Andromeda Tonks

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Lik iz Harryja Pottera
Andromeda Tonks
Rod žena
Boja kose smeđa
Dom Slytherin
Čistoća krvi čista krv
Vjernost Red feniksa
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Darovi smrti
(spomenuta u Harryju Potteru i Redu feniksa)

Andromeda Tonks (rođena Black) (o. 1953.) imaginarni je lik iz serije romana o Harryju Potteru. Majka je Nymphadore Tonks i supruga čarobnjaka rođnog u bezjačkoj obitelji Teda Tonksa. Čistokrvna je vještica, kćer Cygnusa i Druelle Black (r. Rosier) i sestra Bellatrix Lestrange i Narcisse Malfoy. Njezino je ime spaljeno na tapiseriji na Grimmauldovom trgu br. 12 koja pokazuje obiteljsko stablo Blackovih zato što se udala za Teda Tonksa, čarobnjaka bezjačkog porijekla. Walburga i Orion Black njezini su teta i tetak s majčine strane, a Sirius i Regulus Black njezini su bratići. Sirius nikad nije upoznao njezinu obitelj (nakon braka) zbog boravka u zatvoru Azkaban.

Uloga u priči[uredi | uredi kôd]

Andromeda je spomenuta u Harryju Potteru i Redu feniksa kao Nymphadorina majka i Siriusova najdraža sestrična od tri sestre Black. Međutim, ne pojavljuje se osobno sve do početka Harryja Pottera i Relikvija smrti. Veoma sliči svojoj sestri Bellatrix (čak toliko da je Harry gotovo napadne kad je prvi put ugleda), ali je njezin izgled ipak dobroćudniji te ima smeđu, a ne crnu kosu kao Bellatrix.

Nije mnogo toga poznato o njezinoj osobnosti, osim da ima talent za izvođenje kućanskih čarolija te je uredna, za razliku od supruga i kćeri, te da je odgovorna za ime koje nosi njezina kćer, "Nymphadora". Iako Remus Lupin vjeruje da su Andromeda i Ted nezadovoljni kćerinom odlukom da se uda za vukodlaka, u knjigama nikad nisu izrazili takav stav. Nymphadora je barem tijekom jednog dijela trudnoće živjela sa svojim roditeljima te je rodila Andromedinog unuka, Teddyja Remusa Lupina, u njihovom domu. Nakon što njezin suprug, kćer i zet umru, ona se nastavlja brinuti za svog unuka.