Amerika

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Amerika. Za druga značenja pogledajte Amerika (razdvojba).
Zemljovid
Zemljovid

Amerika je grupno ime za kontinente Sjeverna Amerika, Središnja Amerika i Južna Amerika.[1] Prema površini druga je najveća kontinenstka masa na svijetu, nakon Euroazije. Do otoka Newfoundlanda su prvi doplovili Vikinzi, a 1492. Kristofor Kolumbo je pristao na otok San Salvador.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prvi ljudi došli su u Ameriku otprilike 20.000 godina prije Krista iz Azije u Aljasku. U Aljaski i Yukonu. 1.000 godine nakon Krista na Newfoundland je doplovio Leif Ericsson, normanski moreplovac. To otkriće je međutim samo otpjevano u vikinškim pjesmama. 1492. Kristofor Kolumbo je doplovio na otok San Salvador u Antilima, danas zvan Wrigley. Bio je uvjeren da je otkrio novi put prema Indiji pa je domorodce nazvao Indijancima. 1497. John Cabot istraživao je istočnu obalu današnjeg SAD-a. Pedro Alvarez Cabral je tri godine nakon Cabota otkrio obala današnjeg Brazila. Amerika je ime dobila po moreplovcu Amerigu Vespucciju, koji je doplovio na taj kontinent nakon Kolumba. Neki smatraju da je ipak Amerigo Vespucci doplovio na taj kontinent prvi, ali dokazi prikazuju drugačiju sliku.


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Amerika, enciklopedija.hr, Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, pristupljeno 11. svibnja 2020.
Nedovršeni članak Amerika koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.