Arhiv Vojvodine

Izvor: Wikipedija
Arhiv Vojvodine

Архив Војводине
Vajdasági levéltár
Archív Vojvodiny
Arhivаle Voivodinei
Архив Войводини

Osnovan 1926.
Smještaj Žarka Vasiljevića 2A
21101 Novi Sad

Republika Srbija

Vrsta središnji arhiv
Službena stranica arhivvojvodine.org.rs

Arhiv Vojvodine (srp. ćir. Архив Војводине, mađ. Vajdasági levéltár, slov. Archív Vojvodiny, rum. Arhivаle Voivodinei, rsn. Архив Войводини) je središnja arhivska ustanova nadležna za prikupljanje informacija o arhivskom gradivu u Vojvodini, autonomnoj pokrajini na sjeveru Srbije. Arhiv Vojvodine osnovan je 1926. godine kao Državni arhiv u Novom Sadu.[1] Prvim arhivarom imenovan je dr. Dimitrije Kirilović, po odluci pomoćnika ministra prosvjete od 5. kolovoza 1926. godine.[1] On je angažirao povjesničara Aleksu Ivića, profesora Pravnog fakulteta u Subotici, da sastavi izvještaj o stanju arhivske građe u Vojvodini. Tijekom Drugog svjetskog rata, dijelovi Novog Sada u Srijemu našli su se u okvirima Nezavisne Države Hrvatske. Tada je zgrada arhiva bila smještena u zgradi Petrovaradinskog magistrata u koju je arhiv ušao 1934. godine. Značajan dio arhivske građe preuzele su tada ustaške vlasti, a dio je prenesen u Beč i privatne kolekcije u Čehoslovačkoj. Značajan dio arhivske građe propao je tada u podrumima Petrovaradinske tvrđave.

Po oslobođenju 1945. godine, Arhiv je smješten u suterenske prostorije palate Dunavske banovine. Od 1951. godine, Arhiv je nosio naziv Državni arhiv AP Vojvodine, a od 1958. godine Istorijski arhiv AP Vojvodine.[1] Današnji naziv dobio je 1970. godine.[1] Povratak ukradenih predmeta je zahtijevao veći prostor, pa je Srpska pravoslavna crkva ustupila Patrijaršijski dvor u Srijemskim Karlovcima, a od 1968. godine i konake manastira Beočin. Zgrada Okružnog zatvora renovirana je tijekom 1988. i 1989. godine i u nju se Arhiv Vojvodine svečano uselio 27. travnja 1989. godine.

Arhiv Vojvodine je za svoj stručni, znanstveni i kulturni doprinos primio nekoliko društvenih priznanja, od kojih se ističu: Orden zasluga za narod – nagrada Predsedništva SFRJ 1986. godine; Zlatna arhiva – nagrada Arhiva Srbije iz fonda Aleksandra Arnautovića, 1999. godine; Iskra kulture – nagrada Zavoda za kulturu Vojvodine, 2006. godine.[2] Arhiv Vojvodine je također odlikovan Sretenjskim ordenom, drugog reda, ukazom predsjednika Republike Srbije 2016. godine, za izvanredne zasluge u očuvanju kulturne i povijesne baštine, povodom 90. obljetnice osnutka i uspješnog rada.[2]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d Историјат Архива Војводине. Arhiv Vojvodine. Pristupljeno 16. svibnja 2024.
  2. a b Архив Војводине. European Holocaust Research Infrastructure. Pristupljeno 16. svibnja 2024.