Ana Marija Botteri

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ana Marija Botteri
Rođenje Split, 1971.
Nacionalnost Hrvatica
Portal o životopisima

Ana Marija Botteri (Split, 1971.) hrvatska je akademska slikarica. Stvara u tehnikama akrilika , pastela, mozaika i vitraja. Suvremena je umjetnica čiji opus karakterizira iznimno snažan kolorizam. Ostvarila je 50 samostalnih i mnoštvo skupnih izložbi. Djela joj se nalaze u muzejima i galerijama (Galerija umjetnina Split, Nadbiskupski ordinarijat Maribor, Muzej grada Kaštela...) Kćer je hrvatskoga akademskog slikara Josipa Botterija Dinija i [1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođena je u Splitu 1971. godine. U rodnom gradu završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn.[2] Studirala je u Zagrebu gdje je 1993. godine diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kod prof. Đure Sedera. U Parizu, Milanu, Veneciji i Beču bila je na studijskim boravcima.

Djela joj se nalaze u muzejskim i galerijskim zbirkama Nadbiskupske palače , Galerija Zvonimir Zagreb te raznim u privatnim zbirkama. Portretirala je poznate osobe: msgr. Ante Jurića), Michaela Yorka, Franju Tuđmana, Gorana Ivaniševića i dr.

Djela je izlagala u domovini i inozemstvu, na preko 50 samostalnih te brojnim skupnim izložbama ,[2] poput izložaba u Dominikanskom samostanu u Splitu, [3], Galeriji HDLU u Splitu, Galeriji Laudato corde u Zagrebu[4], Galeriji umjetnina u Splitu[5] Centru za kulturu i obrazovanje u Susedgradu [2] i drugdje, vodila je likovne radionice [6][1]

Članica je HZSU-a i HDLU-a.[2]

Citati[uredi | uredi kôd]

Wikicitati „„Ja to već godinama imam i nosim. On je za mene idol. Idol uopće, ne samo mladom čovjeku, nego svakom Hrvatu i svakoj osobi na svijetu koja iz njegova života može izvući pouku da se u trpljenju i nepravednoj osudi može izaći kao pobjednik. I da trebamo uvijek imati vjeru i nadu u Boga. I drugo, osjećam se zahvalna toj osobi da je za mene negdje ležala, čamila. Mene je branila! Moj život je spasila! A nepravedno je zbog mene negdje ležala. Oduvijek sam imala strašnu patnju zbog osobe koja tako pati. Ali sam zato i neizmjerno sretna da je general konačno slobodan. A i za vrijeme sužanjstva generala Gotovine, sudjelovali smo na aukcijama da se skupi novac za njegovu obranu. Pa smo i na taj mali način doprinosili da mu patnje brže skončaju“”
(U razgovoru za laudato.hr, na novinarkino pitanje zašto nosi na odjeći bedž s likom hrvatskog generala Ante Gotovine.[1])

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 1,2 Ines Grbić/Laudato: [http://www.laudato.hr/Novosti/Kultura/Umjetnici-Botteri-Dini-i-matura,-Gotovin.aspx Umjetnici Botteri Dini : matura, Gotovina , Laudato.hr, 30. rujna 2013., pristupljeno 27. travnja 2014.
    "Dvije generacije akademskih umjetnika – otac Josip Botteri Dini, kćer Ana Marija Botteri '"
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 CZKIO: Izložba "Simboli i znakovitost u povijesti i prirodi", Galerija Idealni grad , CZKIO Susedgrad, 8. studenoga 2013., pristupljeno 27. travnja 2014.
  3. Ivica Luetić: [http://www.hrvatski-fokus.hr/index.php/kultura/9423-obiteljska-izlozba-u-dominikanskom-samostanu Izlažu Josip Botteri Dini, Ana Marija Botteri , Hrvatski fokus, 20. prosinca 2013., pristupljeno 27. travnja 2014.
  4. Božji dolazak, Glas Koncila, 6. siječnja 2014., pristupljeno 27. travnja 2014.
  5. I. Brešan: Botteri Dini: Likovni govor ne treba prevoditi, Slobodna Dalmacija, 13. lipnja 2013., pristupljeno 27. travnja 2014.
  6. Krešimir Bukvić: Gostima hotela približavaju proces stvaranja, Zadarski list, 30. rujna 2013., pristupljeno 27. travnja 2014.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]