apl.de.ap

Izvor: Wikipedija

apl.de.ap
Ime u rodnom listuAllan Pineda Lindo
Rođen/a28. studenog 1974.
Žanr/ovihip-hop
Zanimanjepjevač
Djelatno razdoblje1992. - danas
Producentska kućaInterscope Records
AngažmanBlack Eyed Peas
Internetska stranicaapl.de.ap.com

Allan Pineda Lindo (Angeles City, Pampanga, 28. studenog 1974.), poznatiji pod svojim scenskim imenom apl.de.ap, filipinsko-američki je glazbenik. Zajedno s Fergie, will.i.amom i Taboom član je sastava Black Eyed Peas.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rani život[uredi | uredi kôd]

apl.de.ap rođen je 28. studenog 1974. godine u Angeles Cityu u Pampangi u Filipinima u obitelji Filipinke i Afroamerikanca.[1] Njegov otac, američki zrakoplovac, napustio je obitelj ubrzo nakon njegovog rođenja. Njegova majka, Cristina Pineda, odgajala ga je zajedno s njegovih šestero polubraće kao samohrana maljka. Njegova dva polubrata su pokojna. Kao dijete apl je nakon škole išao na put dug sat vremena da pribavi obitelji hranu.[2] U SAD je došao s 11 godina da izliječi patološki nistagmus.[3] Tijekom posjeta Disneyladnu izrazio je želju za ostankom u SAD-u. Nakon tri godine posvojio ga je njegov sponzor Joe Ben Hudgens. Srednju školu pohađao je u Los Angelesu gdje je upoznao will.i.ama. Glazbeni uzori bili su mu izvođači poput Steviea Wondera i The Beatlesa.

Karijera[uredi | uredi kôd]

S will.i.amom osnovao je plesnu skupinu pod imenom Tribal Nation te su redovito nastupali po Južnoj Kaliforniji. Godine 1992. sastav mjenja ime u Atban Klan. Objavili su jedan singl pod imenom "Puddles Of H2O"[4] te su trebali objaviti album pod imenom Grass Roots, ali je objavljivanje otkazano iz nepoznatih razloga.[5] U Black Eyed Pease je donio filipinsku kulturu koju iskazuje u pjesmama. Godine 2003. donosi svoju životnu priču u pjesmi "The Apl Song".[6] Pjesma će se koristiti i u filmu The Debut.[7] Dvije godine kasnije Black Eyed Peasi izdaju singl "Bebot" (bebot je filipinski sleng za "lijepa žena"), još jednu pjesmu koja govori o njegovom podrijetlu. Godine 2010. izlazi njegov samostalni debitantski album. Do sada je izdao dva singla, "You Can Dream"[8] i "Mama Filipina".[9]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Apl.de.ap