Aphyllanthes

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Aphyllanthoideae)
Aphyllanthes
Aphyllanthes monspeliensis
Aphyllanthes monspeliensis
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Tracheophyta
Razred: Liliopsida
Red: Asparagales
Porodica: Asparagaceae
Potporodica: Aphyllanthoideae
Rod: Aphyllanthes
L., 1753
Vrsta: A. monspeliensis
Dvojno ime
Aphyllanthes monspeliensis
L., 1753

Aphyllanthes, biljni rod iz zapadnog Mediterana s jednom vrstom, Aphyllanthes monspeliensis, a opisao je i rod i vrstu još 1753 godine Carl Linné. Smješten je u vlastitu potporodicu Aphyllanthoideae. Pod imenom Aphyllanthes juncea opisao ju je Salisbury 1806., i Pietro Bubani, 1902., pod imenom Aphyllanthes cantabrica.

Ova biljka raste kao maleni grmić iz vlaknastog korijenja sa stabljkikama na kojima nema vidljivih listova, nego su svedeni na smeđe ljuske omotane oko baze stabljike. Razlog ovome vjerojatno taj kako bi se spriječio gubitak vode na suhim terenima na kojima biljka raste.[1] Na vrhu stabljike nalazi se plavi cvijet sa šest latica.

Vrsta je raširena po zemljama zapadnog Mediterana, s europske i afričker strane, u Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Portugalu, Alžiru, Libiji, Maroku.[2]

Ovaj rod je jedini predsstavnik potporodice Aphyllanthoideae, koja je nekada bila priznata za samostalnu porodicu Aphyllanthaceae.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Aphyllanthes
Logotip Wikivrsta
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o taksonu Aphyllanthes monspeliensis

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. The Blues: Aphyllanthes monspeliensis
  2. Catalogue of Life: 22nd March 2017. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. travnja 2017. Pristupljeno 13. travnja 2017. journal zahtijeva |journal= (pomoć)