Antonio Macchi

Izvor: Wikipedija
Antonio Macchi

Antonio Macchi (Toni); potpisivao se i kao A. Macchiq (Rovinj, 6. travnja 1897. – Rovinj 1981.). Slikar samouk.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Po svršetku osmogodišnjeg školovanja, nastavljajući obiteljsku tradiciju, bavio se soboslikarskim poslovima. Istovremeno, tijekom 5 godina pohađa i večernje i nedjeljne tečajeve naukovanja u likovnim vještinama. U tom se razdoblju, pod vodstvom ing. Clementea Colpija (Clemente Colpi) prvi put upoznaje s elementima crtanja i slikanja. Drugi njegov učitelj bio je Giuseppe Bina, onodobni scenarist rovinjskoga kazališta, koji mu u tim mladenačkim godinama daje vrijedne i poticajne savjete.

Kao austrougarski vojnik Macchi je obolio od trahoma i bio prebačen na liječenje u Motol (Prag) gdje 2. prosinca 1917. slika svoj iznimno sugestivni gvaš “Zimmer trachomista lager”.

A. Macchi, “Zimmer trachomista lager”

Od 1924. do 1932. boravi na Kubi. Tamo raskošnim ornamentima ukrašava vitraže Kaptola i rodilišta u Havani, no istovremeno slika i freske po crkvama i obiteljskim kućama. Po povratku u svoj rodni grad, 1932., često je pozivan da resturira stare freske ili da freskama oslikava istarske crkve. Tako, među ostalima, 1941. dekorira crkvu Sv. Franje u Rovinju, a 1946., po uputama svećenika Francesca da Pirana, u prezbiterijalnom dijelu župne crkve Sv. Martina u Vrsaru oslikava dva luka s religioznim motivima: na prvom su prizori iz života sv. Martina i sv. Foške, a površine drugog ispunjene su bogatim florealnim motivima, anđelima i janjadi.

U povodu ponovnog otvorenja Zavičajnog muzeja grada Rovinja 1962. Antonio Macchi priređuje svoju prvu, a 1963., u istoj galeriji, i svoju drugu samostalnu izložbu. Redovito je sudjelovao na zajedničkim izložbama autora talijanskog kulturnog kruga u Istri i tadašnjega Radničkog likovnog stvaralaštva grada Rovinja.

Macchijeva djela bila su više puta objavljivana kao ilustracije naslovnih stranica informativnog lista talijanske nacionalne manjine iz Rovinja “Sottolatina” (1970.1974.). U rovinjskom kulturološkom kalendaru “Rovinj/Rovigno 2001 (Vrhom kista/ In punta di pennello)”, u reprezentativnom izboru autora koji su slikali rovinjske motive, uvršten je uljem na platnu “Piazza sul Lago” / “Trg na Lokvi”, (1961.).