Ambilobe

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ambilobe
Gradska vijećnica
Gradska vijećnica
Koordinate: 13°12′S 49°3′E / 13.2°S 49.05°E / -13.2; 49.05Koordinate: 13°12′S 49°3′E / 13.2°S 49.05°E / -13.2; 49.05
Država Madagaskar
Provincija Antsiranana
Regija Diana
Visina 47
Stanovništvo
 - Urbano područje 14 425 [1]
Vremenska zona DST (UTC+3)
Zemljovid
Ambilobe na karti Madagaskar
Ambilobe
Ambilobe
Ambilobe na karti Madagaskara

Ambilobe je grad na sjeverozapadu Madagaskara od 14.425 stanovnika [1] u Provinciji Antsiranana i Regiji Diana, administrativni centar istoimenog Distinkta Ambilobe, koji se nalazi 135 km južno od provincijskog središta Antsiranane. Ambilobe je poznat kao rodni grad bivšeg malgaškog predsjednika Alberta Zafija (1993. -1996.).

Povijest[uredi VE | uredi]

Ambilobe je bija povijesna prijestolnica plemena Antankarana. Njihov posljednji kralj Tsimiaro III., razvlašten je tek 1982. Krajem 19. st. pored Ambilobea zbila se bitka između vojske Kraljevstva Antankarana i merinskog kralja Radame I. Većina antankaranskih vođa je izginula u toj bitci, njihovi grobovi nalaze se u pećinama Rezervata prirode Ankarana. [2]Oni predstavljaju svetinje za lokalne stanovnike, koji vjeruju da će jednog dana uskrsnuti. Početkom 20. st. pored Ambilobea kopalo se zlato, do dvije tone godišnje, - tad su izgrađene prve veće građevine u mjestu zgrade uprave, škola, bolnica. [2]

Tipična ulica u Ambilobeu

Geografske i klimatske karakteristike[uredi VE | uredi]

Ambilobe leži s desne strane rijeke Sjeverni Mahavavi, na početku njegove velike delte u Mozambički kanal, u centru plodne doline Mahavavi, dvadesetak kilometara od mora. Ambilobe ima tropsku klimu - s prosječnom temperaturom od 30 °C.

Transport i gospodarstvo[uredi VE | uredi]

Ambilobe je udaljen 948 km od glavnog grada Antananarivo, s kojim je povezan nacionalnim cestama br. 7. i 4.

Grad ima i malu zračnu luku Ambilobe (IATA: AMB ICAO: FMNE) Ambilobe je grad u kome je većina aktivnosti vezana uz proizvodnju i preradu šećerne trske, pamuka i stočarstvo. Najveće poduzeće u gradu je šećerana SIRAMA s.a. (nekadašnji SOSUMO, Société Sucrière du MOSO). Većina stanovnika Ambilobea bavi se poljoprivredom i stočarstvom (između 35 % do 40 %), u industriji radi 13 %, u ribarstvu 10 % a u upravi i uslugama 2 % stanovnika. [3]

Na udaljenosti od 30 km u pravcu sjevera nalazi se Rezervat prirode Ankarana, sa brojnim planinarskim stazama i pećinama. Velika atrakcija su i slapovi na rijeci Sjeverni Mahavavi kod mjesta Amborondolo, udaljeni 30 km od centra.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]