MoMA

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dvorište skulptura muzeja MoMA.

Muzej moderne umjetnosti u New Yorku (popularno, MoMA) je muzej umjetnosti u centru Manhattana, grada New York City, SAD, na 53. ulici, izmeđ 5. i 6. avenije. Sam po sebi je institucija koja je odgovorna za razvoj i kolekciju modernih umjetničkih djela, a često ga ističu kao najutjecajniji muzej moderne umjetnosti u svijetu.[1] Muzejska kolekcija predstavlja nenadmašan presjek moderne i suvrmene svjetske umjetnosti[2] uključujući djela arhitekture, dizajna, crteže, slike, skulpture, fotografije, grafike, ilustrirane knjige, ali i filmove i elektroničke medije.

Knjižnica i arhivi u MoMA-i sadrže preko 300.000 knjiga, umjetničkih knjiga, kao i predmeta od više od 70.000 umjetnika. Arhiva prije svega sadrži materijal vezan za modernu i suvremenu umjetnost. Također je dom za mnogostruko nagrađivan restoran imena The Modern, kojim upravlja Francuski šef Gabriel Kreuther. Zbirka također uključuje djela legendi svjetskog dizajna kao što su Livio Castiglioni, Luigi Caccia Dominioni, Gio Ponti, Achille Castiglioni, Pier Giacomo Castiglioni.

Muzej je otvoren 7. listopada 1929. godine izložbom djela van Gogha, Gaugina, Serauta i Cezannea, kao prvi muzej moderne umjetnosti u SAD-u. Najutjecajni predsjednik muzeja bio je Nelson Rockefeller (1939.-1958.) koji je i premjestio muzej na današnju lokaciju.

Godine 2019. MoMA je otvorila novo krilo, čime je ukupni muzejski prostor značajno uvećan, za nešto više od 4000 četvornih metara, a izložbeni koncept izmijenjen.[3]

Galerija[uredi VE | uredi]

U posjedu galerije su i:

Te djela Cézannea, Fride Kahlo, Maxa Ernsta, i dr.

Bilješke[uredi VE | uredi]

  1. [1] Fred S. Kleiner, Gardnerova umjetnost kroz stoljeća, Thomson Wadsworth, 2005., STR. 796. ISBN 0495004782
  2. Muzej moderne umjetnosti – njujorška svjetska umjetnost
  3. Pogrebin, Robin. "MoMA's Makeover Rethinks the Presentation of Art", The New York Times, objavljeno 1. lipnja 2017. pristupljeno 8. studenoga 2017. (engleski) Arhivirano s izvorne stranice dana 9. studenoga 2017. (engl.)

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: MoMA