Ariela (Disney)

Izvor: Wikipedija
Ariela
Izvorno ime Ariel
TV serija Mala sirena
Opis Arielina sirenska forma u filmu Mala sirena
Glumci Marietta DePrima

(Little Mermaid's Island)

Sierra Boggess (debut)

Chelsea Morgan Stock (finale) (Mala sirena: Mjuzikl)

Halle Bailey (igrani film)

Glas Jodi Benson (orginalna verzija)
Renata Sabljak (hrvatska sinkronizacija)
Vrsta Čovjek (uz ćaroliju sirena)
Spol ženski
Na temelju Mala sirena bajke Hansa Christiana Andersena
Kreator Glen Keane

Mark Henn
James Baxter
Tom Sito
Stéphane Sainte-Boi
Sandro Cleuzo
Nik Ranieri
Philo Barnhart

Starost lika 16 (prvi film)
28 (drugi film)
pseudonim Mala sirena
Titula Kraljica Erikovog kraljevstva

Princeza Atlantike

Nacionalnost Antlantiđanka
Obitelj Kralj Triton (otac)

+Kraljica Athena (majka)
Attina, Alana, Adella, Aquata, Arista and Andrina (sestre)

Brak Princ Erik (suprug)
Djeca Melody (kći)
Rodbina Poseidon (djed)

Neptun (pra-djed)
Crustacea (ujak)

Portal o filmu

Princeza Ariela ( eng. Princess Ariel ) je animirani lik i naslovni lik koji se pojavljuje u 28. Disneyjevom klasiku animiranog filma Mala sirena iz 1989. godine, Walt Disney Picturesa. Ona se kasnije pojavljuje u Mala sirena serija (1992-1994), u izravnom video nastavcima Mala sirena 2: Povratak u more iz 2000. godine, i Mala sirena 3: Arielino djetinstvo iz 2008. godine. Glas u izvornoj engleskoj verziji joj je posudila američka glumica i pjevačica Jodi Benson, dok joj je u sinkroniziranoj hrvatskoj verziji glas posudila pjevačica i glumica, Renata Sabljak. Četvrta je Disney Princeza po liniji, ona je ujedno prva i jedina Disney Princeza koja je postala majka.

Ariela je lijepa sirena koja ima dugu, svijetlo crveno kosu, plave oči, zeleni sirenin rep i ljubičasti školjkasti bikini. U filmovima i televizijskim serijama, ona je sedmorođena kći kralja Tritona i kraljice Atene, koji vladaju podvodnim kraljevstvom Atlantike. U trećem filmu možemo vidjeti Arielino djetinjsto i kako su njezinu majku kraljicu Atenu nažalost ubili zli gusari, koji su pronašli tajnu uvalau sirena.

U prvom filmu vidimo da Ariela jako voli istraživati i sakupljati ljudske stvari, i želi biti dio ljudskog svijeta. Udala se za princa Erika, kojeg je spasila od utapanja, nako što je njegov brod doživio strašnu oluju. Kasnije u drugom filmu su dobili kćer, Melody.

Lik se temelji na naslovnoj priči istoimene bajke, Mala sirena koju je napisao Hans Christian Andersen 1837. godine, ali se razvio u drugu osobnost za adaptaciju animiranog filma iz 1989. godine. Ona je jedna od svjetski popularnih princeza.

Karakteristike[uredi | uredi kôd]

Ariela je najmlađa kći kralja Tritona i sedmorođena kći kraljice Atene. Često se druži s Flounderom, njezinim najboljim prijateljem, i Sebastiana, savjetnika Arielinog oca koji je često zadužen da ga održi. U televizijskoj seriji i prvom filmu, Ariela je fascinirana ljudskim svijetom i često odlazi pronaći ljudske artefakte koje stavlj svoju u tajnu špilju. Ariela često samostalno luta i istražuje okolinu i često ne prihvaća zapovijedi svog oca ili Sebastiana, uzrokujući sukob između likova. U Mala sirena ona je prikazana kao spremna učiniti sve da bude s Princom Erikom, čak i odriču svoj glas da postane čovjek. Također je nevjerojatno znatiželjna, a njezina je znatiželja često vodi u opasne situacije.

Ariela je ljubazna i brižna prema drugima bez obzira na njihove okolnosti, kako je prikazano u televizijskoj seriji. U ranoj epizodi, Ariel pomaže siročadi.  U drugoj epizodi, Ariela se sprijateljava s navodnim stvorenjem sreće i štiti je od zle morske vještice Ursule i drugih koji joj žele naštetiti.  Ariela se pojavljuje kao odrasla osoba u Mala sirena 2: Povratak u more i rodi kćer po imenu Melody, to joj donosi titulu prve i trenutno jedine Disneyeve princeze koja je postala majka. Ariela štiti svoju kćer, kao što je Triton štitio Arielu u prvom filmu. Nakon što Morgana prijeti Arieli, Eriku i kralju Tritonu, princ Erik i Ariela govore kralju Tritonu da gradi zid oko palače kako bi zaštitili Melody od Morgane i drugih strahota oceana. Iako ju je štitila, nije mogla zaštititi njezinu znatiželju. Mala sirena 3: Arielino djetinjstvo opisuje njezinu osobnost kao u izvornom filmu nakon što je Jodi Benson zagovarala povratak likova njezinim korijenima.  Ariela je još jednom razigrna, a nakon što njezin otac odluči zabraniti glazbu u Atlantici, bježi s Flounderom, Sebastianom i njegovim bendom ne bil i pronašla odgovore, te vratila sreću i glazbu u kraljevstvo.