Antonio Lussich

Izvor: Wikipedija
Antonio Dionisio Lussich
Antonio Lussich
Rođenje Montevideo
23. ožujka 1848.
Smrt Punta del Este
5. lipnja 1928.
Nacionalnost Flag of Uruguay.svg Urugvajac
Zanimanje Brodograditelj, botaničar, pisac
Politička stranka Narodna stranka
Portal o životopisima

Antonio Dionisio Lussich Griffo (Montevideo, 23. ožujka 1848.Punta del Este, 5. lipnja 1928.) bio je urugvajski mornar, botaničar i pisac, hrvatskog podrijetla.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Otac mu je bio Filip Lukšić, hrvatski trgovac koji je doselio u Montevideo 1840. s otoka Brača. U mladosti se Lussich borio na strani Aparicia Saravie, vođe stranke "Partido Blanco", u urugvajskom građanskom ratu. Kasnije je Lussich uspostavio dobre veze s urugvajskom strankom "Partido Colorado", čije je predsjednike Claudia Wíllimana i Baltasara Bruma ugostio u Punti Balleni.

5. listopada 1896. Antonio Lussich je kupio zemljište veličine 1800 hektara, koje se prostiralo od "Arroyo el Potrero" do "Sierra de la Ballena" i od Rio de la Plata do Lagune del Sauce, tlo koje je u to vrijeme bilo samo pjeskovito i stjenovito. Na ovom tlu započinje svoje životno djelo, gradnju arboretuma Lussich, ogromnog prirodnog botaničkog vrta. Bio je suvlasnik dijela očeve morske tvrtke za spašavanje uz čiju pomoć i kontakte nabavlja sjemena i stabla za arboretum, no svoj udio prodaje 1917. godine da bi se do kraja posvetio svojoj strasti, arboretumu.

Autor je djela "Los tres gauchos orientales" (hrv. Tri gauča s istoka), koje opisuje seoski život u Urugvaju u 19. stoljeću. Također je autor drugih djela o mornarima i moru. Preminuo je 1928. u mjestu Punta del Este.

Djela[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Antonio Lussich
  • Los tres gauchos orientales (1872.)
  • El matrero Luciano Santos (1873.)
  • Cantalicio Quirós y Miterio Castro (1883.)