Ana Marija Botteri

Izvor: Wikipedija
Ana Marija Botteri
Rođenje Split, 1971.
Nacionalnost Hrvatica
Portal o životopisima

Ana Marija Botteri (Split, 1971.) hrvatska je akademska slikarica. Stvara u tehnikama akrilika, pastela, mozaika i vitraja. Suvremena je umjetnica čiji opus karakterizira iznimno snažan kolorizam. Ostvarila je 50 samostalnih i mnoštvo skupnih izložbi. Djela joj se nalaze u muzejima i galerijama (Galerija umjetnina Split, Nadbiskupski ordinarijat Maribor, Muzej grada Kaštela...) Kćer je hrvatskoga akademskog slikara Josipa Botterija Dinija i[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođena je u Splitu 1971. godine. U rodnom gradu završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn.[2] Studirala je u Zagrebu gdje je 1993. godine diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kod prof. Đure Sedera. U Parizu, Milanu, Veneciji i Beču bila je na studijskim boravcima.

Djela joj se nalaze u muzejskim i galerijskim zbirkama Nadbiskupske palače, Galerija Zvonimir Zagreb te raznim u privatnim zbirkama. Portretirala je poznate osobe: msgr. Ante Jurića), Michaela Yorka, Franju Tuđmana, Gorana Ivaniševića i dr.

Djela je izlagala u domovini i inozemstvu, na preko 50 samostalnih te brojnim skupnim izložbama ,[2] poput izložaba u Dominikanskom samostanu u Splitu,[3] Galeriji HDLU u Splitu, Galeriji Laudato corde u Zagrebu,[4] Galeriji umjetnina u Splitu[5] Centru za kulturu i obrazovanje u Susedgradu[2] i drugdje, vodila je likovne radionice[6][1]

Članica je HZSU-a i HDLU-a.[2]

Citati[uredi | uredi kôd]

Wikicitati »„Ja to već godinama imam i nosim. On je za mene idol. Idol uopće, ne samo mladom čovjeku, nego svakom Hrvatu i svakoj osobi na svijetu koja iz njegova života može izvući pouku da se u trpljenju i nepravednoj osudi može izaći kao pobjednik. I da trebamo uvijek imati vjeru i nadu u Boga. I drugo, osjećam se zahvalna toj osobi da je za mene negdje ležala, čamila. Mene je branila! Moj život je spasila! A nepravedno je zbog mene negdje ležala. Oduvijek sam imala strašnu patnju zbog osobe koja tako pati. Ali sam zato i neizmjerno sretna da je general konačno slobodan. A i za vrijeme sužanjstva generala Gotovine, sudjelovali smo na aukcijama da se skupi novac za njegovu obranu. Pa smo i na taj mali način doprinosili da mu patnje brže skončaju“«
(U razgovoru za laudato.hr, na novinarkino pitanje zašto nosi na odjeći bedž s likom hrvatskog generala Ante Gotovine.[1])

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Ines Grbić/Laudato: [http://www.laudato.hr/Novosti/Kultura/Umjetnici-Botteri-Dini-i-matura,-Gotovin.aspx[neaktivna poveznica] Umjetnici Botteri Dini : matura, Gotovina , Laudato.hr, 30. rujna 2013., pristupljeno 27. travnja 2014.
    "Dvije generacije akademskih umjetnika – otac Josip Botteri Dini, kćer Ana Marija Botteri '"
  2. a b c d CZKIO: Izložba "Simboli i znakovitost u povijesti i prirodi", Galerija Idealni grad , CZKIO Susedgrad, 8. studenoga 2013., pristupljeno 27. travnja 2014.
  3. Ivica Luetić:  [https://web.archive.org/web/20140427121154/http://www.hrvatski-fokus.hr/index.php/kultura/9423-obiteljska-izlozba-u-dominikanskom-samostanu Arhivirana inačica izvorne stranice od 27. travnja 2014. (Wayback Machine) Izlažu Josip Botteri Dini, Ana Marija Botteri , Hrvatski fokus, 20. prosinca 2013., pristupljeno 27. travnja 2014.
  4. Božji dolazakArhivirana inačica izvorne stranice od 27. travnja 2014. (Wayback Machine), Glas Koncila, 6. siječnja 2014., pristupljeno 27. travnja 2014.
  5. I. Brešan: Botteri Dini: Likovni govor ne treba prevoditiArhivirana inačica izvorne stranice od 27. travnja 2014. (Wayback Machine), Slobodna Dalmacija, 13. lipnja 2013., pristupljeno 27. travnja 2014.
  6. Krešimir Bukvić: Gostima hotela približavaju proces stvaranjaArhivirana inačica izvorne stranice od 11. listopada 2014. (Wayback Machine), Zadarski list, 30. rujna 2013., pristupljeno 27. travnja 2014.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]