Apirana Ngata

Izvor: Wikipedija
Sir Apirana Ngata

Sir Apirana Turupa Ngata (3. srpnja 1874.14. srpnja 1950.), ugledni novozelandski političar i odvjetnik.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Apirana Ngata se rodio 1874. godine u mjestu Te Araroa, u tradicionalnoj maorskoj obitelji. Otac mu je bio veliki stručnjak u poznavanju plemenskog folklora. Odgojen je u tradicionalnom duhu.Nakon završene osnovne škole, kreće u srednju školu. Upoznao se s načinom života kakav vode doseljeni Novozelanđani. Smatrao je da dvije kulture mogu živjeti u miru i poštovanju.

Nakon srednje škole odlazi u inozemstvo, školujući se na Sveučilištu u Canterburyu. Politologija i pravo su mu glavni predmeti.

Kada je završio obrazovanje u inozemstvu, vratio se kući, stekavši u domovini titulu prvostupnika u pravu i politici.

Prije nego što je diplomirao pravo, oženio se.

On i njegova supruga imalu su petnaestero djece, no njih 11 je doživjelo odraslu dob.Vrlo brzo se uključio u politiku. Bio je prijatelj s Jamesom Carollom. Liberalna stranka, kojoj će do kraja života pripadati, postizala je različite uspjehe na izborima. Pomogao je sastaviti niz zakona, a bio je i ministar za starosjedilačka pitanja. Uveo je velike reforme, a njegov narod ga je obožavao. Bio je moralan političar.

Kad je izbio Prvi svjetski rat, pozvao je Maore na novačenje. Odaziv je bio izvanredan, a prednjačili su pripadnici njegova plemena. Kada se doznalo da je u njegovom ministarstvu bilo malverzacija, za koje on nije bio odgovoran, izbila je bura negodovanja. On je dao ostavku, a Maori su smatrali da je to udarac kojim se htjela dobiti njihova zemlja.

Bio je neumoran u političkom radu, a kao govornik nevjerovatan. I kad je bio u opoziciji,nije se prestao boriti za svoj narod.

Njegovi protivnici su nastavili njegove reforme, a 1928. godine dobio je titulu Sir za svoje zasluge.

Smrt žene i najstarijeg sina bila je za mjega veliki udarac, od kojeg se dugo oporavljao. Njegovo pleme borilo se i u Drugom svjetskom ratu.

Umro je 1950. godine, a njegov lik pojavljuje se na novčanici od 50 novozelandskih dolara. Optuživali su ga da favorizira svoje pleme, iako za te tvrdnje nema nikakvih dokaza.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Apirana Ngata