Ante Tomić (novinar)

Izvor: Wikipedija
Ante Tomić

Rođenje Split, 22. travnja 1970.
Zanimanje pisac satiričar, novinar
Književne vrste satirična kolumna, roman, komedija, scenarij
Nagrade
 • :::Nagrade HND-a za najbolju reportažu i kolumnu, Kiklop za hit, Raindance za scenarij
Portal o životopisima

Ante Tomić (Split, 22. travnja 1970.), hrvatski romanopisac, pripovjedač, kolumnist i feljtonist, komediograf i filmski scenarist. Nakon nekoliko godina novinarstva opredijelio se gotovo isključivo za satiru u raznim medijskim i umjetničkim formama.

Život i djelo[uredi | uredi kôd]

Osnovnu školu završio je u selu Prološcu pored Imotskog gdje je i živio do svoje četrnaeste godine. Nakon toga je bio pitomac vojne srednje škole JNA u Zagrebu. Završio je studij filozofije i sociologije na Filozofskom fakultetu u Zadru. Kao pisac prvi put se pojavljuje u novinama "Slobodna Dalmacija," a 2001. prelazi u novine "Jutarnji List." Prvu zbirku priča Zaboravio sam gdje sam parkirao objavljuje 1997., a njezino prošireno izdanje 2001. godine. Njegov roman prvijenac Što je muškarac bez brkova izlazi 2000. godine. Roman je postigao veliki uspjeh. Do sada je imao sedam izdanja. Godine 2001. objavljuje knjigu feljtona Smotra folklora. Zajedno s Ivicom Ivaniševićem napisao je dramu Krovna udruga. U adaptaciji Aide Bukvić zagrebački je HNK uprizorio roman Što je muškarac bez brkova. Predstava je na Marulićevim danima 2002. godine osvojila nagradu za najbolju predstavu u cjelini. Godine 2003. izdaje roman Ništa nas ne smije iznenaditi, potom 2004. godine knjigu feljtona Klasa optimist, a 2005. godine roman Ljubav, struja voda i telefon. Tomić radi kao novinar za Jutarnji list. Istodobno piše tjednu kolumnu Vlaška posla za Slobodnu Dalmaciju. Dobitnik je nagrade Hrvatskog novinarskog društva za najbolju reportažu (1996.) i kolumnu (2005.). Potpisnik je Deklaracije o zajedničkom jeziku, u kojoj se tvrdi da se u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori govore nacionalne standardne varijante zajedničkog policentričnog standardnog jezika,[1][2] i o kojoj govori u medijima.[3][4]

Kontroverze[uredi | uredi kôd]

Tomić je napustio Slobodnu Dalmaciju nakon što je 53 hrvatskih športaša u javnom pismu osudilo njegov istup protiv Blanke Vlašić u kolumni u spomenutom listu u kojoj je iznio kršćanofobne stavove.[5]

U svojoj kolumni u studenom 2016. u Jutarnjem listu osvrćući se na ekshumaciju posmrtnih ostataka iz Hude Jame okarakterizirao je žrtve Bleiburškog pokolja »gnjilim truplima«. Dio javnosti osudio je tekst kolumne u kojoj je marginalizirao žrtve partizanskih poslijeratnih zločina.

Građanska inicijativa »Pomozimo djeci s invaliditetom« uputila je Tomiću javno pismo i zatražila ispriku nakon što je osobe s poteškoćama u razvoju prozvao »medicinskim idiotima«.[6]

Filmovi i TV[uredi | uredi kôd]

Tomić je koscenarist filma Posljednja volja (zajedno s Ivicom Ivaniševićem), te TV serije Novo doba (zajedno s Renatom Baretićem i Ivicom Ivaniševićem).

Godine 2005. Hrvoje Hribar je prema njegovu prvom romanu snimio film Što je muškarac bez brkova, 2006. godine redatelj Rajko Grlić je prema Tomićevoj knjizi Ništa nas ne smije iznenaditi snimio film Karaula.

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Nagrade za novinarstvo[uredi | uredi kôd]

 • Nagrada HND Marija Jurić Zagorka – za reportažu 1996.
 • Nagrada HND Marija Jurić Zagorka – za komentar/kolumnu 2004.
 • Nagrada Slobodne Dalmacije Miljenko Smoje 2011.

Nagrade za književnost[uredi | uredi kôd]

 • Kiklop za hit godine (za Građanina pokornoga) 2006.

Nagrade za kazalište[uredi | uredi kôd]

 • Nagrada za najbolju predstavu u cjelini na Marulićevim danima (za Što je muškarac bez brkova) 2002.
 • Specijalna nagrada Velika liska (zajedno s Rajkom Grlićem, za predstavu Ustav Republike Hrvatske) na Mostarskoj liski 2018.

Nagrade za film[uredi | uredi kôd]

 • Nagrada za najbolji scenarij (s Rajkom Grlićem) na Festivalu Raindance 2017. za film Ustav Republike Hrvatske (istodobno nagrađen i kao najbolji film).

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Derk, Denis. 28. ožujka 2017. Deklaracija o zajedničkom jeziku iz Zagreba. Večernji list. Zagreb. str. 6–7. ISSN 0350-5006. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. rujna 2017. Pristupljeno 30. ožujka 2024. Alt URL.
 2. Deklaracija o zajedničkom jeziku. Jezici i nacionalizmi. Pristupljeno 30. ožujka 2024.
 3. Tomić, Ante. 29. ožujka 2017. Zašto sam potpisao Deklaraciju o zajedničkom jeziku Hrvata, Srba, Bošnjaka i Crnogoraca. Jutarnji list. Zagreb. ISSN 1331-5692. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. travnja 2017. Pristupljeno 14. kolovoza 2019.
 4. Tomić, Ante; Ilić, Saša. 16. travnja 2017. Na kom jeziku razgovaraju Grabar-Kitarović i Vučić? (intervju vodio Omer Karabeg). Radio Slobodna Europa. Prag. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. travnja 2017. Pristupljeno 7. travnja 2023. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar - author1link (pomoć)
 5. Kolumna o Blanki Vlašić u Slobodnoj Dalmaciji
  »Može li mi netko objasniti što će velikom Bogu na nebesima olimpijska bronca u skoku u vis za žene? Da je Bog htio medalju u skoku u vis, pa još u, neobično, ženskoj konkurenciji, mogao je valjda uzeti zlato. Ako je jednu natjecateljicu izabrao i osobito inspirirao, Svetim je Duhom, najmoćnijim, a sasvim legalnim dopingom, krišom od drugih ispunio dok je trčala put vodoravne letvice na metar i 97 centimetara, zašto je nije učinio neprikosnovenom pobjednicom?«
 6. Kolumna The biggest retard in Croatia u Slobodnoj Dalmaciji
  »Možda već iduće sezone netko će napraviti reality show s pravim, medicinskim idiotima. Izabrat će ih iz ustanova za intelektualno uskraćene i tjerati da se naglavačke, bez kaciga, bacaju s drugog kata.«

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]