Anish Kapoor

Izvor: Wikipedija
Sir Anish Kapoor
postmoderna apstraktna umjetnost
Anish Kapoor
Anish Kapoor u muzeju Deutsche Guggenheim, Berlin, 2009.
Rođenje 12. ožujka 1954., Mumbai, Indija
Nacionalnost britansko
Vrsta umjetnosti kiparstvo
Praksa Hornsey College of Art, Chelsea School of Art and Design
Poznata djela Vrata oblaka
Nagrade Premio Duemila (Venecijanski bijenale, 1990.), Turnerova nagrada (1991.), Praemium Imperiale (2011.), i dr.
Portal o životopisima

Sir Anish Kapoor (Mumbai, 12. ožujka 1954.) je britanski kipar i likovni umjetnik rođen u Mumbaiju, Indija. Kapoor živi i radi u Londonu od 1970-ih, kada se preselio zbog studija na školama Hornsey College of Art i Chelsea School of Art and Design.

Nebesko zrcalo, 2006., nehrđajući čelik promjera 10,6 m, Rockefeller Center, New York

Život i djelo[uredi | uredi kôd]

Kapoor je sin Indijca koji je radio kao inženjer za indijsku ratnu mornaricu i iračke Židovke. Pohađao je umjetničku školu Doon Dehradun, a u dobi od 16 godina napustio je Indiju i najprije je živio u kibucu u Izraelu, a 1973. godine se seli u London gdje je studirao umjetnost na Hornsey College of Art, a kasnije na Chelsea College of Art and design. Njegova rana djela pokazuju utjecaj zapadne i istočne kulture, a uključuju vjerske teme iako ne pripadaju točno određenoj religiji.

Kapoor je već dobio međunarodnu pozornost 1970-ih sa skulpturama od pigmenata boje, a kasnije dolazi do monumentalnih jednobojnih instalacija neobičnih materijala. Takvo je Zrcalo neba, Nottingham (UK), veliki disk od nehrđajućeg čelika koji je postavljen tako da savršeno zrcali nebo; u vrijeme nastanka najskuplja skulptura (900.000 £) koju je financirala državna lutrija.[1] Njegova „Marsija” (Marsyas) iz 2002. god. je velika instalacija od čelika i PVC-a (površine od 320 m²) instalirana u dvorani turbina u galeriji Tate Modern u Londonu.[2] Prije toga radio je u kamenu, poput kamenog oltara u donjoj crkvi Frauenkirche u Dresdenu, ili drugim prirodnim materijalima, često naglašavajući dvojnost (zemlja-nebo, tvar-duh, svjetlina-tama, itd.). God. 2003., u Kunsthaus Bregenz-u, izložio je 20-tonski spomenik od vazelina i crvenog voska s naslovom „Moja crvena domovina”. Slijedila su „Vrata oblaka” 2004., skulptura od 110 tona od nehrđajućeg čelika u Millennium Parku u Chicagu, tako ispolirana da iznutra zrcali panoramu grada naopako.[3] Kapoor je 2008. god. za njemački Guggenheim u Berlinu izgradio 24-tonsku čeličnu skulpturu „Sjećanje” (Memory). Njegov Arcelor Mittal Orbit, 115 metara visoka skulptura za Olimpijske igre u Londonu 2012. sastoji se od međusobno povezanih upletenih čeličnih greda koje podsjećaju na oblik orijentalne nargile, a služila je kao platforma za gledanje koja je ostala i nakon Olimpijskih igara.[4]

Kapoor je tijekom karijere osvajao brojne nagrade (Premio Duemila, Venecijanski bijenale, 1990.; Turnerova nagrada 1991., Praemium Imperiale 2011.), a 2013. god. je počašćen i britanskom viteškom titulom (Sir) zbog svojih zasluga u likovnoj umjetnosti.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Sky MirrorArhivirana inačica izvorne stranice od 19. kolovoza 2009. (Wayback Machine) (engl.) pristupljeno 6. listopada 2013.
  2. MarsyasArhivirana inačica izvorne stranice od 30. travnja 2009. (Wayback Machine) (engl.) pristupljeno 6. listopada 2013.
  3. Cloud Gate (engl.) pristupljeno 6. listopada 2013.
  4. The Orbit Project for the London Olympics 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Anish Kapoor