Američka kontinentska razvodnica

Izvor: Wikipedija
Zemljovid glavnih razvodnica u Sjevernoj Americi. Američka kontinentska razvodnica prikazana je crveno. Tri su zatvorena slijevna područja duž razvodnice, koji izgledaju kao petlje. Od sjevera do juga to su Bazen Velike razvodnice, Guzmánov bazen i Mapimski jarak (Bolsón de Mapimí).
Kontinentska razvodnica u Južnoj Americi. Zatvoreno slijevno područje je kraj Altiplano.

Američka kontinentska razvodnica, Velika razvodnica (eng. Continental Divide of the Americas, Continental Gulf of Division, the Great Divide, Continental Divide, špa. Divisoria continental de América, divisoria Continental, Gran Divisoria) je velika razvodnica koja se pruža od krajnjega sjeverozapada do krajnjega juga američkog kontinenta.

Ova razvodnica većinom je planinska. Proteže se od Beringova prolaza do Magellanova prolaza. Dijeli slijevove koji se slijeva ju u Tihi ocean od (1) onih riječnih sustava koji se slijevaju u Atlantski ocean, uključujući i one koji se slijevaju u Meksički zaljev i Karipsko more, te (2) najsjevernije dosege razvodnice, gdje se riječni sustavi slijevaju u Arktički ocean.

Na američkom je kontinentu mnogo razvodnica. Velika razvodnica je daleko najveća i najpoznatija, jer ta crta ide visokim vrhovima duž glavnih planinskih lanaca Stjenjaka i Anda, na znatno većoj nadmorskoj visini od svih ostalih razvodnica.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]