Ante Tomić

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Ante Tomić. Za druga značenja, pogledajte Ante Tomić (razdvojba).
Ante Tomić

Ante Tomić (Split, 22. travnja 1970.), kontroverzni hrvatski književnik i novinar.

Osnovnu školu završio je u selu Prološcu pored Imotskog gdje je i živio do svoje četrnaeste godine. Nakon toga je bio pitomac vojne srednje škole JNA u Zagrebu. Završio je studij filozofije i sociologije na Filozofskom fakultetu u Zadru. Kao pisac prvi put objavljuje u časopisu Torpedo, u kojem je kasnije bio član uredništva. Prvu zbirku priča Zaboravio sam gdje sam parkirao objavljuje 1997., a njezino prošireno izdanje 2001. Njegov roman prvijenac Što je muškarac bez brkova izlazi 2000. Roman je postigao veliki uspjeh. Do sada je imao sedam izdanja. Godine 2001. objavljuje knjigu feljtona Smotra folklora. Zajedno s Ivicom Ivaniševićem napisao je dramu Krovna udruga. U adaptaciji Aide Bukvić zagrebački je HNK uprizorio roman Što je muškarac bez brkova. Predstava je na Marulićevim danima 2002. godine osvojila nagradu za najbolju predstavu u cjelini. Godine 2003. izdaje roman Ništa nas ne smije iznenaditi, potom 2004. knjigu feljtona Klasa optimist, a 2005. roman Ljubav, struja voda i telefon.

Tomić radi kao novinar za Jutarnji list. Dobitnik je nagrade Hrvatskog novinarskog društva za najbolju reportažu (1996.) i kolumnu (2005.).

Kontroverze[uredi VE | uredi]

Nakon što je Blanka Vlašić prilikom osvajanja brončanoga odličja na Olimpijskim igrama 2016. izjavila kako je svoju snagu za oporavak i osvajanje odličja pronašla u Bogu, Tomić je u Slobodnoj Dalmaciji objavio članak pod naslovom “Što će Bogu olimpijska bronca u skoku u vis? Da je htio, mogao je valjda uzeti zlato!" u kojem je istaknuo besmislenost postojanja Katoličke crkve i uz Blanku napao Luku Modrića i Josipa Bozanića, iako je i sam istaknuo da "nije vjernik niti kvalificiran za raspravu o teološkoim pitanjima".[1] Budući da je javno napao nekoliko osoba i instituciju Katoličke Crkve te prekršio pravo na osobno mišljenje, Slobodna Dalmacija mu je dala otkaz, a Joško Vlašić mu je pismom poručio "Vidim g. Tomić, pokušavate pojednostaviti Blankin odnos s Bogom i raskrinkati ga pred ljudima. Vaša tvrdnja da Ga ona moli za svoj rezultat ili da ostale natjecateljice budu neuspješne ne odgovara istini" te ga je pitao zašto bi vjera bila ikome trn u oku?.[2] Nakon što su 53 ugledna hrvatska športaša osudila ovaj čin i osobni napad, Tomić je u svojoj kolumni naspisao kako "Blanka ima ego veći od Marjana" te kako su se "53 drznika naljutila na njega".[3]

U novom skandalu Tomić se našao nakon što je ministar kulture Zlatko Hasanbegović objavio popis filmova i knjiga financiranih protuzakonitim sredstvima za mandata predsjednika vlade Ive Sanadera i Zorana Milanovića. Naime, na popisu nelegalno sufinanciranih filmova nalazili su se i Što je muškarac bez brkova, Karaula, Neka ostane među nama i televizijske serije Horvatovi, čiji se iznosi kreću od 35 do 100 tisuća kuna.[4] Tako je Tomić, zajedno s Rajkom Grlićem, za poticaj pisanja scenarija za dugometražni igrani film Ustav Republike Hrvatske dobio 100.000 kuna, unatoč tome što film promovira antihrvatsku politiku i ismijava Hrvatski križni put i Bleiburški pokolj.[5]

Početkom studenoga 2016., prilikom ekshumacija posmrtnih ostataka ubijenih hrvatskih civila iz Hude Jame, koje su ubili Titovi partizani nakon završetka Drugog svjetskog rata, Ante Tomić je u svojoj kolumni u Jutarnjem listu 300.000 hrvatskih civila ubijenih tijekom Bleiburškog pokolja nazvao "gnjilim truplima", "domobranima koje su 'preštepali' partizani" i "ustašama koje su borci Prve proleterske razrezivali 'što bi narodna pjesma rekla, od učkura pa do grla bijela'". Njegov kontroverzan i uvredljiv ispad kritizirala je cijela politička i društvena scena, povjesničari, građanske udruge, a Željka Markić uputila mu je javno pismo u kojem mu je ukazala na povijesne netočnosti i neistine koje je napisao u svome članku.[6] Već sljedeća dana, Tomić je u svojem članku Što Željki smeta? pokušao opravdati svoje povijesne netočnosti i kontroverzni pristup temi.

U svojoj kolumni za Jutarnji list 26. studenoga 2016. objavio je kako priprema novi televizijski "reality show" The biggest retard in Croatia u kojemu se se trebale natjecati osobe sa retardacijama i invaliditetom.[7] Kontroverzni i uvređujući članak naišao je na brojne kritike hrvatske javnosti i drugih novina, zbog čega se Jutarnji list ispričao i povukao članak. Sljedećega dana, građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom" oštro je osudila Tomićev ispad, te napomenula da isprika lista i autora nije dovoljna te kako bi Tomić zbog ovoga ispada "trebao 200 sati provesti s 'retardima i intelektualno uskraćenima' kako bi uistinu shvatio probleme koji ih muče, ali i spoznao kakav su oni blagoslov za ovaj svijet.'"[8]

Filmovi i TV[uredi VE | uredi]

Tomić je koscenarist filma Posljednja volja (zajedno s Ivicom Ivaniševićem), te TV serije Novo doba (zajedno s Renatom Baretićem i Ivicom Ivaniševićem).

Godine 2005. Hrvoje Hribar je prema njegovom prom romanu snimio film Što je muškarac bez brkova, 2006. redatelj Rajko Grlić je prema Tomićevoj knjizi Ništa nas ne smije iznenaditi snimio film Karaula.

Bibliografija[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Slobodna Dalmacija, Ante Tomić: Ante Tomić: Što će Bogu olimpijska bronca u skoku u vis? Da je htio, mogao je valjda uzeti zlato!, 14. rujna 2016. (pristupljeno 28. studenog 2016.)
  2. Narod.hr, Miroslav Herceg: Zašto je Ante Tomić ljubomoran na Blanku Vlašić i kako je tata Joško rekao što je trebalo reći?, 16. rujna 2016. (pristupljeno 28. studenog 2016.)
  3. Narod.hr, Miroslav Herceg: Štiteći Blanku od mržnje sportaši su se obratili ‘samo njemu’: Kako je Ante Tomić priznao da je ipak vjernik, 21. rujna 2016. (pristupljeno 28. studenog 2016.)
  4. Narod.hr, Goranka Sinac: Što je sve HAVC financirao hrvatskim novcem?, 21. listopada 2016. (pristupljeno 28. studenog 2016.)
  5. Narod.hr, A.O.: HAVC odobrio milijune za film Rajka Grlića po scenariju Ante Tomića – ‘Ustav Republike Hrvatske’, 6. ožujka 2015. (pristupljeno 28. studenoga 2016.)
  6. Narod.hr, Ivana Josipović: Ante Tomić opravdava se za uvrede žrtava partizanskog pokolja i optužbe da Hrvati podržavaju ratne zločine u Domovinskom ratu!, 3. studenoga 2016. (28. studenoga 2016.)
  7. Jutarnji list, Ante Tomić: THE BIGGEST RETARD IN CROATIA Uskoro kreće snimanje novog reality showa u Hrvatskoj, svi očekuju da će srušiti sve rekorde gledanosti, 26. studenog 2016. (pristupljeno 28. studenog 2016.)
  8. Kamenjar.com, Ivan A.:, Otvoreno pismo Anti Tomiću: ‘S poteškoćama se možemo nositi, s nepravdom ne!!’, 27. studenoga 2016. (pristupljeno 28. studenog 2016.)

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]