Anne Frank

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Anne Frank
Anne Frank breed1.jpg
Puno ime Annelies Marie Frank
Rođenje 12. lipnja 1929.
Frankfurt na Majni, Njemačka
Smrt ožujak 1945.
Donja Saska, Njemačka

Anne Frank (pravo ime Annelies Marie Frank; Frankfurt na Majni, 12. lipnja 1929.koncentracijski logor Bergen-Belsen, ožujak 1945.), bila je Židovka i autorica Dnevnika, u kojem je neposredno i iskreno posvjedočila o drami svakodnevice i odrastanja u izolaciji, strahu i skrivanju. Pisala je i o patnjama Židova za vrijeme Drugog svjetskog rata. Rođena je u Frankfurtu na Majni 12. lipnja 1929., a većinu života provela je u Amsterdamu u koji je njena obitelj prebjegla nakon što su Židovi bili nepoželjni u Njemačkoj dolaskom nacista. Njemačko je državljanstvo izgubila 1941. Popularna je postala nakon objavljivanja njenog dnevnika. Dnevnik je temeljen na skrivanju i strahodvladi Njemačke koja je okupirala Nizozemsku u Drugom svjetskom ratu. Živjela je u četveročlanoj obitelji s jednom sestrom (Otto Frank,Edith Frank i Margot Frank).

Životopis[uredi VE | uredi]

Obitelj Frank je bila liberalna židovska obitelj koja je živjela u Frankfurtu na Majni. Dolaskom nacista na vlast u Njemačkoj Židovi su postepeno postali nepoželjni. Cijela je obitelj u ožujku 1933. godine izbjegla u Amsterdam. U Nizozemskoj su nastavili normalan život, a Anne je krenula u vrtić. Nakon njemačke okupacije Nizozemske, židovska je obitelj Frank od srpnja 1942. godine živjela u tajnom skloništu, dok ih 4. kolovoza 1944. godine nije otkrio Gestapo i otpremio u njemačke koncentracijske logore, gdje su svi iz obitelji, osim oca, umrli. Nakon rata ocu je vraćen Annin dnevnik o godinama provedenim u neprekidnu strahovanju i u potpunoj izolaciji. Otto Frank nije želio da se zaboravi na sudbinu njegove kćeri, pa je dnevnik objavio pod naslovom "Tajno skrovište".

Rani život[uredi VE | uredi]

Puno ime joj je Annelies. Živjela je sa ocem, majkom i starijom sestrom. Frankovi su bili liberalna židovska obitelj. Otto Frank dolazi iz bogate obitelji dok Edith Frank iz dobrostojećeg građanstva. Majka [[Anne|Anni] nikad nije bila velika podrška i utjeha. Oca je jako volila i poštavala. Otac je radio u Opekti. Margot je pohađala srednju školu dok je Anne pohađala školu Montessori. Margotina jača strana bila je aritmetika, a Anni čitanje i pisanje. Margot je bila učena, ugledna i pametna, a Anne živahna, energična i maštovita. Kada je okupacija Nizozemske započela, odlaze iz vlastite kuće u prostorije Opekte gdje im pomažu očevi prijatelji.

Dnevnik Anne Frank na hrvatskom[uredi VE | uredi]

Prema Katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu,[1] Dnevnik Anne Frank objavljen je na hrvatskom (i srodnim jezicima) najmanje 11 puta između 1969. i 2000. godine. Dvaput je preveden s engleskog (Zagorka Lilić, Giga Gračan) i jednom s njemačkog (Ana Šegvić). Čini se, međutim, da nema izravnog hrvatskog prijevoda s nizozemskog izvornika.

Najnovije je izdanje Dnevnika Anne Frank: Dnevnik Anne Frank / [prijevod s njemačkog Ana Šegvić], Split: Marjan knjiga, 2000. (ISBN 953-159-222-5).

Vidi[uredi VE | uredi]

Bilješke[uredi VE | uredi]

  1. Upit katalogu o autoru Frank Anne
  2. J.K.: Zagorska Anna Franck, Krapinski vjesnik, veljača 2010., str. 39

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Wikicitata
Na stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Anne Frank


P vip.svg Nedovršeni članak Anne Frank koji govori o osobi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.