Prijeđi na sadržaj

Anton Archer

Izvor: Wikipedija
Anton Archer
Barok
Rođenje ?, ?
Smrt 1807., Zagreb
Vrsta umjetnosti slikarstvo
Praksa Zagreb
Poznata djela Slike iz kapele sv.Križa u zagrebačkoj crkvi sv. Ivana (Nova Ves)
Portal o životopisima

Anton Archer (?,  ? - Zagreb, 1807.), bio je široj javnosti i danas gotovo nepoznat hrvatski kasnobarokni fresko slikar, koji je djelovao po Zagrebu i bližoj okolici na kraju 18. stoljeća.

Život i djelo[uredi | uredi kôd]

O njegovu životu zna se vrlo malo. Prvi je skrenuo pažnju na njega slovenski povjesničar umjetnosti Janko Barle, u svom radu: Župa sv. Ivana u Novoj Vesi iz 1899. u kojem je primijetio da je u dekoraciji te novoizgrađene crkve (građena od 1785. do 1790.) na zagrebačkoj Novoj Vesi uz slovenskog slikara Antona Lerchingera sudjelovao i Anton Archer slikar iz Zagreba. Dapače on je stilskom analizom došao do zaključka da je svetište crkve oslikao Anton Lerchinger s prizorima iz života sv. Ivana Krstitelja (oko 1792.), ali da je kapelu oslikao Antun Archer prizorima molitve i Apostolskog vjerovanja. Dotad se inače čvrsto vjerovalo da je Lerchinger oslikao sve.
Anton Archer je vjerojatno oslikao Crkvu sv. Tri Kralja u Kominu oko 1776. g.[1] i župnu crkvu sv. Nikole u Hrašćini

Zagrebačke povjesničarke umjetnosti M.Mirković i Lelja Dobronić pronašle su po arhivima dokumente, koji su nam malo osvijetlili lik tog slikara - Purgara Szlavnog Kaptoluna. One su pronašle dokument o njegovu vjenčanju s Katarinom Risser 25. svibnja 1778. i kupnji kuće na Opatovini 1804., kao i popis njegove pokretne i nepokratne imovine sastavljen 25. veljače 1808. nakon njegove smrti.[2]

Archer je bio slabiji slikar od Lerchingera, manje je poznavao ljudsku anatomiju, a bio je očigledno slabiji u slobodnom crtežu, te se više držao gotovih grafičkih predložaka, koji su kolali tada, ali nije bio zanemariv slikar.

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

  • Janko Barle: Župa sv. Ivana u Novoj Vesi (1899.)
  • Repanić-Braun, Mirjana: Autor zidnih slika u crkvi sv. Ivana na Novoj Vesi - Lerchinger ili Archer?, Acta historiae artis Slovenica, 7 (2002.)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Od rimske "Magna Vie" kod Komina do nadaleko poznatih zelinskih vuglenica s portala pedala.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. travnja 2010. Pristupljeno 21. lipnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Mirjana Repanić-Braun: Pregled povijesnoumjetničkih istraživanja baroknog slikarstva u kontinentalnoj Hrvatskoj (PDF). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 15. travnja 2010. Pristupljeno 21. lipnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)