Antônio Rodrigo Nogueira

Izvor: Wikipedija
Antônio Rodrigo Nogueira

Antônio Rodrigo Nogueira (rođen 2. lipnja 1976. u Vitória da Conquista, Brazil) poznat i pod nadimkom Minotauro je brazilski borac, koji se natječe u kategoriji mješovitih borilačkih vještina ili UFC MMA najpoznatiji po svojim tehnikama brazilskog džiju-džica. Minotauro je visok 1.91m, i težak 109 kg. Poznat po svojim borbama s poda ili partera i po svojem velikom uspjehu u svijetu borilackog sporta sve do osvajanja 3. mjesta na ljestvici 1998. kada je kao glavne protivnike imao Kevina Randlemana, Mirka Filipovića i Fedora Emelianenka.

Karijera[uredi | uredi kôd]

U svojoj karijeri boreći se na natjecanjima organizacije PRIDE, Minotauro je dva puta (do 2008.) postao svjetski prvak. Minotauro u kategoriji mješovitih borilačkih vještina ima 31 pobjedu, 4 poraza i 1 neriješeni dvoboj i 1 prekid borbe. Pobijedio je poznate borce kao što su: Dan Henderson, Mark Coleman, Heath Herring, Ricco Rodriguez, Josh Barnett, Mirko "Cro Cop" Filipović i Bob Sapp. Prvi puta titulu svjetskog prvaka po PRIDEu izgubio je, u svom drugom porazu u karijeri, od ruskog borca Fedora Emelianenka. Nakon što Fedor nije (zbog ozljede) došao braniti titulu, ona mu je oduzeta i za titulu su se, prema odluci PRIDEa, borili dva najbolje rangirana borca, Minotauro i Cro Cop. Borba je završila pobjedom Minotaura (druga titula - studeni 2003). Fedor je uzeo titulu Minotauru drugi puta, nakon ponovljenog meča (prva borba je prekinuta zbog slučajne porezotine koja nije dopuštala Fedoru nastaviti borbu) 31. prosinca 2004.

Zanimljivosti iz privatnog života[uredi | uredi kôd]

Minotauro ima brata blizanca koji se zove Antônio Rogério Nogueira koji se također bori u kategoriji mješovitih borilačkih vještina.

Minotaura je u dobi od 10 godina pregazio kamion, nakon čega je proveo 11 mjeseci u bolnici i prilikom čega mu je uzvađeno jedno rebro i dio jetre. Zbog nedostatka jednog rebra Minotauro ima karakterističan ožiljak i udubinu na donjem dijelu leđa.