Hrašćina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Hrašćina
Hrašćina (grb).gif
Hrašćina na karti Hrvatska
Hrašćina
Hrašćina
Hrašćina na zemljovidu Hrvatske
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Flag of Krapina-Zagorje-County.svg Krapinsko-zagorska
Načelnik općine Branko Tukač
Naselja u sastavu općine Hrašćina, Domovec, Donji Kraljevec, Gornjaki, Gornji Kraljevec, Husinec, Jarek Habekov, Maretić, Trgovišće, Vrbovo
Površina 28 km2
Stanovništvo (2001.) 1.826
Broj stanovnika
Hrašćina, Krapinsko-zagorska [uredi]
Naselje 2001. 2011. 2021.
Popis naselja
Domovec 98
Donji Kraljevec 135
Gornjaki 135
Gornji Kraljevec 353
Hrašćina 104
Husinec 108
Jarek Habekov 171
Maretić 152
Trgovišće 69
Vrbovo 292

Ukupno [uredi] 1826 1617

Poštanski broj 49283 Hrašćina

Hrašćina je općina u Hrvatskoj, u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Općina je smještena u sjeveroistočnom dijelu Krapinsko-zagorske županije na granici Varaždinske i Zagrebačke županije. Većina stanovnika živi u 8 većih sela - Vrbovo, Gornjaki, Hrašćina, Trgovišče, Domovec, Maretić, Jarek i Kraljevec.

Vrbovo je veće selo smješteno u jugoistočnom dijelu općine. Nekada je imalo osnovnu školu (1. – 4. razred) i vlastito dobrovoljno vatrogasno društvo. Selo sačinjava skupina zaselaka: Beseki, Markovići, Pugari, Strugleci, Bortijeki, Pereglini, Granoše, Čački, Piceki, Petrinići, Maltari, Prelogi, Keščeci, Đurini, Imbrije i okolna domaćinstva. U selu ima ima nekoliko sakralnih spomenika.

Gornjaki je selo smješteno uz rub općine koja graniči s Varaždinskom županijom. Selo sačinjava skupina zaselaka: Ruseki,Brckani, Huciki,Cimići, Futači,Starinci, Trontli, Kataneki i Žunci. Selo Gornjaki ima dva najveća vinograda na području županije s ukupno zasađenih preko 55 tisuča čokota. Od vinskih sorti najpoznatije su: sivi pinot, rajnski rizling i frankovka. Vinograd Preše i dio oko njega ima veliku perspektivu za razvoj turizma jer se nalazi na geografski najljepšom djelu Općine iz koje se pruža pogled po velikom dijelu Hrvatskog zagorja.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Hrašćina imala je 1.826 stanovnika, raspoređenih u 10 naselja:

Ilustracija pada Hrašćanskog meteorita nastala prema opisu očevidaca

U općini obitava ruralno stanovništvo pretežno starije životne dobi. Po nacionalnosti su svi Hrvati.

Uprava[uredi | uredi kôd]

Načelnik općine je Branko Tukač. Općinsko vijeće ima 11 mjesta. U trenutnom mandatu HSS ima 5 vijećnika, HDZ 4 te HNS 2 vijećnika.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Hrašćina je u povijesti astronomije poznata po Hrašćinskom meteoritu, prvom padu meteorita kojem je 26. svibnja 1751. svjedočio veći broj ljudi i kojim je po prvi put dokazano da kamenje zaista može "pasti s neba".

Spomenici i znamenitosti[uredi | uredi kôd]

Hrašćina, panorama

U općini se nalaze tri crkve. Glavna crkva je Crkva sv. Nikole. Druge dvije su kapelice. Jedna se nalazi u Trgovišću Kapela Majke Božje od sedam žalosti, s oltarima sv. Ane i sv. Stjepana, a druga se nalazi u Vrbovu, a njezina zaštitnica je sveta Barbara, zaštitnica rudara.

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Kultura[uredi | uredi kôd]

Šport[uredi | uredi kôd]

Moglo bi se reći da je u Hrašćini najrazvijenije streljaštvo (glineni golubovi), gdje članovi LU "Srndać" postižu dobre rezultate na općinskim, županijskim te državnim natjecanjima.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Službene stranice