Donja Saska

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Niedersachsen
Neddersassen
Zastava Grb
Zastava Donje Saske
(Zastava)
Grb Donje Saske
(Grb)
Položaj
Deutschland Lage von Niedersachsen.svgBerlinBremenBremenHamburgDonja SaskaBavarskaSaarlandSchleswig-HolsteinSchleswig-HolsteinBrandenburgSaskaTirinškaSaska-AnhaltMecklenburg-Zapadno PomorjeBaden-WürttembergHessenSjeverna Rajna-VestfalijaPorajnje-Falačka
Ovo je slika/karta s poveznicama (''imagemap'')
Administracija
Glavni grad Hannover
Ministar-predsjednik Stephan Weil (SPD)
(od 2013.)
Vladajuća stranka SPD i CDU
Posljednji izbori 15. listopada 2017.
Sljedeći izbori vjerojatno 2022.
Glasova u Saveznom vijeću 6
Osnovni podaci
Površina 47.624,22 km² (2. u Njem.)
Broj stanovnika 7.996.942 (4. u Njem., 30. lipnja 2006.)
168 st./km² (12. u Njem.)
ISO 3166-2 DE-NI
Himna Niedersachsenlied
Zaduženost 50,1 mlrd. € (travanj 2006.)
6.260 €/st.
Službene stranice www.niedersachsen.de

Donja Saska je pokrajina u sjeverom dijelu Njemačke, u donjenjemačkom jezičnom prostoru. To je površinom druga po veličini (iza Bavarske) pokrajina u Njemačkoj. Glavni grad Pokrajine je Hannover.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Prostorni položaj[uredi | uredi kôd]

Donja Saska na sjeveru izlazi na Sjeverno more i donji tok Elbe. Jedina iznimka je Amt Neuhaus, koji je na desnoj obali Elbe. Na jugoistoku graniči sa Harzom, njemačkim srednjim gorjem. Veći dio zemlje je na sjevernonjemačkoj nizini. Na sjeveroistoku se pruža Lüneburger Heide. Dok tu dominira siromašno tlo (vriština) i pijesak, na istoku i jugoistoku je najbolje tlo Njemačke. U takvim uvjetima (glinasto i pjeskovito tlo) je ovdje poljoprivreda razvijena i uspješna.

Donju Sasku obilježavaju rijeke Aller, Vezer, Ems i Elba.

Najviši brijeg je Wurmberg (971 m) u Harzu.

Klima[uredi | uredi kôd]

Klima je u Donjoj Saskoj određena umjerenim temperaturama i dovoljnom količinom vlage. To znači, da se klima ove Pokrajine može smatrati maritimnom.

Granice[uredi | uredi kôd]

Susjedne pokrajine su Schleswig-Holstein, Hamburg, Mecklenburg-Zapadno Pomorje, Brandenburg, Saska-Anhalt, Tirinška, Hessen, Sjeverna Rajna-Vestfalija i Bremen. Niti jedna pokrajina Njemačke ne graniči s tako velikim brojem pokrajina.

Osim toga, Donja Saska graniči i sa Nizozemskom, a izlazi i na obalu Sjevernog mora.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Donja Saska je novoosnovana nakon 2. svjetskog rata. Prije toga je bila dio britanske okupacijske zone u (dotadašnjem) Njemačkom Reichu. Savezna pokrajina obuhvaća nekadašnja područja Kraljevine Hannover (1866. do 1946. pruske Provincije Hannover, 1946. Zemlja Hannover), Velikog vojvodstva Oldenburg, Vojvodstva Braunschweig i Kneževine Schaumburg-Lippe.

Ime "Donja Saska" kao naziv za regiju je puno starije.; ime i grb nove pokrajine potiču plemena Sasa, koji su naseljavali otprilike područje današnje Donje Saske i neka područja uz njene granice. Pra(Jezik) domaćeg stanovništva je donjesaski, jedan od donjenjemačkih jezika. Dodatak "Donja" potječe još iz srednjeg vijeka (Donjosaski Carski okrug) i razlikuje staru Sasku zemlju od kasnije iz dinastičkih razloga nastale "Gornje saske".

Postoji uska veza nastala personalnom unijom u 18. stoljeću između vladajuće kuće u Hannoveru i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Irske. "Pjesma donjih Sasa" se smatra himnom Pokrajine.

Politika[uredi | uredi kôd]

Na Pokrajinskim izborima 2. veljače 2003. je SPD pretrpjela težak poraz i izgubila vladajuću većinu. Pobjednik na izborima je bila CDU koja je vladala u koaliciji sa Slobodnom demokratskom partijom.

Na izborima održanim 20. siječnja 2013., pobijedila je Socijaldemokratska stranka Njemačke koja vlada u koalicji sa Strankom zelenih.

U Bundesratu Donja Saska ima najveći mogući broj glasova, šest, kao i Bavarska, Baden-Württemberg i Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]