Ansel Adams

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Teutonske planine s zmijolikom rijekom, Wyoming, 1942.

Ansel Easton Adams (20. veljače, 1902., San Francisco, SAD22. travnja, 1984., Monterrey, Meksiko) je slavni američki fotograf; jedan od prvih autora umjetničke fotografije.

Životopis[uredi VE | uredi]

Od 1914. do 1927. god. studirao je glazbu i u to vrijeme je razvio snažno zanimanje za fotografiju koju je i studirao od 1916. do 1917. god. s Frankom Dittmanom u San Franciscu. God. 1916. Anselm je po prvi put posjetio dolinu nacionalnog parka Yosemite, u koju će se kasnije vraćati nebrojno puta kako bi je fotografirao. Izdao je svoju prvu knjigu fotografija pod naslovom "Fotografije Visoke Sierre" (1927.), čime je uzdignuo pejzažnu fotografiju do mitskih visina.

God. 1932., zajedno s Westonom, Willardom Van Dykeom, Imogen Cunningham i dr., osnovao je fotografsku skupinu f/64. Oni su poticali tzv. "čistu fotografiju" pod čime su podrazumijevali istraživanje tehničkih mogućnosti kako bi dokazali da fotografija ima svoje umjetničke osobitosti.

God. 1935. izdao je knjigu "Stvaranje fotografije", a već slijedeće godine imao je samostalnu izložbu u galeriji Stieglitz. S ciljem priznavanje fotografije kao umjetnosti, zajedno s Beaumont Newhall ustanovio je odsjek za fotografiju pri Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku (1940.). God. 1946. dobio je stipendiju Guggenheim, a 1958. nagradu Brehm od Tehnološkog instituta Rochester.

U kasnijoj fazi života dobio je brojne nagrade i priznanja od kojih se ističe Haselblad nagrada 1981. god.

Djela[uredi VE | uredi]

Literatura[uredi VE | uredi]

  • Ansel Adams, Zašto ljudi fotografiraju (Odabrani eseji i kritike), New York 1994.
  • A. Alinder, Ansel Adams - Klasične fotografije (katalog), Državna umjetnička galerija, washington, Boston 1985., Düsseldorf 1993.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Ansel Adams.