Prijeđi na sadržaj

Azkaban

Izvor: Wikipedija
Harry Potter mjesto
Azkaban
Lokacija Sjeverno more
Vlasnik Ministarstvo magije
Stanari Dementori i osuđeni zatvorenici
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Odaja tajni

Azkaban je imaginaran zatvor iz serije romana o Harry Potteru. U Azkabanu su zatvoreni čarobnjaci koji su kršili zakone britanske čarobnjačke zajednice. Azkaban čuvaju dementori koji rade za britansko Ministarstvo magije. Samo se teški zločini kažnjavaju odlaskom u Azkaban (mnogi zatvorenici su pristaše Lorda Voldemorta).

Azkaban se nalazi "negdje u Sjevernom moru" i moguće je da je smješten u blizini Shetlandskog otočja. Azkaban se vjerojatno ne može naći na bezjačkim kartama zato što su čarobnjačka zemljišta često skrivena ili neunosiva na karte. Azkaban je opravdano vrlo zloglasan zatvor. Njegova je lokacija samo jedna od mjera opreza koja i nije toliko nužna zato što zatvorenika čuvaju dementori - bića koja iz ljudi isisavaju svu sreću. Zbog izdržljivosti dementora Azkaban je dugo smatran zatvorom iz kojeg je nemoguće pobjeći.

Bacanje bilo koje od neoprostivih kletvi (Imperius, Cruciatus i Avada Kedavra) na ljudsko biće donosi "jednosmjernu kartu" za Azkaban.

Azkaban nije imao glavnu ulogu u romanima. U Harry Potteru i Odaji tajni Hagrid je privremeno tamo zatvoren, a vrijeme provedeno u zatvoru bilo mu je iznimno traumatično iskustvo o kojem on ne želi previše razgovarati nakon svog povratka. Sirius Black bio je prvi poznati čarobnjak koji je uspio pobjeći iz Azkabana (HP3), iako je kasnije otkriveno da je iz zatvora prije njega uspio pobjeći i Barty Crouch ml. (HP4).

U posljednje se vrijeme ozbiljno promijenio "ugled" Azkabana; Dumbledore je govorio da Voldemortove pristalice ne bi trebali čuvati dementori, oni koji će najviše dobiti ako se Lord Voldemort vrati na vlast. U Harry Potteru i Redu feniksa to se pokazalo točnim zato što su dementori napustili Azkabana kako bi se pridružili Voldemortu. Sada zatvorenike vjerojatno čuvaju samo aurori.

Poznati zatvorenici[uredi | uredi kôd]

Zatvorenik Trenutni status Zločin
Avery zatvoren napad na Ministarstvo
Sirius Black pobjegao; kasnije preminuo ubojstvo Petera Pettigrewa i 12 bezjaka (lažno optužen)
Crabbe zatvoren napad na Ministarstvo
Barty Crouch ml. pobjegao; kasnije ostao bez duše mučenje Franka i Alice Longbottom
Antonin Dolohov ponovno zatvoren nakon masovnog bijega 1996. ubojstva Fabiana i Gideona Prewetta; napad na Ministarstvo
Mundungus Fletcher zatvoren oponašanje Inferiusa tijekom pljačke
Marvolo Gaunt pušten nakon odsluženja kazne od 6 mjeseci napad na djelatnika Ministarstva
Morfin Gaunt umro u zatvoru tijekom služenja kazne nepropisna upotreba magije i napad na djelatnika Ministarstva (3 godine); ubojstvo obitelji Riddle (doživotna kazna)
Rubeus Hagrid oslobođen optužbi sumnja da je otvorio Odaju tajni (lažno optužen)
Jugson zatvoren napad na Ministarstvo
Bellatrix Lestrange pobjegla tijekom masovnog bijega 1996., umrla tokom rata na Hogwartsu mučenje Franka i Alice Longbottom
Igor Karkaroff pušten na slobodu; kasnije preminuo smrtonoša
Rabastan Lestrange ponovno zatvoren nakon masovnog bijega 1996. mučenje Franka i Alice Longbottom; napad na Ministarstvo
Rodolphus Lestrange ponovno zatvoren nakon masovnog bijega 1996. mučenje Franka i Alice Longbottom; napad na Ministarstvo
Xenophilius Lovegood Zatvoren u sedmoj knjizi, 1997. Uhapsili su ga smrtonoše jer je on zvao Traversa i Selwyna zbog Harrya Pottera. Oni ga nisu vidjeli zbog eksplozije. Pušten je nakon smrti lorda Voldemorta.
Lucius Malfoy zatvoren napad na Ministarstvo
Walden MacNair zatvoren napad na Ministarstvo
Mulciber ponovno zatvoren nakon masovnog bijega 1996. napad na Ministarstvo
Nott zatvoren napad na Ministarstvo
Stan Shunpike zatvoren uhićen zbog sumnje da je smrtonoša
Augustus Rookwood ponovno zatvoren nakon masovnog bijega 1996. špijuniranje Ministarstva; napad na Ministarstvo