Antonio Tkalec

Izvor: Wikipedija
Antonio Tkalec
Rođen/a14. prosinca 1982.
Žanr/oviduhovna glazba
Zanimanjesamostalni glazbeni umjetnik: pjevač, skladatelj, tekstopisac, kantautor, glazbeni aranžer, glazbeni producent i multiinstrumentalist
Djelatno razdoblje1989. - danas
Producentska kućaSky Road Music Studio, Acordis
Angažmanpo cijelom svijetu
Internetska stranicawww.antoniotkalec.com
Nagrade
Festival "Duga" Ludbreg 2000.g. - 2. nagrada, Festival "Duga" Ludbreg 2002.g. - 3. nagrada, Festival "Maruševec" 2007.g. - nagrada za najbolji tekst, Festival "Maruševec" 2007.g. - nagrada za najbolju glazbu, Festival "Maruševec" 2008.g. - nagrada za najbolju glazbu, Festival "Tonkafest" Ogulin 2008.g. - nagrada za najljepši tekst, Festival "Tonkafest" Ogulin 2009.g. - 2. nagrada publike, Festival "Marijafest" Ptujska Gora (Slovenija) - nagrada za najljepši tekst, Festival "Tonkafest" Ogulin 2011.g. - nagrada izvođača, Festival "Marijafest" Ptujska Gora (Slovenija) - nagrada za najljepši tekst, Festival "Tonkafest" Ogulin 2012.g. - 2. nagrada publike, Festival "Tonkafest" Ogulin 2012.g. - 3. nagrada žirija, Festival "Tonkafest" Ogulin 2013.g. - 3. nagrada publike, Festival "Tonkafest" Ogulin 2014.g. - 1. nagrada publike (pobjeda), Festival "Tonkafest" Ogulin 2016.g. - 3. nagrada publike, Festival "Tonkafest" Ogulin 2016.g. - nagrada za POSEBAN DOPRINOS FESTIVALU, Festival "Uskrsfest" 2017.g. - 3. nagrada, Festival "Tonkafest" Ogulin 2017.g. - 3. nagrada publike, Festival "Tonkafest" Ogulin 2018.g. - 1. nagrada publike (pobjeda)
Značajni instrumenti
klavijature, gitare, bass, klavir, orgulje, udaraljke, bubnjevi

Antonio Tkalec - samostalni glazbeni umjetnik. (Nedeljanec, Varaždin - 14. prosinca 1982.), hrvatski je pjevač, skladatelj, tekstopisac, kantautor, glazbeni producent i multiinstrumentalist duhovne glazbe.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Antonio Tkalec samouki je glazbenik (danas nosi titulu samostalnog glazbenog umjetnika) rođen u vrlo skromnoj i pobožnoj obitelji. Sa sedam godina pridružio se mladom crkvenom pjevačkom društvu "Tin" iz rodnog sela Nedeljanec, gdje je djelovao punih deset godina. Kao 16-godišnjak je počeo skladati prve ozbiljne duhovne pjesme: koje su bile javno izvođene na uglednim hrvatskim i međunarodnim festivalima moderne duhovne glazbe.

2000.g. osnovao je vokalno-instrumentalni sastav "Pro Vobis" s kojim je snimio album autorskih i tradicionalnih božićnih pjesama. Ubrzo nakon toga krenuo je samostalno u duhovno - glazbene vode. Iste godine na festivalu "Duga" u Ludbregu, sa svojom skladbom "Molitva za svijet" osvaja 2. nagradu.

2003.g. izabran je između više od tisuću kandidata za jednu od glavnih uloga u mjuziklu Moulin Rogue, ali je nakon nekoliko mjeseci turneje s mjuziklom shvatio da estradna scena nije pravi put za njega.

2008.g. kao orguljaš i zborovođa preuzeo je veliki zbor s dugogodišnjom tradicijom u franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu koji je vodio do 2012.g.

2009.g. potpuno se profesionalno posvećuje modernoj duhovnoj glazbi. 17.07. 2009.g. izašao je njegov dugoočekivani autorski album prvijenac "Evo, dolazim Gospodine" koji su kritičari proglasili jednim od najboljih cd izdanja na Hrvatskoj duhovnoj glazbenoj sceni. Sa svojim zemaljskim anđelom čuvarom, Agnezom Levanić pokreće prvi festival moderne duhovne glazbe u Varaždinu "Hvalospjev Ljubavi" koji je odmah uvršten među službene festivale Hrvatske duhovne glazbene scene, te se otada održava svake godine. Na kraju te godine, njegova pjesma "Pošalji Duha svog" proglašena je za HIT GODINE na "Radio Marija Bistrica"

2010.g. kreće na svoje prve koncertne turneje diljem Hrvatske i Europe. Te godine sa svojim producenom Ivanom Mikulićem radi na pjesmi "Confidence" za švicarski izbor pjesme za Eurosong, koju je napisala i izvela Bernarda Bruno, osvojivši 2. mjesto. Na međunarodnom festivalu duhovne glazbe "Marijafest" u Ptujskoj gori u Sloveniji, dobio je Nagradu za najlješi tekst za svoju autorsku pjesmu "Zaogrni me plaštem Ljubavi".

2011.g. sa svojom je glazbom nastupao u trećoj sezoni televizijskog showa Supertalent te došao do superfinala: tim je nastupom također potvrdio svoju vjeru u Krista i odanost duhovnoj glazbi. Kroz Supertalent se proslavila njegova pjesma "Na Tvom dlanu".

2012. izlazi njegov drugi autorski album "Kralju kraljeva". Te godine postaje Redovni (punopravni) član Hrvatskog društva skladatelja, te postaje kanditat za dobivanje statusa Samostalnog umjetnika. Na međunarodnom festivalu duhovne glazbe "Marijafest" u Ptujskoj gori u Sloveniji, ponovo je primio Nagradu za najlješi tekst za svoju autorsku pjesmu "Objemi me Mati moja". Ta je pjesma postala veliki hit u Sloveniji i otovrila je Antoniu vrata diljem Slovenije, gdje je danas poznat i izuzetno cijenjen glazbenik.

2013. sa svojim "Zemaljskim anđelom čuvarom" Agnezom, pokreće PRVI profesionalni glazbeni studio "Sky Road Music Studio", u kojem se stvara i snima SAMO DUHOVNA GLAZBA!

2014. izlazi njegov treći album "Zauvijek Tvoj" koji je prema mišljenju poznatih kritičara najbolji album duhovne glazbe ikad. Taj cd je promijenio živote mnogih ljudi, a Antonio ga je promovirao i distriburao u više od 20 zemalja diljem svijeta.

2016. od Ministarstva kulture Republike Hrvatske primio je status Slobodnog umjetnika što je najveće moguće priznanje jednom profesionalnom glazbeniku. Te godine je skladao, aranžirao i snimio službenu himnu za doček pape Franje u Sarajevu "Dolaziš nam kao hodočasnik mira", koju je izveo uživo pred papom Franjom na stadio Koševo u Sarajevu pred 65 tisuća ljudi. U listopadu 2016.g. ponovo preuzima veliki franjevački zbor crkve sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu kao orguljaš i zborovođa. Aranžira albume: "Buđenje" - don Gašpara Dodića, te "Nebo je moj cilj" - Marinko Klaić. Na festivalu "Tonkafest" u Ogulinu, dobio je 3. nagradu publike je veliko priznanje: Nagradu za POSEBAN DOPRINOS festivalu.

2017. (22.11.2017.) izlazi Antoniev četvrti samostalni autorski studijski album pod nazivom "Ohrabri me". Ovo je Antoniev prvi album koji je u potpunosti sniman uživo a mastering je rađen u "Sage Audio Mastering Studio" u Nashville-u u Americi. Na festivalu Uskrsfest 2017. osvaja 3. nagradu publike, a na festivalu "Tonkafest" u Ogulinu također osvaja 3. nagradu publike. Kao skladatelj, tekstopisac i aranžer, radi na albumu "Radost života" Zadarskog svečenika don Jerolima Lenkića.

2018.g. aranžira, snima i producira album duhovne glazbe Zadarske kantautorice Tee Vidaić, pod nazivom "Čudesni Bog" Na festivalu "Tonkafest" u Ogulinu POBJEĐUJE sa svojom pjesmom "Spasi nas" Antoniev rad je nevjerojatan i po činjenici da godišnje održava više od četrdeset samostalnih autorskih koncerata diljem Hrvatske i svijeta na kojima pred masama ljudi zajedno s Agnezom svjedoči svoju vjeru i život sa živim Bogom. Kroz svoj rad nastoji što više pomagati potrebnima organizirajući humanitarne koncerte.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Od početka svoje profesionalne glazbene karijere, Antonio surađuje s Agnezom Levanić te s glazbenim producentom Ivanom Mikulićem.[1]

  • Ovo nije vrijeme predaje, 2021. - nominacija za Porin za najbolji album duhovne glazbe

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]