Peta knjiga The Warlock: The Secrets of the Immortal Nicholas Flamel objavljena je 2011. u SAD-u.[8] Zadnja knjiga The Enchantress: The Secrets of the Immortal Nicholas Flamel objavljena je 2012.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Staff writers. Michael Scott-Author spotlight-Random House. Random House Inc. Pristupljeno 22. studenoga 2009.
  2. Michael Scott. Michael Scott-The Secrets of the Immortal Nicholas Flamel-The Alchemyst. Dillonscott.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 18. rujna 2009. Pristupljeno 22. studenoga 2009.
  3. a b Staff writers. Movie profile: The Secrets of the Immortal Nicholas Flamel. TheMovieInsider.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 11. svibnja 2009. Pristupljeno 28. kolovoza 2022.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  4. McNary, Dave. 18. studenoga 2009. DiBonaventura sets up 'Secret' Company to produce 'Nicholas Flamel' series. Variety. Pristupljeno 22. studenoga 2009.
  5. Michael Scott. Link to his full post. Flamel's Secret Fan Forum. Inačica izvorne stranice arhivirana 11. srpnja 2011.
  6. Patricia McClintock. Michael Scott's Best-selling book "The Alchemyst" getting movie makeover. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 24. srpnja 2012.
  7. Bulbeck, Pip. 21. listopada 2019. Former Disney Studios Chair Dick Cook to Make Two Adventure Films in Melbourne. The Hollywood Reporter (engleski). Pristupljeno 2. lipnja 2020.
  8. Staff writers. Product Catalogue. Random House USA. Inačica izvorne stranice arhivirana 1. prosinca 2010. Pristupljeno 28. kolovoza 2022.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)